Esély van, csak remény nincs

Esély van, csak remény nincs

, focitipp.hu

Megkérdeztük posztolóinkat a Portugália–Magyarország Eb-selejtezőről, s megdöbbentő módon mindenki hihetetlenül aktív volt. A prognózisok közt van minden: műugrótoronyfejlesztési helyettes államtitkár, megterhelő tornaóra, a bűnhődés percei, autóablakra szerelhető magyar zászló, 1:0-s magyar győzelem. Lássuk



BARTÓK IMRE

A luzitánok szűkösen, de hozni fogják a kötelezőt. Abban bízhatunk, hogy sikerül nagyjából azt játszani, amit Svájc ellen – életképes építkezés, összeomlás helyett feltámadás a kötelezően érkező védelmi hibák után stb. –, no meg abban, hogy Ronaldónak rossz napja lesz, társai pedig úgy összezavarodnak a díszcsődör hanyatló teljesítménye láttán, mint a műugrótoronyfejlesztési helyettes államtitkár, aki még nem kapta kézhez a napi ukázt. Kleinheislerrel elveszítettünk egy színfoltot és féltucat, a Jupiter távolabbi holdjai felé tartó lövési kísérletet, ellenben Vinícius lehet a mi Thiago Silvánk. Összességében nem vagyok derűlátó: esély van, csak remény nincs.

 

BENEDEK SZABOLCS

Emlékszem, kilencvennyolc őszén, amikor éppen  Eb-selejtezőn fogadtuk a portugálokat, olyat tapasztaltam, amit azelőtt nagyon régen: tömegnyomort a Népstadionban. Ez csak részben szólt Figóéknak, részben meg annak, hogy a Bicskei-csapat tavasza nagyon jól sikerült, viszont az addigi meccseit vagy külföldön vagy vidéken játszotta, ez volt az első pesti fellépése, és most jöttek a népek tízezrével a saját szemükkel látni a verhetetlen tizenegyet, annak Királyával együtt. Félidőben Horváth Feri góljával vezettünk, aztán jöttek Rui Costáék, és toltak hármat. Na, azzal az eredménnyel most is kiegyeznék.

 

ILLÉS RÓBERT

A nyári EB egyik legnagyobb tanulsága számomra, hogy a kishitűség és a csodavárás között létezik egy középút, amit egészséges önbizalomnak neveznek, de ezt valahogy a foci kapcsán elfeledtette velünk az elmúlt nyolc harminc év. Éppen ezért azt várom, hogy – folytatva a storcki hagyományokat – mindenki megpróbálja kijátszani azt, ami benne van, aztán majd látjuk, mire elég az. CR-nek biztosan lesz három-négy helyzete a meccsen, akármilyen jól védekezünk rajta. Ha jó napot fog ki, simán lehet, hogy 4:0-ra kikapunk. Abban is biztos vagyok, hogy lesz minimum két százszázalékos magyar ziccer is, ezért ugyanúgy benne van a mérkőzésben egy heroikus 1:0-s magyar siker is. De az eredmény valahol a kettő között lesz. Ha számszerűen tippelnem kell, akkor azt mondom: 2:2 a vége, ami egyfelől siker az Európa-bajnok otthonában, másfelől azt jelenti, hogy már csak matematikai esélyünk marad a kijutásra.

 

KELE JÁNOS

Olyasfajta meccsre számítok, mint a belgák ellen az Eb-n: felvállaljuk a szimpatikus játékot, próbálunk építkezni, rövid passzos flikk-flakkal felvinni a labdát, a portugálok meg köszönik szépen, és két-három villámgyors ellencsapással megmutatják az igazi arcukat. Mi nem tehetünk szemrehányást majd sem a kapitánynak, sem a fiúknak, győz a jobb, ráadásul a hagyományosan léhán selejtező hazaiak még ki sem tömnek bennünket úgy, ahogyan Hazard-ék tették anno. 2-1 lesz, nemide, a vb elúszik, de egy emberként zengi majd a szakma: valami megmozdult, valami elindult, valamire lehet építeni.

 

KISS LÁSZLÓ

Pár éve az Aldiban vettem egy autóablakra rögzíthető kis magyar zászlót. Sosem tettem fel, nem volt apropó. De amikor a tavalyi Eb alatt kocsiba ültem, mindig magammal vittem. Volt dudálás, integetés, drukkolás és nemzetegyesítés. Ma délután is átutazom a várost, hogy barátokkal nézzük a meccset. A zászló lobogni fog, a többi autós dudálni, mi pedig énekelni, azt, hogy Magyaróóórszág, Magyaróóóóóórszág, MAGYARORSZÁG ÉÉÉJJJÁÁÁÓÓÓÓÓ! 2-1, ide!

 

KISS L. LÁSZLÓ

Nincsenek illúzióim, a bűnhődés percei következnek: megpattanó gólokkal fogunk kikapni. Na, és? Volt egy ún. olyan nyarunk. Meg majd lesz is.

 

KISS TIBOR NOÉ

2:0. Ne legyen igazam, de a végén ott ülünk majd csendben két CéRoni-gól után a portugál B-közép kórusát hallgatva: "Zsuzsák Báláó homoszekszuál". Portugálból fordít a frissen beszervált Vinícius, s hiába játszunk majd szépen, rosszul fog ez nekünk esni, ráadásul a vébének is annyi.

 

KUKORELLY ENDRE

1:2

Eppel és Gyurcsó.

Vagy nagyon kikapunk.

Vagy ez így nem ér?

Remélem, Vinicius nem játszik, viszont Balogh Norbertet betenném – de hát nem lesz ott. Pedig a portugálok ellen cselezni kell, csak azt akceptálják.

Nem fogunk nagyon kikapni, 2:1 ide.

Fogalmam sincs, mi lesz, azt tudom csak, hogy aránytalanul, minden józan arányosságot fölrúgva fogok, sajnos, izgulni.

 

MÁTÉ GÁBOR

Különböző színházi elfoglaltságaim miatt körülbelül éjjel fél egykor kezdem majd nézni a meccset, ha nem felejtem el szombat reggel (mikor elindulok otthonról) beállítani a felvételt az oly sokszor megénekelt boxomon. Nagy előnyöm lesz a focitippes kollégákkal szemben, hiszen bármikor meg tudom tekerni előre és ha kell hátra, és ha lesz miért. A szüneti szakértést biztos kihagyom, jó esetben lezavarom kettőig az egészet. És nem mellesleg megjegyzem: hiányzik a spanyol és az angol bajnokság a hetemből. (Tippjeim:a 2:0-tól a 3:1-ig terjednek.)

 

MÁTÉ SÁNDOR

0-1. Dzsudzsi balosaiban mostanság ott van a dinamit, Nagy Ádámnak jól fut a bolognai szekér, Szalaiból is kinézem, hogy a portugál hálóba sodor egy lecsorgó lasztit, szóval – miközben Gulácsira nyilvánvalóan megterhelő tornaóra vár – egy árva gólocskával elorozzuk a három pontot Ronaldóéktól.

 

NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF

Megkérdeztem két, nálam is lelkesebb szurkolót, egyikük (megyei ifista) 2-1-es magyar sikert tippelt, a másikuk (megyei U10-es) azt mondta, hogy döntetlen lesz, 2-2. Én az „okosan, taktikusan játszunk, fegyelem lesz, szívósság, türelem, aztán a végén, a 85. perc környékén lesz egy jó beadásunk, amiből az éppen akkor pályán lévő labdatartó centerünk valahogyan gólt szerez” mondatot, illetve ennek variációit mantrázom napok óta. Összesítve a két szakértő és az én tippemet a végeredmény: 2-1, ide.

A szakmázást meghagyom Storcknak, ő 30 éve az egyetlen szövetségi kapitány, aki sikeres. Hogy nem unom e ezt a mondatot? Nem, nem unom. S amióta Csank a héten odanyilatkozott, azóta csak még inkább hangsúlyozom.

A fogadási nyereményből (12-szeres szorzó!) pedig minden focitippes szerzőnek jut majd egy sörnyi. Már csak ezért is érdemes szurkolni.

 

SOMOS ÁKOS

Cristiano Ronaldo idei formáját nézve nem tőle kellene tartanunk, ha nem tudnánk, hogy a kiscsapatok ellen szereti megszórni magát. A magyar válogatott pedig kiscsapat, legalábbis esélye valami bravúr-félére csak akkor lehet, ha ehhez tartja magát: kigombolt kabáttal hősiesen nekirohanni a pergőtűznek akkora maflást jelentene, amekkorát a belgáktól kaptunk az Eb-n. Ellenben ha Storck felvállalja a bekkelősebb focit, talán kihúzzuk egy ideig, mert azért a luzitánok sem lövöldözték rojtosra az ellenfelek hálóját az Eb-n sem. Apropó, az megvan, hogy a friss Európa-bajnok hajlamos leégni a következő selejtezőkön? Na, hát ebben bízhatunk. Meg Gera Zoliban. Bár én most Viníciusnak szurkolok, hogy gólt szerezzen, ő a magyar Pepe, aki brazil. Végül annyit: három gólt aligha lövünk még egyszer nekik, bár a három hét bajnoki szünetet csak akkor tudnám elfogadni, ha legalább egy nemzeti gól jutna mindegyik hétre.

 

SZOMBATHY PÁL

Nemcsak edzők vannak (lásd: Marcelo Bielsa), akiknél az eredmény kevésbé számít, mint maga a mutatott játék, a szépség és az élmény, hanem akadhatnak egyszerűen ilyen helyzetek is, amelyekbe többnyire persze önhibánkból csöppenünk bele. A mostani valami ilyesmi: esélyünk a vébé-kijutásra minimális, a közvélemény pedig az Eb-élmény bizalmi tőkéjével kész elengedni Oroszországot (úgyis jön az magától hozzánk), sokkal inkább kíváncsi a magyar labdarúgók tartására, a válogatott játékminőségére. Nevezhetjük ezt kísérletezésnek, miért is ne, amikor nem nyomaszt a győzelmi kényszer, s ez bizony jót is tehet a magyar focista pszichéjének. Próbálkozni fogunk tehát, de attól tartok, kikapunk, de ha így is lesz, sebaj: az a lényeges, mindezt hogyan.

 

ZELEI DÁVID

A csapat, ahogy Gyurcsó Ádám ígéri, nagyon egyben van, ezért sokáig jól tartja magát, a védelem centrumában debütáló Viníciust azonban az 57. percben második sárgával kiállítják, a megítélt szabadrúgásból pedig a portugálok megszerzik a győztes gólt. Időnk, gondoljuk ekkor, tengernyi, de emberhátrányban helyzetig se jutunk; harag nincs, de vb se. (A narratív tippmix fikciós műfaj. Egy szavam se teljesüljön!)

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább