Bírja-e a nyomást Szalai?

Bírja-e a nyomást Szalai?

, Zelei Dávid

Szalai Ádám nyáron a nehezebb utat választotta, maradt a Hoffenheimben. Jelenleg keményen küzd a helyéért egy olyan csapatban, ahol az összes csatár kiváló formát mutat. Esélylatolgatás.Egészen az osztrákok elleni góljáig azt zengték a trolloldalak, hogy Szalai Ádám odaragadt a kispadhoz, hogy 550 napja nem szerzett gólt, hogy pocsék formában van, de azért felmarkolja a nagy dohányt. A nyáron aztán mind úgy sejtettük, hogy a Szalait a remek Eb-szereplés hatására elviszi egy német/olasz közép-, vagy egy török nagycsapat, ő azonban maradt, és megküzdött a helyéért. Őszinte leszek: ezt rossz döntésnek gondoltam, mert a Hoffenheim az előző szezonben épphogy bennmaradt, Szalai pedig ötödik számú csatár volt egy kétcsatáros szisztémában játszó csapatban: úgy okoskodtam, csak kolerajárvány esetén férhet fel a kispad szélére.

 

Ősszel aztán Mark Uth hat meccsre kidőlt, Szalai így Eduardo Vargasszal küzdhetett az első számú cserecsatár posztjáért: néhányszor be-beállt csereként, a Mainz elleni fantasztikus meccsen pedig lőtt is egy nagyon fontos, pontot érő gólt. Ez ugyanakkor nem volt bizalomra konvertálható: Szalai egyetlen meccsen kezdett, a Mönchengladbach ellen, akkor azonban nem ment neki a játék, egy félidő után lecserélték.

 

Télen Vargas a padozásba beleunva Mexikóba igazolt, Szalai helyzete azonban csak hangyányit javult, a Hoffenheim csatárnégyese ugyanis messze a legkiegyensúlyozottabb a Bundesligában. Míg a Bayern, a Leipzig és a Dortmund a gólokat tekintve egyértelműen Lewandowski-, Werner- és Aubameyang-függő, a Hoffenheim első három csatára egyaránt legalább 8 kanadai pontnál jár! Ilyen körülmények közt bármely átlagos magyar focista rég elmenekült volna, Szalai azonban beleállt a harcba, mert, ahogy fogalmazott: „karrierem során sohasem játszottam olyan kvalitású csapatban, mint amilyen a mostani Hoffenheim”.

 

A Hoffenheim csatárainak teljesítménye, gól+gólpassz (kezdőként/játékperc)
Sandro Wagner: 10+1 (17/1470)
Andrej Kramaric : 4+6 (16/1304)
Mark Uth: 6+2 (8/812)
Szalai Ádám: 3+0 (1/170)
Marco Terrazzino: 1+1 (0/25)

 

Nem akarok azonban ebből az írásból hőskölteményt csinálni, mert Szalai ezt a csatát még nem nyerte meg. Amiért a Mainz ellen beállhatott, annak egyszerű az indoka: Sandro Wagner az előző meccsen kiállíttatta magát, így Szalai rögtön előrelépett a rangsorban a harmadik helyre. Hogy csereként beállva duplázott, az bármely más csapatban sokat dobna a pozícióján, csakhogy a kiváló formában játszó Mark Uth szintén betalált, ráadásul Szalai mellett Marco Terrazzino is csodacsere volt: mindössze negyedórát kapva is összeszorgoskodott egy 1+1-et.

 

A helyzet a következő: Sandro Wagner eltiltása még egy meccsig tart, Szalai így a Wolfsburg elleni idegenbeli mérkőzésen alighanem kap egy újabb esélyt a bizonyításra. Ha gólt lő, vagy gólpasszt ad, bizalmat és pozíciót nyerhet, ha viszont nem ragadja meg a lehetőséget, minden kezdődhet elölről. Vagyis most nagy nyomás alatt kell megmutatnia, hogy nem csak volt csapatai ellen képes kiemelkedőt nyújtani. Magyar játékos rég nem oldott meg sikeresen ilyen éles versenyszituációt ilyen magas nívójú csapatban. Drukkolok, hogy Szalainak ez sikerüljön.

További cikkek a rovatban

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

Egy-két-há – MTK

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki.

Tovább

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

, Kiss Tibor Noé

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

Nem csodálkozunk azon, hogy úgy alakult, a jövő heti Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. FUTBALLÜNNEP következik, hangolódjunk rá mi is.

Tovább

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

, Kiss Tibor Noé

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

Már csak három forduló van hátra az NB I-ből. A 30. forduló meccseiről az jutott eszünkbe: szerencsére már csak három.

Tovább

Davide, a Góliát

, Benedek Szabolcs

Davide, a Góliát

Davide Lanzafame. A múlt héten egy kihagyott tizenegyes, most viszont a győztes gól mellett végigzakatolta a pályát, vitte, hajtotta a csapatot, belekergette a győzelembe (az újrarúgatott büntetőt is megint ő harcolta ki).

Tovább

Tengely nélkül

, Zelei Dávid

Tengely nélkül

Padlón a Fradi, Thomas Doll pedig már nem bírózik, nem libalegelőzik, beismeri: itt minőségi problémák vannak. Megmondjuk, miért.

Tovább

Tabellák

Németország I.
1. FC Bayern 34 +67 82
2. Leipzig 34 +27 67
3. Dortmund 34 +32 64
4. Hoffenheim 34 +27 62
5. 1. FC Köln 34 +9 49
6. Hertha BSC 34 -4 49
7. Freiburg 34 -18 48
8. Werder Bremen 34 -3 45
9. Mönchengladbach 34 -4 45
10. Schalke 04 34 +5 43
11. Frankfurt 34 -7 42
12. Leverkusen 34 -2 41
13. Augsburg 34 -16 38
14. Hamburg 34 -28 38
15. Mainz 34 -11 37
16. Wolfsburg 34 -18 37
17. Ingolstadt 34 -21 32
18. Darmstadt 34 -35 25

Ugrás a részletekre

További tabellák