A Fradit bántják, a Fradi az áldozat

A Fradit bántják, a Fradi az áldozat

, Kiss Tibor Noé

Hat mérkőzésen kilenc gól (meccsenként másfél), átlagban pedig még csak kétezer néző (1930) sem jött össze a 2016-os év utolsó NB I-es bajnoki fordulójában. A Fradi negyedikként telel, élen a Videoton, harmadik helyre csúszott vissza a Vasas – az utolsó 2016-os forduló összegzése.Hideg volt, röpködtek a mínuszok, de a hangulat itt-ott parázsnak bizonyult. Például az örökrangadón. A Fradi–MTK mérkőzést alig ötezer szurkoló (4754) követte végig a Groupamában, de aligha fáztak az izgalmak miatt. A Fradi-narratíva szerint a játékvezetői kar ezúttal is összeesküdött ellenük, Thomas Doll legalábbis egészen elképesztő nyilatkozatot adott a lefújás után. „Le vagyunk sújtva”, „a labdarúgás már nem okoz örömöt a számunkra”, „arroganciával zajlik a bajnokság” – satöbbi Az MTK elleni meccsről Doll konkrét esetet már nem tudott említeni, nem tudhattuk meg tehát azt, hogy mi volt az a játékvezetői tévedés, amely a Ferencvárost sújtotta. (Volt ilyen? A kiállítás?) Még szerencse, hogy Böde Dániel is szóhoz jutott, az ő sportszerűsége figyelemre méltó: „megint nem akcióból, hanem pontrúgásból kaptunk gólt, amire fel lehet készülni”. Köszönjük!

 

Néha olyan érzése van a magyar futballt követő egyszerű futballszurkolónak, mintha a Ferencváros képviselőinek egy része jelenleg egy másik univerzumban élne. A Fradi sikertelen (valóság), de ez csak azért van, mert a Fradit akadályozzák, a Fradit bántják, a Fradi az áldozat (világmagyarázat). A magunk részéről Torghelle Sándorral értünk egyet. „Szeretek a Fradi ellen pályára lépni. Nem úgy nőttem fel, hogy a Fradit isteníteni kell.” A sport ilyen, nincsenek kivételezettek, csak ellenfelek, akiket a kilencven perc során nem tisztelni, hanem legyőzni kell. Az MTK veterán csatára ismét bizonyított, parádés fejesgóljával egyenlített a hajrában az MTK, Torghellének ez volt hatodik gólja 2011 óta a Fradi ellen. A Fradinak viszont az utolsó öt mérkőzésén mindössze egyszer jött össze a győzelem, a tökutolsó Gyirmót ellen. Ezen kívül: vereség a Mezőkövesdtől és a Pakstól, iksz a Vasas és az MTK ellen. Elég gyenge eredménysor, de szerencsére jön a téli szünet, a karácsony, az év végi számvetés időszaka. Minden bírónak lesz elég ideje magába nézni!

 

Kicsit sajnáljuk a Vasat, amely tizennégy, élen töltött forduló után végül csak a harmadik helyen zárta a 2016-os évet, miután kikapott Pakson. A dobogón hármas holtverseny alakult ki: 34-34 pontos a Videoton, a Honvéd és a  Vasas (a gólkülönbségek alapján ez köztük a sorrend is). A Ferencvárosnak mindössze 30 pontja van – a negyedik helyen. Gyirmóton lassan lehet készülni az újabb NB II-es idényre, a csapat egymás után nyolcadszor kapott ki, hátránya hét pont a még bent maradó Debrecenhez képet. Igen, jól olvasták: az utolsó öt mérkőzésén mindössze két pontot szerző Debrecen épphogy a vonal felett áll. Csendes és folyamatos a süllyedés a Lokinál.

 

 

A forduló játékosa: Kiss Tamás (Haladás)

Arcunkat fordítsuk a jövő felé. A Haladás–Vidi meccs (1:1) szünetében a hazaiakhoz beállt Kiss Tamás, az első olyan futballista a magyar NB I történetében, aki a kétezres években született. Alig néhány hete töltötte be a 16. születésnapját. „Vagány, gyors srác” – jellemezte őt Mészöly Géza, a Hali edzője. Sok sikert, Tamás!

További cikkek a rovatban

Böde Dani százas!

, Kiss Tibor Noé

Böde Dani százas!

Lipcsei Péter után Böde Dániel a következő Fradi-játékos, aki elérte a százgólos határt a Ferencváros színeiben. Böde most a 101 gólos (s a lista 24. helyén álló) Ebedli Zoltánt „támadhatja”.

Tovább

Lazovics: álomgól Felcsúton

, Kiss Tibor Noé

Lazovics: álomgól Felcsúton

Visszaszerezte az első helyet a táblázaton a Videoton a Honvédtól, tovább sodródik a kiesés felé a Diósgyőr.

Tovább

A Honvéd a magyar Juventus?

, Kiss Tibor Noé

A Honvéd a magyar Juventus?

A hétvége nagy eseménye, hogy a Budapest Honvéd fellépett a tabella első helyére. Majdnem öt évig kellett a szurkolóknak várniuk erre a pillanatra, a csapatuk ugyanis ezt megelőzően 2012 nyarán, a bajnokság ötödik fordulóját követően állt az élen.

Tovább

Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

, Nádudvari Péter

Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

Puskás Ferenc a legismertebb magyar, a legendás Aranycsapat kapitánya. Eredménysora párját ritkító. Azt kevesen tudják azonban, hogy nemcsak futballistaként, hanem nótaénekesként is kiváló volt.

Tovább

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

, Kiss Tibor Noé

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

A Videoton 5:1-es győzelemmel, Horváth Ferenc pedig egy újabb erős mondattal nyitotta a tavaszi fociidényt. Előtte azonban nézzünk körül Balmazújvárosban.

Tovább

"Itt az új Dzeko! Csodacsatárt vett a Debrecen!"

, Zelei Dávid

"Itt az új Dzeko! Csodacsatárt vett a Debrecen!"

A magyar sportújságírás két legnagyobb rákfenéje a lustaság és a felnagyítás. Ebben a cikkben azt próbálom bemutatni, hogy a magyar sportmédiumok különösebb kritika nélkül veszik át a klubhonlapok és egyéb felületek anyagait, lespórolva ezzel a marketing lehántását (vagyis…

Tovább

Bírja-e a nyomást Szalai?

, Zelei Dávid

Bírja-e a nyomást Szalai?

Szalai Ádám nyáron a nehezebb utat választotta, maradt a Hoffenheimben. Jelenleg keményen küzd a helyéért egy olyan csapatban, ahol az összes csatár kiváló formát mutat. Esélylatolgatás.

Tovább

A Herthától a Nagykőrösig, avagy futball és nyelvtudás

, Zelei Dávid

A Herthától a Nagykőrösig, avagy futball és nyelvtudás

A nyelvtudás haszontalanságát bizonygatni ugyanis nem csak azért káros, mert a butaságot és a lustaságot emeli piedesztálra egy tudásalapú világban, hanem, mert az emberi életet is a játékoskarrierre korlátozza. – Zelei Dávid írása a Kleinheisler-ügyről.

Tovább

Nagy Ádám, nekem a magyar Pirlo

, Kiss Tibor Noé

Nagy Ádám, nekem a magyar Pirlo

Nagy Ádám egyre jobban beilleszkedik Bolognában, Kleinheisler László hazajött Darmstadtból. Mindkét játékost kedveljük, mégis más az útjuk.

Tovább

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

, Somos Ákos

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer.

Tovább