Bírja-e a nyomást Szalai?

Bírja-e a nyomást Szalai?

, Zelei Dávid

Szalai Ádám nyáron a nehezebb utat választotta, maradt a Hoffenheimben. Jelenleg keményen küzd a helyéért egy olyan csapatban, ahol az összes csatár kiváló formát mutat. Esélylatolgatás.Egészen az osztrákok elleni góljáig azt zengték a trolloldalak, hogy Szalai Ádám odaragadt a kispadhoz, hogy 550 napja nem szerzett gólt, hogy pocsék formában van, de azért felmarkolja a nagy dohányt. A nyáron aztán mind úgy sejtettük, hogy a Szalait a remek Eb-szereplés hatására elviszi egy német/olasz közép-, vagy egy török nagycsapat, ő azonban maradt, és megküzdött a helyéért. Őszinte leszek: ezt rossz döntésnek gondoltam, mert a Hoffenheim az előző szezonben épphogy bennmaradt, Szalai pedig ötödik számú csatár volt egy kétcsatáros szisztémában játszó csapatban: úgy okoskodtam, csak kolerajárvány esetén férhet fel a kispad szélére.

 

Ősszel aztán Mark Uth hat meccsre kidőlt, Szalai így Eduardo Vargasszal küzdhetett az első számú cserecsatár posztjáért: néhányszor be-beállt csereként, a Mainz elleni fantasztikus meccsen pedig lőtt is egy nagyon fontos, pontot érő gólt. Ez ugyanakkor nem volt bizalomra konvertálható: Szalai egyetlen meccsen kezdett, a Mönchengladbach ellen, akkor azonban nem ment neki a játék, egy félidő után lecserélték.

 

Télen Vargas a padozásba beleunva Mexikóba igazolt, Szalai helyzete azonban csak hangyányit javult, a Hoffenheim csatárnégyese ugyanis messze a legkiegyensúlyozottabb a Bundesligában. Míg a Bayern, a Leipzig és a Dortmund a gólokat tekintve egyértelműen Lewandowski-, Werner- és Aubameyang-függő, a Hoffenheim első három csatára egyaránt legalább 8 kanadai pontnál jár! Ilyen körülmények közt bármely átlagos magyar focista rég elmenekült volna, Szalai azonban beleállt a harcba, mert, ahogy fogalmazott: „karrierem során sohasem játszottam olyan kvalitású csapatban, mint amilyen a mostani Hoffenheim”.

 

A Hoffenheim csatárainak teljesítménye, gól+gólpassz (kezdőként/játékperc)
Sandro Wagner: 10+1 (17/1470)
Andrej Kramaric : 4+6 (16/1304)
Mark Uth: 6+2 (8/812)
Szalai Ádám: 3+0 (1/170)
Marco Terrazzino: 1+1 (0/25)

 

Nem akarok azonban ebből az írásból hőskölteményt csinálni, mert Szalai ezt a csatát még nem nyerte meg. Amiért a Mainz ellen beállhatott, annak egyszerű az indoka: Sandro Wagner az előző meccsen kiállíttatta magát, így Szalai rögtön előrelépett a rangsorban a harmadik helyre. Hogy csereként beállva duplázott, az bármely más csapatban sokat dobna a pozícióján, csakhogy a kiváló formában játszó Mark Uth szintén betalált, ráadásul Szalai mellett Marco Terrazzino is csodacsere volt: mindössze negyedórát kapva is összeszorgoskodott egy 1+1-et.

 

A helyzet a következő: Sandro Wagner eltiltása még egy meccsig tart, Szalai így a Wolfsburg elleni idegenbeli mérkőzésen alighanem kap egy újabb esélyt a bizonyításra. Ha gólt lő, vagy gólpasszt ad, bizalmat és pozíciót nyerhet, ha viszont nem ragadja meg a lehetőséget, minden kezdődhet elölről. Vagyis most nagy nyomás alatt kell megmutatnia, hogy nem csak volt csapatai ellen képes kiemelkedőt nyújtani. Magyar játékos rég nem oldott meg sikeresen ilyen éles versenyszituációt ilyen magas nívójú csapatban. Drukkolok, hogy Szalainak ez sikerüljön.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább