„Szeretném, hogy ne legyen igazam”

„Szeretném, hogy ne legyen igazam”

, Focitipp Official

Körkérdés 2016: Benedek Szabolcs

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Benedek Szabolcs válaszai.Az idei toplisták >>>

Benedek Szabolcs a Focitippen >>>

 

Mi volt számodra a 2016-os év legnagyobb futballélménye?

Az, hogy május elején pályára léphettem abban a magyar íróválogatottban, amely hat másik csapatot megelőzve nemzetközi tornát nyert Észak-Cipruson. A Football Without Borders elnevezésű rendezvényt a famagusztai egyetem szervezte – vagy lehet, hogy helyesebb lenne a török nevét, Gazimagusát mondanom, hiszen a város Ciprus északi, török ellenőrzés alá eső részére esik, konkrétan a világon egyedül Törökország által elismert Észak-Ciprusi Török Köztársaság területére. A szervezők célja egyebek mellett éppen az volt, hogy megmutassák, hogy a futballal, ezzel a csodálatos, egyetemes játékkal miként lehet felülírni a mesterségesen meghúzott határokat. A mérkőzések egy részét a Dr. Facil Kücük stadionban játszottuk, alig pár lépésre a szigetet több mint négy évtizede kettéosztó tűzszüneti vonaltól, illetve az 1974-ben kiürített és azóta is lakatlan Varosha szellemvárosától. Számomra ez a pár nap az év egyik legnagyobb élménye volt: a futball apropóján megismerni egy olyan, megoldásra váró politikai helyzetet, amely nincs annyira a szemünk előtt, dacára annak, hogy Európán, sőt az EU-n belüli.

 

Mi okozta számodra a legnagyobb futballal kapcsolatos csalódást 2016-ban?

Az, hogy az Eb után minden visszatért a régi kerékvágásba. Vagy mondjuk így: a langyos pocsolyába. Kezdődött a magyar klubcsapatok gyors búcsújával az európai kupaküzdelmektől, folytatódott a nemzeti csapat gyenge szereplésével. (Igenis gyenge, a lettek és az andorraiak legyőzése az Eb-szereplés nélkül is kötelező lett volna.) A közönség egyelőre kitart, de a válogatott körül eltűnt a tűz. Egy olyan csapatnak, amely ki akar jutni a világbajnokságra, hazai pályán le kell győznie a riválisait, a gyengébb ellenfelekkel szemben pedig nem szabad pontot vesztenie. Ez sehol nem lett kimondva a selejtezők kezdete előtt. Talán ez is az oka volt, hogy bent ragadtunk a rajtvonalnál. Most persze lehet futni az elveszített pontok után, innentől kezdve tényleg bravúr kell. Szóval eléggé ellentmondásosra sikeredett magyar szempontból ez az év: ha nem lett volna az a négy mérkőzés az Eb-n – na jó, legyen három, a belgák elleni 0:4 már pofonkategória, konkrétan K.O., a köréje vert fíling ellenére is –, akkor azt kellene mondanunk, hogy sima bukta. De volt.

Mit vársz a 2017-es futballévtől?

A fenti kérdés folytatásaként: azt a bizonyos bravúrt. Hogy az a néhány júniusi nap ne csak egyszeri élmény legyen megint az elkövetkező három évtizedben. Megmondom őszintén, szkeptikus vagyok, de közben nagyon szeretném, hogy ne legyen igazam.

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább