Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

Magyar klubfoci: néhány szó a feudalizmusról és a kollaborációról

, Kiss Tibor Noé

Elolvastam az Indexen Jávor Bence cikkét a mezőkövesdi futballmodellről, és padlót fogtam. Csak úgy repkedtek a milliárdok, erről tudni lehetett eddig is. De hogy mire



 

Hosszan tudnám sorolni, hogy mi a bajom a magyar futballal, hogy miért nem tudok tiszta szívből drukkolni a magyar (klub)futballnak, hogy miért érzem velejéig hamisnak mindazt, ami a magyar futballt körülveszi, beleértve a magyar futballról szóló „komoly” újságírást is. A magyar futball egy hazugsághegy, maga az intézményesített lopás. Ezt eddig is tudtuk, de amikor elolvastam Jávor Bence cikkét az Indexen a Mezőkövesdről, akkor, bevallom, padlót fogtam. (Azonnal kattintsanak rá, kötelező olvasmány.) Pedig az újságíró nem csinált mást, mint végigböngészte és feldolgozta a mezőkövesdi fociklubról nyilvánosan elérhető adatokat. Ezekből olyan, számomra döbbenetes dolgok derültek ki, minthogy:

 

– A klub honlapján hat helyett csupán három évad TAO-programjának adatai vannak fent. Mellesleg a Mezőkövesd elnöke Tállai András, aki nemcsak a NAV elnöke, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint, hogy a modell tökéletesen megtestesítse a feudalizmust is: a város volt polgármestere is egyben.

– A Mezőkövesd eddig közel kétmilliárd forintot kapott a TAO-pénzekből úgy, hogy továbbra sincs rendes futballakadémiája, saját nevelésű játékos pedig egy sincs a felnőtt csapat keretében.

– A mezőkövesdi klub 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is szóról szóra ugyanazokat a célkitűzéseket sorolta fel (például: „A körzet nagy létszámú óvodáival – az iskolákhoz hasonló – rendszeres labdás játékokat szervezünk. Megfigyelői hálózatot kívánunk kiépíteni regionális szinten.”), a sikeres pályázat pedig előbb 216 millió (2014), 357 millió (2015), majd 779 millió (2016) forintot hozott a konyhára. Másfél milliárd forint, s mi az eredmény? A klub három év alatt egyetlen játékost sem nevelt ki, aki a klub (vagy más magyar klub) felnőtt csapatához igazolt volna. Az akadémia egyébként öt év ígérgetés után idén nyáron indult el, húsz (20) fővel.

 

Álljunk meg egy pillanatra. Számoljunk. Képzeljük el, hogy ebből a pénzből (a magyar futballklubok évente összesen majdnem 30 milliárd forintot kapnak a TAO-bevételekből!) hány olyan programot lehetett volna támogatni (csak hasraütésképpen mondok néhányat: oktatásfejlesztés hátrányos helyzetű térségekben; tömegsport; kulturális folyóiratok, művelődési házak támogatása), amelynek a szereplői évi 30 milliárd forintból vígan megélnének, társadalmi hasznosságuk pedig valamivel komolyabb, mint az enbéegyes futballozgatás.

 

Három év alatt másfélmilliárd forint (és akkor ne számítsuk ide a kövesdi stadion felépítésére odavágott négyszázmilliót) közpénzből, az én adómból, az olvasó adójából. Nem vagyok közgazdász, de három év alatt másfélmilliárd forintból alighanem az összes Borsod megyei általános iskolát fel lehetett volna újítani. De ha annyit nem, akkor mondjuk tizenötöt. Teljesen mindegy. Ehelyett nézzük a Mezőkövesd játékát az NB I-ben, azt a Mezőkövesdet, amelyben a Honvéd elleni idényzárón hét idegenlégiós lépett pályára kezdőként.

 

Erről komolyan beszélni, erről komolyan írni, erről komolyan gondolkodni, megkockáztatom – kollaboráció.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább