Enyém a vár, tiéd a lekvár!

Enyém a vár, tiéd a lekvár!

, Kiss Tibor Noé

NB I, 20. forduló

A Videoton 5:1-es győzelemmel, Horváth Ferenc pedig egy újabb erős mondattal nyitotta a tavaszi fociidényt. Előtte azonban nézzünk körül Balmazújvárosban.Még meg sem kezdődött a magyar klubfociban a tavaszi idény, de máris belefutottunk egy csodálatos hírbe: elmaradt a Balmazújváros–Békéscsaba meccs (NB II), mivel a pálya talaja alkalmatlan volt a játékra. Ó-Ó-Ó!! Pedig ez egy csúcsstadion, a Hortobágy San Sirója, amelyet tavaly uszkve 1,15 milliárd forint közpénzből újítottak fel. A rendszer része egy félmilliárdos beruházás: a pályafűtés, amely a balmazi termálfürdő erőforrásait használja. „A stadion ugyan rendelkezik pályafűtéssel, annak hosszú távú üzemeltetése viszont olyan költséggel járna, amelyet jelen pillanatban az Önkormányzat nem tud bevállalni” – olvasható a klub közleményében. Fantasztikus, hogy sikerült felépíteni egy rendszert pontosan 486 millió forintért – arra viszont már nincs pénz, hogy azt be is kapcsolják néhány nappal az idénynyitó előtt. Mi lenne, ha valaki visszafizetné szépen azt a félmilliárdot? Jegyezzük meg: az egész NB II-es fordulóból csak ez a meccs maradt el, volt játék többek között Dorogon, Soroksáron és Cegléden is, nem éppen felújított stadionokban.

 

Mellékszál: nehéz helyzete van annak, aki a magyar fociról a Nemzeti Sportból óhajt tájékozódni, a piacvezető sportlap híre a következőképpen számol be a balmazújvárosi spórolásról: „A játéktér alkalmatlansága miatt elhalasztották a február 19-én (vasárnap) 14.30-ra kisorsolt Balmazújváros–Békéscsaba NB II-es labdarúgó-mérkőzést. A mérkőzés új kezdési időpontját a Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottsága tűzi majd ki.” Ennyi, más semmi. Csak versenybizottság, központi bizottság, elnökúrelvtárs.

 

Ha a fociról akarunk szólni, akkor legalább a Videoton dicsérhető. Az Újpest korán vezetést szerzett Felcsúton (hihi), de aztán (nahát!) a Videotonnak sikerült a fordítás, 0:1-ről 5:1, brávó, brávisszimó. Góllövők időrendben: Mihailo Perovic, Anel Hadzic, Marko Scsepovics, Asmir Suljic, Marko Scsepovics, Stopira. Nem, nem, ez nem a Borac Banja Luka–Hrvatski Dragoljovac Balkán-Kupa rangadó, hanem egy NB I-es focimeccs Magyarországról. (Persze, idegenlégiósokra, főleg lusta délszlávokra, semmi szükség. Darko Lazovics például ezúttal nem lőtt gólt, de lássuk be, az NB I-ben most ő a nagy zsugás.) S hogy mi van a Fradival, a Fradikával? 0:0 Debrecenben. „Mindkét oldalon hiányoltam a kombinatív játékot, aligha lehetett túl élvezetes nézni” – mondta az izzadós derbi után Thomas Doll (FTC). Tempó, az volt, ismerjük el.

 

A forduló nyilatkozata: Horváth Ferenc (edző, Diósgyőr)
„Az volt a benyomásom, hogy mi mindenért sárga lapot kapunk, míg az ellenfelünk szinte semmiért…” – a Nemzeti Sport három ponttal a végén (a három pontért különdíjat javaslunk) idézte ezt a nagyszerű mondatot, egy következetes, önreflexív gondolkodó ars poeticáját. Enyém a vár, tiéd a lekvár! – tesszük hozzá.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább