A Fradit bántják, a Fradi az áldozat

A Fradit bántják, a Fradi az áldozat

, Kiss Tibor Noé

Hat mérkőzésen kilenc gól (meccsenként másfél), átlagban pedig még csak kétezer néző (1930) sem jött össze a 2016-os év utolsó NB I-es bajnoki fordulójában. A Fradi negyedikként telel, élen a Videoton, harmadik helyre csúszott vissza a Vasas – az utolsó 2016-os forduló összegzése.Hideg volt, röpködtek a mínuszok, de a hangulat itt-ott parázsnak bizonyult. Például az örökrangadón. A Fradi–MTK mérkőzést alig ötezer szurkoló (4754) követte végig a Groupamában, de aligha fáztak az izgalmak miatt. A Fradi-narratíva szerint a játékvezetői kar ezúttal is összeesküdött ellenük, Thomas Doll legalábbis egészen elképesztő nyilatkozatot adott a lefújás után. „Le vagyunk sújtva”, „a labdarúgás már nem okoz örömöt a számunkra”, „arroganciával zajlik a bajnokság” – satöbbi Az MTK elleni meccsről Doll konkrét esetet már nem tudott említeni, nem tudhattuk meg tehát azt, hogy mi volt az a játékvezetői tévedés, amely a Ferencvárost sújtotta. (Volt ilyen? A kiállítás?) Még szerencse, hogy Böde Dániel is szóhoz jutott, az ő sportszerűsége figyelemre méltó: „megint nem akcióból, hanem pontrúgásból kaptunk gólt, amire fel lehet készülni”. Köszönjük!

 

Néha olyan érzése van a magyar futballt követő egyszerű futballszurkolónak, mintha a Ferencváros képviselőinek egy része jelenleg egy másik univerzumban élne. A Fradi sikertelen (valóság), de ez csak azért van, mert a Fradit akadályozzák, a Fradit bántják, a Fradi az áldozat (világmagyarázat). A magunk részéről Torghelle Sándorral értünk egyet. „Szeretek a Fradi ellen pályára lépni. Nem úgy nőttem fel, hogy a Fradit isteníteni kell.” A sport ilyen, nincsenek kivételezettek, csak ellenfelek, akiket a kilencven perc során nem tisztelni, hanem legyőzni kell. Az MTK veterán csatára ismét bizonyított, parádés fejesgóljával egyenlített a hajrában az MTK, Torghellének ez volt hatodik gólja 2011 óta a Fradi ellen. A Fradinak viszont az utolsó öt mérkőzésén mindössze egyszer jött össze a győzelem, a tökutolsó Gyirmót ellen. Ezen kívül: vereség a Mezőkövesdtől és a Pakstól, iksz a Vasas és az MTK ellen. Elég gyenge eredménysor, de szerencsére jön a téli szünet, a karácsony, az év végi számvetés időszaka. Minden bírónak lesz elég ideje magába nézni!

 

Kicsit sajnáljuk a Vasat, amely tizennégy, élen töltött forduló után végül csak a harmadik helyen zárta a 2016-os évet, miután kikapott Pakson. A dobogón hármas holtverseny alakult ki: 34-34 pontos a Videoton, a Honvéd és a  Vasas (a gólkülönbségek alapján ez köztük a sorrend is). A Ferencvárosnak mindössze 30 pontja van – a negyedik helyen. Gyirmóton lassan lehet készülni az újabb NB II-es idényre, a csapat egymás után nyolcadszor kapott ki, hátránya hét pont a még bent maradó Debrecenhez képet. Igen, jól olvasták: az utolsó öt mérkőzésén mindössze két pontot szerző Debrecen épphogy a vonal felett áll. Csendes és folyamatos a süllyedés a Lokinál.

 

 

A forduló játékosa: Kiss Tamás (Haladás)

Arcunkat fordítsuk a jövő felé. A Haladás–Vidi meccs (1:1) szünetében a hazaiakhoz beállt Kiss Tamás, az első olyan futballista a magyar NB I történetében, aki a kétezres években született. Alig néhány hete töltötte be a 16. születésnapját. „Vagány, gyors srác” – jellemezte őt Mészöly Géza, a Hali edzője. Sok sikert, Tamás!

További cikkek a rovatban

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki.

Tovább

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

, Kiss Tibor Noé

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

Nem csodálkozunk azon, hogy úgy alakult, a jövő heti Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. FUTBALLÜNNEP következik, hangolódjunk rá mi is.

Tovább

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

, Kiss Tibor Noé

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

Már csak három forduló van hátra az NB I-ből. A 30. forduló meccseiről az jutott eszünkbe: szerencsére már csak három.

Tovább

Davide, a Góliát

, Benedek Szabolcs

Davide, a Góliát

Davide Lanzafame. A múlt héten egy kihagyott tizenegyes, most viszont a győztes gól mellett végigzakatolta a pályát, vitte, hajtotta a csapatot, belekergette a győzelembe (az újrarúgatott büntetőt is megint ő harcolta ki).

Tovább

Tengely nélkül

, Zelei Dávid

Tengely nélkül

Padlón a Fradi, Thomas Doll pedig már nem bírózik, nem libalegelőzik, beismeri: itt minőségi problémák vannak. Megmondjuk, miért.

Tovább