„Márciusban megverjük a portugálokat”

„Márciusban megverjük a portugálokat”

, Focitipp Official

Körkérdés 2016: Nagygéci Kovács József

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Nagygéci Kovács József válaszai.Az idei toplisták >>>

Nagygéci Kovács József a Focitippen >>>

 

A 2016-os év legnagyobb futballélménye

 

– ígérem, hogy nem írom le egyszer sem, hogy „a magyar válogatott az Eb-n -

 

„– Szóval te azt mondod, hogy nekünk áll a mérkőzés?

– Megnyerjük – suttogja valaki –, mondd mindjárt, hogy fölényesen megnyerjük.

Mire egy harmadik: – Tekintve, hogy még csak három egyre vezet az Atalanta.

– Tekintve, hogy még kettőt benyomnak.

Csempe-Pempe a játékot nézi, mintha mindezt nem is hallaná.

De minden szót hall, és az arcokat is látja, ahogy felbukkannak körülötte, majd megint elmerülnek.

– Mi lesz már, Csempe-Pempe?

– Csinálj már valamit, hogy támadjon fel a csatársor.

Ez olyan, mintha a következő percben kőzáport zúdítanának Csempe-Pempére.

Ő meg egyre csak azt kiabálja.

– Ti-tá-nia! Ti-tá-nia!”

(Mándy Iván: A pálya szélén)

 

Mi volt számodra a 2016-os év legnagyobb futballélménye?

Sok volt. A Leicester-csoda mindenképp. Ufó (Zidane, Real Madrid) a kispadon. A csurgói TK U15-ös megye1-es labdarúgócsapatának első bajnoki pontjai ősszel. Wales (és benne különösen a kapitányként is nagy Bale), illetve Izland az Eb-n. (Bárki bármit mond: összességében jó, hogy sok csapat volt az Eb-n!) Dárdai Herthája. A Hertha Dárdaija. Andrea Belotti, titkos kedvencem Torinóból. Olasz és csatár, ez így már eleve misztikusan hangzik. Panini-matricákon Priskin és Király. A szurkolók Dortmundban és az izlandiak, a dunaszerdahelyiek! (Azzal együtt, hogy ízlés kérdése a „Nélküled”. Persze ez nem lényeges. Különben is, énekeltem én már azt is, hogy az „Éjjelsohanemérhetvéget”.) Toni Kroos tanár úr minden egyes fellépése. (Kroos, ha egészséges lesz a 2018-as vb-n, a többi csapat akár el se utazzon!) Az Eb-n a gólja után az égre mutató Gera. A Fradi Bl-selejtezőjének végén zokogó Gera. A spanyoloknál a baszk ki- és összetartás. Rengeteg meccs, szerelés, gól, öröm, bánat. Mégis könnyű választani. Mert mind közül a legnagyobb futballélményemről mindent elmond az, hogy drága főszerkesztőnk a kérdéshez, mikor írásban feltette, ezt a kiegészítő kérést mellékelte: „Ne csak annyit írjatok, pls, hogy a "magyar válogatott az eb-n!" Harminc éve vártak a magyar fociról írók egy hasonló mondatra, azt hiszem. Így nekem ez, és ami mögötte van, a legnagyobb élményem.

 

A legnagyobb futballal kapcsolatos csalódás 2016-ban

1. Még mindig nincs elég bátorság/okosság/üzlet a szabályváltoztatásokban. Több csere, kisebb létszám, esetleg egyszerre több labda. (Utóbbi néha megvalósult azért.) Okosabb bírók. Vagy ugyanilyenek, de többen. Videózás. Nem törölték el a lest.

2. A csapatok ilyen-olyan szereplése sosem csalódás, pl. AC Milan volt és lesz, 2016-ban nem igen volt. De ez nem csalódás, ilyen a foci. MU sem igen volt. Meg, mint őszre kiderült: Fradi sincs. Viszont az már igen, hogy szurkoló se. (Néző is már csak alig-alig.)

