„Amikor Stieber labdája megállt a levegőben…”

„Amikor Stieber labdája megállt a levegőben…”

, Focitipp Official

Körkérdés 2016: Kiss Tibor Noé

Három rövid kérdés – három válasz. A Focitipp megkérdezte a honlaphoz közeli szerzőket, futballbarátokat a 2016-os évről. Kiss Tibor Noé válaszai.Az idei toplisták >>>

Kiss Tibor Noé a Focitippen >>>

 

1. Mi volt a 2016-os év legnagyobb futballélménye?

Volt egy pillanat a magyar–osztrák meccsen: Stieber átlöbbölte a labdát a kifutó kapus felett, az pedig, a főkamera szögéből nézve legalábbis úgy tűnt, megáll a levegőben. Abban a pillanatban számomra valóban megállt az idő, s az elmúlt évtizedek számtalan megaláztatása után ekkor a magyar futball is mintha visszanyert volna valamit a méltóságából. Csodálatos élmény volt: ezután szinte természetesnek tűnt, hogy Stieber labdája a hálóba pottyan, hogy egyenlítünk Izland ellen, hogy kifárasztjuk a portugálokat. Kevésbé szimbolikusan: Nagy Ádám fejlődése. Nagy öröm számomra, hogy a kedvenc magyar futballistám a kedvenc bajnokságomban mutat kiegyensúlyozott teljesítményt, egyre magabiztosabb, sorra gyűjti be az elismeréseket. Nem illúzió: Nagyot hamarosan elviheti Bolognából egy nagyobb csapat.

                                                                                                               

2. Mi okozta számodra a legnagyobb futballal kapcsolatos csalódást 2016-ban?

„Nyugodtan leírhatja: edzői pályafutásom legsötétebb korszaka volt. Nem csak a pénzhiány, hanem amiatt is, hogy szinte az egész idényt végigbundázták a játékosok: tíz meccsből kilencet eladtak” – ezt Mészáros Ferenc, az Eger ex-edzője nyilatkozta 2016 januárjában a fourfourtwo.hu-nak a klub 2013-as időszakáról. Azt gondolnám, hogy egy normális országban ezek után azonnal rendőrségi nyomozásnak és kihallgatások sorozatának kellene következnie. De nem, nálunk rendőrségi nyomozás azok ellen indul, akik színesre festik a járdákat. Futballrajongóként elfog az undor, ha arra gondolok, hogy a magyar klubfutball a nyilvánvaló szakmai és morális mélypontok ellenére milyen kiváltságokat élvez. A 2016-os év hatalmas csalódása volt számomra az Európa-bajnokság. Nem a „hígulás” miatt, számomra a torna pont az olyan csupaszív válogatottak miatt volt érdekes, mint az izlandi vagy az albán. Az viszont riasztó tendencia, hogy az európai középvonal markáns csapataiból (cseh, svéd, orosz, török, román stb.) mennyire hiányoznak a nagyformátumú egyéniségek. Már egy Hamit Altintopnak vagy Kenneth Anderssonnak is örülnék, Arsavinról vagy Muturól nem is beszélve. De nincs senki, csak rozsdás robotok cirkálnak a gyepen.

                                                                             

3. Mit vársz a 2017-es évtől?

Hogy havonta legalább egy jó meccset lássak, ezzel bőven megelégednék. Örülnék, ha a milánói klubok végre összeszednék magukat, nélkülük az olasz foci nem az igazi. A vébé nekünk elszállt, de jó lenne, ha Storck kapitány még több fiatalt építene be a keretbe, hogy a 2020-as Európa-bajnokságon fix helyünk legyen.

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább