Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

, Kiss Tibor Noé

Elolvastam az Indexen Jávor Bence cikkét a mezőkövesdi futballmodellről, és padlót fogtam. Csak úgy repkedtek a milliárdok, erről tudni lehetett eddig is. De hogy mire 

Hosszan tudnám sorolni, hogy mi a bajom a magyar futballal, hogy miért nem tudok tiszta szívből drukkolni a magyar (klub)futballnak, hogy miért érzem velejéig hamisnak mindazt, ami a magyar futballt körülveszi, beleértve a magyar futballról szóló „komoly” újságírást is. A magyar futball egy hazugsághegy, maga az intézményesített lopás. Ezt eddig is tudtuk, de amikor elolvastam Jávor Bence cikkét az Indexen a Mezőkövesdről, akkor, bevallom, padlót fogtam. (Azonnal kattintsanak rá, kötelező olvasmány.) Pedig az újságíró nem csinált mást, mint végigböngészte és feldolgozta a mezőkövesdi fociklubról nyilvánosan elérhető adatokat. Ezekből olyan, számomra döbbenetes dolgok derültek ki, minthogy:

 

– A klub honlapján hat helyett csupán három évad TAO-programjának adatai vannak fent. Mellesleg a Mezőkövesd elnöke Tállai András, aki nemcsak a NAV elnöke, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint, hogy a modell tökéletesen megtestesítse a feudalizmust is: a város volt polgármestere is egyben.

– A Mezőkövesd eddig közel kétmilliárd forintot kapott a TAO-pénzekből úgy, hogy továbbra sincs rendes futballakadémiája, saját nevelésű játékos pedig egy sincs a felnőtt csapat keretében.

– A mezőkövesdi klub 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is szóról szóra ugyanazokat a célkitűzéseket sorolta fel (például: „A körzet nagy létszámú óvodáival – az iskolákhoz hasonló – rendszeres labdás játékokat szervezünk. Megfigyelői hálózatot kívánunk kiépíteni regionális szinten.”), a sikeres pályázat pedig előbb 216 millió (2014), 357 millió (2015), majd 779 millió (2016) forintot hozott a konyhára. Másfél milliárd forint, s mi az eredmény? A klub három év alatt egyetlen játékost sem nevelt ki, aki a klub (vagy más magyar klub) felnőtt csapatához igazolt volna. Az akadémia egyébként öt év ígérgetés után idén nyáron indult el, húsz (20) fővel.

 

Álljunk meg egy pillanatra. Számoljunk. Képzeljük el, hogy ebből a pénzből (a magyar futballklubok évente összesen majdnem 30 milliárd forintot kapnak a TAO-bevételekből!) hány olyan programot lehetett volna támogatni (csak hasraütésképpen mondok néhányat: oktatásfejlesztés hátrányos helyzetű térségekben; tömegsport; kulturális folyóiratok, művelődési házak támogatása), amelynek a szereplői évi 30 milliárd forintból vígan megélnének, társadalmi hasznosságuk pedig valamivel komolyabb, mint az enbéegyes futballozgatás.

 

Három év alatt másfélmilliárd forint (és akkor ne számítsuk ide a kövesdi stadion felépítésére odavágott négyszázmilliót) közpénzből, az én adómból, az olvasó adójából. Nem vagyok közgazdász, de három év alatt másfélmilliárd forintból alighanem az összes Borsod megyei általános iskolát fel lehetett volna újítani. De ha annyit nem, akkor mondjuk tizenötöt. Teljesen mindegy. Ehelyett nézzük a Mezőkövesd játékát az NB I-ben, azt a Mezőkövesdet, amelyben a Honvéd elleni idényzárón hét idegenlégiós lépett pályára kezdőként.

 

Erről komolyan beszélni, erről komolyan írni, erről komolyan gondolkodni, megkockáztatom – kollaboráció.

További cikkek a rovatban

Böde Dani százas!

, Kiss Tibor Noé

Böde Dani százas!

Lipcsei Péter után Böde Dániel a következő Fradi-játékos, aki elérte a százgólos határt a Ferencváros színeiben. Böde most a 101 gólos (s a lista 24. helyén álló) Ebedli Zoltánt „támadhatja”.

Tovább

Lazovics: álomgól Felcsúton

, Kiss Tibor Noé

Lazovics: álomgól Felcsúton

Visszaszerezte az első helyet a táblázaton a Videoton a Honvédtól, tovább sodródik a kiesés felé a Diósgyőr.

Tovább

A Honvéd a magyar Juventus?

, Kiss Tibor Noé

A Honvéd a magyar Juventus?

A hétvége nagy eseménye, hogy a Budapest Honvéd fellépett a tabella első helyére. Majdnem öt évig kellett a szurkolóknak várniuk erre a pillanatra, a csapatuk ugyanis ezt megelőzően 2012 nyarán, a bajnokság ötödik fordulóját követően állt az élen.

Tovább

Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

, Nádudvari Péter

Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

Puskás Ferenc a legismertebb magyar, a legendás Aranycsapat kapitánya. Eredménysora párját ritkító. Azt kevesen tudják azonban, hogy nemcsak futballistaként, hanem nótaénekesként is kiváló volt.

Tovább

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

, Kiss Tibor Noé

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

A Videoton 5:1-es győzelemmel, Horváth Ferenc pedig egy újabb erős mondattal nyitotta a tavaszi fociidényt. Előtte azonban nézzünk körül Balmazújvárosban.

Tovább

"Itt az új Dzeko! Csodacsatárt vett a Debrecen!"

, Zelei Dávid

"Itt az új Dzeko! Csodacsatárt vett a Debrecen!"

A magyar sportújságírás két legnagyobb rákfenéje a lustaság és a felnagyítás. Ebben a cikkben azt próbálom bemutatni, hogy a magyar sportmédiumok különösebb kritika nélkül veszik át a klubhonlapok és egyéb felületek anyagait, lespórolva ezzel a marketing lehántását (vagyis…

Tovább

Bírja-e a nyomást Szalai?

, Zelei Dávid

Bírja-e a nyomást Szalai?

Szalai Ádám nyáron a nehezebb utat választotta, maradt a Hoffenheimben. Jelenleg keményen küzd a helyéért egy olyan csapatban, ahol az összes csatár kiváló formát mutat. Esélylatolgatás.

Tovább

A Herthától a Nagykőrösig, avagy futball és nyelvtudás

, Zelei Dávid

A Herthától a Nagykőrösig, avagy futball és nyelvtudás

A nyelvtudás haszontalanságát bizonygatni ugyanis nem csak azért káros, mert a butaságot és a lustaságot emeli piedesztálra egy tudásalapú világban, hanem, mert az emberi életet is a játékoskarrierre korlátozza. – Zelei Dávid írása a Kleinheisler-ügyről.

Tovább

Nagy Ádám, nekem a magyar Pirlo

, Kiss Tibor Noé

Nagy Ádám, nekem a magyar Pirlo

Nagy Ádám egyre jobban beilleszkedik Bolognában, Kleinheisler László hazajött Darmstadtból. Mindkét játékost kedveljük, mégis más az útjuk.

Tovább

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

, Somos Ákos

A Vidi és az elátkozott tizenegyesek

Fiatalabb generációnak egész jó kvízkérdés lenne: volt-e olyan, hogy a magyar bajnoki címről 11-es rúgások döntöttek? Válasz: igen, volt. Egyszer.

Tovább