3. Az utánpótlás és az utánpótlás-bánásmód. De ezt pontosabban, részletesebben is megírtam ITT http://www.focitipp.hu/poszt/295

4. Egyetemes nagy csalódásom, sose múló: a közvélemény közvéleménye. A mindenhez értés. A mindent tudás. Az a gőg (tudatlanság-alapú/baromarcúság-alapú/NER-alapú, vagy épp komenista?), amivel kis hazám a sportolók dolgait kezeli. Hogy mintha tulajdonosok lennénk. Mintha nekünk kéne megfelelniük. Mintha mi fizetnénk őket. Mintha nekünk kellene edzenünk helyettük. Mintha mi áldoztunk volna fel sokat azért, hogy profik lehessenek.

5. A (bármilyen) sikerek okán kialakuló szembenállások. Lásd még: szurkoltálazEB-namagyaroknakhülyefideszesvagy vs. énakkorademokratavagyokpluszhumanistahogydierektazellenfélnekszurkolok. Azt hiszem ez mégsem csalódás, a meglepetés értelmezési mezején nincs mérhető értéke. Mert ilyenek voltunk nagyjából mindig, az sem akkora csalódás, hogy ilyenek maradtunk. De kár.

 

Mit várok a 2017-es évtől?

A Real tripláz, megnyeri a bajnokságot, a kupát és a BL-t is. Még januárban hazaküldik Thomas Doll-t. Valaki végre elkapja a Juvét. De rendesen. Márciusban megverjük a Luz-ban a portugálokat (Hisztiánó-tánc, haladó szint) majd ugyanezt megismételjük itthon is és úgy alakul a helyzet, hogy pótselejtezőt játszunk: a hollandokkal. Álomsorsolás. És a CSTK U15-leány épp csak lemarad a dobogóról, engem meg elvisz a MU, végre. Visszahívom Fergusont, pályaedzőnek. Tényleg, olyan van még, hogy pályaedző?

További cikkek a rovatban

„Amikor Stieber labdája megállt a levegőben…”

, Focitipp Official

„Amikor Stieber labdája megállt a levegőben…”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Kiss Tibor Noé válaszai.

Tovább

„Sosem derül ki, melyik meccs fogadási csalás”

, Focitipp Official

„Sosem derül ki, melyik meccs fogadási csalás”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Kiss László válaszai.

Tovább

„Storck, a meccsek, sorolhatnám”

, Focitipp Official

„Storck, a meccsek, sorolhatnám”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Somos Ákos válaszai.

Tovább

„Zlatan pedig legyen gólkirály”

, Focitipp Official

„Zlatan pedig legyen gólkirály”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Szabó Róbert Csaba válaszai.

Tovább

„Még több magyar játékos külföldre igazolását!”

, Focitipp Official

„Még több magyar játékos külföldre igazolását!”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. László Ágnes válaszai.

Tovább

„Csodás másfél óra volt, méznyalás az egész”

, Focitipp Official

„Csodás másfél óra volt, méznyalás az egész”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Bartók Imre válaszai.

Tovább

„Fellaini pedig leigazol a Vasasba”

, Focitipp Official

„Fellaini pedig leigazol a Vasasba”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Máté Gábor válaszai.

Tovább

„Nézők nélkül a futballnak semmi értelme”

, Focitipp Official

„Nézők nélkül a futballnak semmi értelme”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Nagy Tamás válaszai.

Tovább

„Súlyosan rácsúsztam valami tudatmódosítóra”

, Focitipp Official

„Súlyosan rácsúsztam valami tudatmódosítóra”

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Zelei Dávid válaszai.

Tovább

"Nagy Ádámot elviszi a Milan"

, Focitipp Official

"Nagy Ádámot elviszi a Milan"

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Illés Róbert válaszai.

Tovább