A Fradit bántják, a Fradi az áldozat

A Fradit bántják, a Fradi az áldozat

, Kiss Tibor Noé

Hat mérkőzésen kilenc gól (meccsenként másfél), átlagban pedig még csak kétezer néző (1930) sem jött össze a 2016-os év utolsó NB I-es bajnoki fordulójában. A Fradi negyedikként telel, élen a Videoton, harmadik helyre csúszott vissza a Vasas – az utolsó 2016-os forduló összegzése.Hideg volt, röpködtek a mínuszok, de a hangulat itt-ott parázsnak bizonyult. Például az örökrangadón. A Fradi–MTK mérkőzést alig ötezer szurkoló (4754) követte végig a Groupamában, de aligha fáztak az izgalmak miatt. A Fradi-narratíva szerint a játékvezetői kar ezúttal is összeesküdött ellenük, Thomas Doll legalábbis egészen elképesztő nyilatkozatot adott a lefújás után. „Le vagyunk sújtva”, „a labdarúgás már nem okoz örömöt a számunkra”, „arroganciával zajlik a bajnokság” – satöbbi Az MTK elleni meccsről Doll konkrét esetet már nem tudott említeni, nem tudhattuk meg tehát azt, hogy mi volt az a játékvezetői tévedés, amely a Ferencvárost sújtotta. (Volt ilyen? A kiállítás?) Még szerencse, hogy Böde Dániel is szóhoz jutott, az ő sportszerűsége figyelemre méltó: „megint nem akcióból, hanem pontrúgásból kaptunk gólt, amire fel lehet készülni”. Köszönjük!

 

Néha olyan érzése van a magyar futballt követő egyszerű futballszurkolónak, mintha a Ferencváros képviselőinek egy része jelenleg egy másik univerzumban élne. A Fradi sikertelen (valóság), de ez csak azért van, mert a Fradit akadályozzák, a Fradit bántják, a Fradi az áldozat (világmagyarázat). A magunk részéről Torghelle Sándorral értünk egyet. „Szeretek a Fradi ellen pályára lépni. Nem úgy nőttem fel, hogy a Fradit isteníteni kell.” A sport ilyen, nincsenek kivételezettek, csak ellenfelek, akiket a kilencven perc során nem tisztelni, hanem legyőzni kell. Az MTK veterán csatára ismét bizonyított, parádés fejesgóljával egyenlített a hajrában az MTK, Torghellének ez volt hatodik gólja 2011 óta a Fradi ellen. A Fradinak viszont az utolsó öt mérkőzésén mindössze egyszer jött össze a győzelem, a tökutolsó Gyirmót ellen. Ezen kívül: vereség a Mezőkövesdtől és a Pakstól, iksz a Vasas és az MTK ellen. Elég gyenge eredménysor, de szerencsére jön a téli szünet, a karácsony, az év végi számvetés időszaka. Minden bírónak lesz elég ideje magába nézni!

 

Kicsit sajnáljuk a Vasat, amely tizennégy, élen töltött forduló után végül csak a harmadik helyen zárta a 2016-os évet, miután kikapott Pakson. A dobogón hármas holtverseny alakult ki: 34-34 pontos a Videoton, a Honvéd és a  Vasas (a gólkülönbségek alapján ez köztük a sorrend is). A Ferencvárosnak mindössze 30 pontja van – a negyedik helyen. Gyirmóton lassan lehet készülni az újabb NB II-es idényre, a csapat egymás után nyolcadszor kapott ki, hátránya hét pont a még bent maradó Debrecenhez képet. Igen, jól olvasták: az utolsó öt mérkőzésén mindössze két pontot szerző Debrecen épphogy a vonal felett áll. Csendes és folyamatos a süllyedés a Lokinál.

 

 

A forduló játékosa: Kiss Tamás (Haladás)

Arcunkat fordítsuk a jövő felé. A Haladás–Vidi meccs (1:1) szünetében a hazaiakhoz beállt Kiss Tamás, az első olyan futballista a magyar NB I történetében, aki a kétezres években született. Alig néhány hete töltötte be a 16. születésnapját. „Vagány, gyors srác” – jellemezte őt Mészöly Géza, a Hali edzője. Sok sikert, Tamás!

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább