Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

, Kiss Tibor Noé

Elolvastam az Indexen Jávor Bence cikkét a mezőkövesdi futballmodellről, és padlót fogtam. Csak úgy repkedtek a milliárdok, erről tudni lehetett eddig is. De hogy mire 

Hosszan tudnám sorolni, hogy mi a bajom a magyar futballal, hogy miért nem tudok tiszta szívből drukkolni a magyar (klub)futballnak, hogy miért érzem velejéig hamisnak mindazt, ami a magyar futballt körülveszi, beleértve a magyar futballról szóló „komoly” újságírást is. A magyar futball egy hazugsághegy, maga az intézményesített lopás. Ezt eddig is tudtuk, de amikor elolvastam Jávor Bence cikkét az Indexen a Mezőkövesdről, akkor, bevallom, padlót fogtam. (Azonnal kattintsanak rá, kötelező olvasmány.) Pedig az újságíró nem csinált mást, mint végigböngészte és feldolgozta a mezőkövesdi fociklubról nyilvánosan elérhető adatokat. Ezekből olyan, számomra döbbenetes dolgok derültek ki, minthogy:

 

– A klub honlapján hat helyett csupán három évad TAO-programjának adatai vannak fent. Mellesleg a Mezőkövesd elnöke Tállai András, aki nemcsak a NAV elnöke, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint, hogy a modell tökéletesen megtestesítse a feudalizmust is: a város volt polgármestere is egyben.

– A Mezőkövesd eddig közel kétmilliárd forintot kapott a TAO-pénzekből úgy, hogy továbbra sincs rendes futballakadémiája, saját nevelésű játékos pedig egy sincs a felnőtt csapat keretében.

– A mezőkövesdi klub 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is szóról szóra ugyanazokat a célkitűzéseket sorolta fel (például: „A körzet nagy létszámú óvodáival – az iskolákhoz hasonló – rendszeres labdás játékokat szervezünk. Megfigyelői hálózatot kívánunk kiépíteni regionális szinten.”), a sikeres pályázat pedig előbb 216 millió (2014), 357 millió (2015), majd 779 millió (2016) forintot hozott a konyhára. Másfél milliárd forint, s mi az eredmény? A klub három év alatt egyetlen játékost sem nevelt ki, aki a klub (vagy más magyar klub) felnőtt csapatához igazolt volna. Az akadémia egyébként öt év ígérgetés után idén nyáron indult el, húsz (20) fővel.

 

Álljunk meg egy pillanatra. Számoljunk. Képzeljük el, hogy ebből a pénzből (a magyar futballklubok évente összesen majdnem 30 milliárd forintot kapnak a TAO-bevételekből!) hány olyan programot lehetett volna támogatni (csak hasraütésképpen mondok néhányat: oktatásfejlesztés hátrányos helyzetű térségekben; tömegsport; kulturális folyóiratok, művelődési házak támogatása), amelynek a szereplői évi 30 milliárd forintból vígan megélnének, társadalmi hasznosságuk pedig valamivel komolyabb, mint az enbéegyes futballozgatás.

 

Három év alatt másfélmilliárd forint (és akkor ne számítsuk ide a kövesdi stadion felépítésére odavágott négyszázmilliót) közpénzből, az én adómból, az olvasó adójából. Nem vagyok közgazdász, de három év alatt másfélmilliárd forintból alighanem az összes Borsod megyei általános iskolát fel lehetett volna újítani. De ha annyit nem, akkor mondjuk tizenötöt. Teljesen mindegy. Ehelyett nézzük a Mezőkövesd játékát az NB I-ben, azt a Mezőkövesdet, amelyben a Honvéd elleni idényzárón hét idegenlégiós lépett pályára kezdőként.

 

Erről komolyan beszélni, erről komolyan írni, erről komolyan gondolkodni, megkockáztatom – kollaboráció.

További cikkek a rovatban

Davide, a Góliát

, Benedek Szabolcs

Davide, a Góliát

Davide Lanzafame. A múlt héten egy kihagyott tizenegyes, most viszont a győztes gól mellett végigzakatolta a pályát, vitte, hajtotta a csapatot, belekergette a győzelembe (az újrarúgatott büntetőt is megint ő harcolta ki).

Tovább

Tengely nélkül

, Zelei Dávid

Tengely nélkül

Padlón a Fradi, Thomas Doll pedig már nem bírózik, nem libalegelőzik, beismeri: itt minőségi problémák vannak. Megmondjuk, miért.

Tovább

Doll: "Megkaptuk a büntetésünket!"

, Kiss Tibor Noé

Doll: "Megkaptuk a büntetésünket!"

A Fradi idei szezonjának vége, a Honvédnál már az utolsó fordulóra készülnek. NB I-es összegzés.

Tovább

„Minden tekintetben jobbak voltunk, kivéve”

, Kiss Tibor Noé

„Minden tekintetben jobbak voltunk, kivéve”

Váratlan fordulattal ismét a Haladást legyőző Honvéd állt a tabella első helyére, miután a Videoton–Vasas rangadót a budapestiek nyerték. A Fradi? Elszállt. Körkép a 25. fordulót követően.

Tovább

A fradisták összevissza szaladgáltak

, Kiss Tibor Noé

A fradisták összevissza szaladgáltak

Rangadót nyert a Honvéd a Ferencváros ellen – így a kispestiek üldözhetik tovább az aranyéremért a Videotont. A Fradinak alighanem marad a bronzcsata a Vasas ellen.

Tovább

Sérelem és újságírás

, Zelei Dávid

Sérelem és újságírás

Múlt héten azt gondolthattuk, Sinkovics Gábor ámokfutásával a honi sportújságírás etikai szempontból megérkezett a gödör aljára. De nem.

Tovább

Új magyar Messi(ás)?

, Zelei Dávid

Új magyar Messi(ás)?

Minden racionális utánpótlásképzés elsődleges célja a minél nagyobb számú minőségi felnőtt labdarúgó képzése. Föl kéne fognunk végre, hogy egy labdarúgónak nem növés közben, 16 vagy 18 évesen kell Ronaldónak lennie.

Tovább

Esély van, csak remény nincs

, focitipp.hu

Esély van, csak remény nincs

Megkérdeztük posztolóinkat a Portugália–Magyarország Eb-selejtezőről, s megdöbbentő módon mindenki hihetetlenül aktív volt. A prognózisok közt van minden: műugrótoronyfejlesztési helyettes államtitkár, megterhelő tornaóra, a bűnhődés percei, autóablakra szerelhető magyar…

Tovább

Böde Dani százas!

, Kiss Tibor Noé

Böde Dani százas!

Lipcsei Péter után Böde Dániel a következő Fradi-játékos, aki elérte a százgólos határt a Ferencváros színeiben. Böde most a 101 gólos (s a lista 24. helyén álló) Ebedli Zoltánt „támadhatja”.

Tovább