Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

Puskás Ferenc: az aranylábú és az aranytorkú

, Nádudvari Péter

Puskás Ferenc a legismertebb magyar, a legendás Aranycsapat kapitánya. Eredménysora párját ritkító. Azt kevesen tudják azonban, hogy nemcsak futballistaként, hanem nótaénekesként is kiváló volt."...Én imádtam a futballt! Imádtam a családomat és mindig a futballpályán jártam, engem több más nem érdekelt. Az én kabalám mindig a labda volt. Akkor éreztem magam biztosnak, amikor a labda nálam volt, vagy ha a labdába belerúghattam..." – vallotta Puskás. Aranyszívű emberként tartották számon, barátainak, ismerőseinek minden tőle telhető módon segített, valahányszor csak szükség volt arra. Nemcsak a futballt és a családját, hanem az élet minden egyéb, örömöt adó szegmensét is imádta: a jó társaságot, a finom ételeket és italokat és a magyar nótákat is. Nemcsak hallgatni, énekelni is. Nem is akárhogyan!

 

 

A magyar nótához adekvát hangképzési technikával, megfelelő stílusérzékkel, dinamikai váltásokkal, hibátlan intonációval, tisztán énekelt. Mindezt "csiszolatlan gyémántként", ösztönösen.

 

Azt, hogy a Száguldó Őrnagy a labda mellett a magyar nótákért is szenvedélyesen rajongott hitelesen bizonyítja az is, hogy a 2011-ben, a spanyolországi üdülőhelyről, Benidormból hazakerült hagyatékában futballcipők, edzői sípok, szakmai feljegyzések mellett megtaláltak saját keze által leírt dalszövegeket is – több oldalnyi terjedelemben.

 

Kedvenc nótáit hanghordozóra énekelte fel. A közszájon terjedő, nem bizonyított legenda szerint először ódzkodott attól, hogy éneklését megörökítsék az utókor számára, de egy italozgatás után, némi bor elfogyasztását követően mégis mikrofon elé állt.

 

 

A felvett anyag CD formájában, emlékalbumként 2007-ben jelent meg (A nevem csak ennyi volt: Öcsi.). Olyan nóta-klasszikusokat tartalmaz, mint a Nótáskedvű volt az apámÉdesanyám, kössön kendőt; Egy asszonynak kilenc a leánya;  Sárga liliom; A soproni magas és A faluban. Előtte pedig Spanyolországban, bakeliten.

 

 

Öcsi bácsi általa felénekelt, kedvenc nótái mellett kizárólag erre az emlékalbumra készített, exkluzív interjúk is találhatóak a CD-n (Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Szepesi György és Puskás Ferencné). Külön meglepetés a Republic 2013-ban elhunyt egykori énekese, Cipő előadásában hallható Puskás-emlékdal, ami csak ezen az albumon szerepel.

 

Öcsi bácsi 2006 óta már az égi kiskocsmákban énekel, de CD-n kiadott emlékalbumnak, illetve az internetnek köszönhetően napjainkban is hallgathatóak kedvenc nótái saját, a legnagyobb nótaénekesekhez méltó színvonalú előadásában.

 

 

Forrás: 

http://www.origo.hu/sport/magyarfoci/20111108-hazakerult-puskas-ferenc-spanyolorszagi-hagyateka.html

http://lemezkucko.hu/a_nevem_csak_ennyi_volt__ocsi..._puskas_ferenc_emlekalbum_puskas_ocsi_476185#anchor

http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=16325&Printable

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább