Új magyar Messi(ás)?

Új magyar Messi(ás)?

, Zelei Dávid

Minden racionális utánpótlásképzés elsődleges célja a minél nagyobb számú minőségi felnőtt labdarúgó képzése. Föl kéne fognunk végre, hogy egy labdarúgónak nem növés közben, 16 vagy 18 évesen kell Ronaldónak lennie.Miután U17-es válogatottunk egy klasszikusan magyaros nyitómeccsen az utolsó percben kapott ki Izraeltől, két, abszolút ránk nem jellemző találkozón egy-egy utolsó perces Szoboszlai Dominik-bombával megverte a nála esélyesebb Oroszországot és Norvégiát, így kijutott a horvátországi Európa-bajnokságra. Ez több szempontból örvendetes esemény (válogatottunk fizikailag kifejezetten rendben volt, bírta a sorozatterhelést, többé-kevésbé dominálta a máskor kritikus záró periódusokat, és szokatlanul jól jött ki a kulcsszituációkból), az azonban, hogy a magyar média nagyjából 27 másodperccel az orosz-meccs lefújása után már az új Dzsudzsák Balázst hirdette Szoboszlaiban, kifejezetten ijesztő.

 

Hogy miért, annak egyszerű okai vannak. Ha megnézzük az ugyanígy istenített Németh Krisztián-generáció 2006-os U17-es kezdőcsapatát, azt láthatjuk, hogy a mostanra 27-28 éves korú játékosok közt ugyanannyian játszanak az osztrák vagy magyar sokadosztályban (Balikó Milán, Gál András, Dudás Ádám), vagy a tuti kieső Gyirmótban (Présinger Ádám, Szekeres Adrián, Lengyel Dániel), mint bármely külföldi bajnokságban (Gulácsi Péter, Koman Vladimir, Németh Krisztián), miközben olyan, felnőtt Eb-t megjárt játékosok, mint Nagy Ádám, Korhut Mihály vagy Lovrencsics Gergő, nem, vagy alig voltak korosztályos válogatottak.

 

Minden racionális utánpótlásképzés elsődleges célja a minél nagyobb számú minőségi felnőtt labdarúgó képzése; ebben a stádiumban valóban igaz, hogy a megfelelő képzettség megszerzése fontosabb, mint egy esetleges győzelem. Föl kéne fognunk végre, hogy egy labdarúgónak nem növés közben, 16 vagy 18 évesen kell Ronaldónak lennie: ha elhitetjük vele, hogy máris az, szinte biztos, hogy felnőttként Filkor Attilaként végzi. Ha egy utánpótlás-válogatottból később hárman eljutnak a felnőtt válogatottig, az már egy eredményes generáció: legkorábban az U21 tájékán lehet látni, kiből lehet nemzetközi szinten is értelmezhető játékos.

 

Emlékeznek Messi, Agüero vagy Ramos utánpótlásban lőtt góljaira? Nem? Hát, azt hiszem, az akkori csapattársain kívül más sem. Éppen ezért azt tanácsolom Szoboszlai Dominiknak, hogy lehetőség szerint ki se nyissa mostanában a magyar sportmédiumokat: a „dzsudzsákságról” való ábrándozás helyett inkább eddzen, tanuljon nyelvet (a norvégok ellen látszott, hogy csak jelbeszéddel képes az ellenfelekkel kommunikálni), és próbáljon eredményes Szoboszlai Dominik lenni felnőttkorában is. Ha így lesz, jó esetben senki sem ezekre a góljaira emlékszik majd.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább