San Gigi, San Paulo!

San Gigi, San Paulo!

, Kiss Tibor Noé

BL-negyeddöntő

Emlékeznek még, mi történt a PSG–Barcelona mérkőzésen egy hónappal ezelőtt? No, Torinóban majdnem ugyanaz ismétlődött meg a Juventus–Barcelona meccsen



A Barcelona Párizsban 4:0-s vereséget szenvedett (majd a visszavágón nyert 6:1-re), Torinóban pedig 3:0-ra kapott ki a Juventustól kedden este. A két meccs nagyon hasonlított egymásra: a Juventus lemásolta a PSG taktikáját, az olaszok a mérkőzés elején szinte már az alapvonalnál letámadták a katalánokat (micsoda sacchis percek voltak!). A Barca most sem bírta a nyomást, az annyiszor megcsodált passzjáték meddő volt, a rettegett csatársor alig találkozott a labdával, a zebramezesek meg csak jöttek és jöttek. Bő húsz perc után 2:0. Dybala elképesztő volt! Alighanem élete eddigi legjobb meccsét produkálta a 23 éves argentin. Az első gólnál félfordulatból csavart a hosszú sarokba Cuadrado parádés átadása után. A második találatot Mandzukic-csal hozták össze – Dybala elmozgása és lövése (no meg a horvát passza) tanítanivaló volt. (Biztos gyakorolták is eleget…)

 

A szünet után folytatódott az olaszok nyomása, Higuaín két nagy ziccert is elhibázott, Chiellini azonban egy szögletnél lebirkózta Mascheranót: fejes, kapufás gól. Nyolc év után az első a BL-ben a torinói közgazdász-bekktől. Ezután a Barcelona életre kelt, megpróbálta összehozni a szépítő találatot, de a Juventus védelme ezúttal állta a sarat. Érdemes volt figyelni, hogy a szélsők milyen szorgalmasan követték a szélről befelé húzó Messit és Neymart, nehogy valamelyikük is „berobbenezzen” egyet a hosszú sarokba, a Juventusnál, ugye, tudnának erről mesélni.

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Barcelona peches volt a mérkőzésen: a második félidőben egy jogos tizenegyest nem kaptak meg a katalánok kezezés miatt. S hát Buffon: a mérkőzés elején, 1:0-s Juventus-vezetésnél olyan reflexmozdulattal védte ki Iniesta lapos lövését, hogy az embernek (már ha olasz-szimpatizáns) sírni támadt kedve az örömtől. Buffon most 39 éves, és semmi jel nem utal arra, hogy ne tudna akár négy-öt év múlva is ezen a szinten védeni. Ha így folytatja, a futballtörténelem legnagyobb kapusa is lehet még belőle. Nem véletlen, hogy az olasz televízióban egyszerűen csak így szólították meg: „San Gigi”.

 

Ő persze elhárította a szentté avatást. „Szent Gigi? Á, nem! Egy remek csapatban játszom, rengeteg támogatást kapok a csapattársaimtól. Ha az az ambícióm, hogy még mindig nagyszerű kapusnak tartsanak, akkor ehhez hasonló védéseket kell bemutatnom” – mondta az olasz. S bár Buffon tart a jövő heti visszavágótól, a Juventus aligha esik a PSG hibájába. „Barcelonában úgy lépünk pályára, hogy gólokat akarunk szerezni” – mondta tömören Massimiliano Allegri, a Juve trénere. Márpedig a Juve egy gólra képes lehet Barcelonában is, az pedig nehezen képzelhető el, hogy ötöt kapjon. S egyáltalán: ez a Juventus sokkal erősebbnek tűnik a 2015-ös csapatnál, amely éppen a Barcelonától kapott ki 3:1-re a BL-döntőben. A csapat formája mindenképpen lenyűgöző: a Juve sorozatban a 16. hazai mérkőzését nyerte meg, s immár 48 találkozó óta veretlen hazai pályán. Ha tippelni kellene: idén a Juventusnak a BL-cím megszerzésére is reális esélye van.

 

A nap játékosa: Paulo Dybala (Juventus)
A Palermóban csodatininek tűnt, a Juvéban viszont sokáig úgy tűnt, agyonnyomja a teher. De a Barcelona elleni két gólja a klasszikusok közé kerül majd. Dybala az előző hét hazai BL-meccsén nyolc gólt szerzett.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább