Úgy nézni meccset, mint apám

Úgy nézni meccset, mint apám

, Somos Ákos

A Real Madrid–Bayern München visszavágó volt az utolsó focimeccs, amit apámmal együtt néztem. Ő vitt ki először mérkőzésre, gyerekkorom és későbbi életem részévé tette az egészet, mindent, ami a futball, a sport (és mindent, ami az élet, de ez most mellékes), tőle tanultam meg élvezni, feldolgozni, később aztán a magam módján értelmezni. Ez az értelmezés már nem volt teljesen az, ami az övé: édesapámé, aki a focit is, mint mindent az életben, cinizmus, előítélet, belemagyarázás nélkül tudta nézni, szórakozásként, szenvedélyként, de mindig valamiért és nem valami ellen szurkolva.

 

Az a meccs a hazai cyber-térben egy összeesküvés-elmélet leképződéseként jelent meg: Kassai csalt, az UEFA megint csalt, tolta a nagyot (a „kis” Bayern ellen, naná) a mocskos Realnak mázlija volt, a kókler Zidane-ról ne is beszéljünk, Cristiano Ronaldónál nevetségesebben pedig senki se szerzett még mesterhármast (és mennyit, jézusom), egyáltalán, meddig mehet ez így tovább? Apám nem így nézte. Már nagyon gyenge volt, párszor tán bele is bólintott még az izgalmak közepette is – de gyenge hangján is elragadtatottan kiáltott fel a sokadik gól, sokadik fordulat után, élvezte, hogy lát egy fantasztikus meccset két jó csapat között.

 

Ezt kellene, kellett volna megtanulnom tőle. De bennem több volt mindig a szorongás és az indulat, most pedig már nem mutathatom meg neki, hogy tudok csak úgy, szimplán belefeledkezve meccset nézni. Aznap, amikor meghalt, este dolgoznom, közvetítenem kellett – le lehetett volna mondanom, de nem akartam, túl nagy súly lett volna otthon ülnöm és átadnom magam a fájdalomnak. Inkább beszéltem, mondtam a magamét. És életem egyik legnagyobb, általam kommentált gólja született azon a meccsen, nem tudom, ez sorsszerű-e. Emre Can ollózásakor mindenki megfeledkezett egy pillanatra mindenről, igazi „megáll az idő” pillanat volt – és én ezzel (is) köszönhettem el tőle, akinek a focit köszönhetem.

 

Aztán jött a tegnap esti BL-elődöntő és már egyedül ültem a tévé elé, azzal a fogadalommal, hogy úgy nézem, ahogy apám nézné: csak egy jó meccset akarok látni, élvezni (vagy bosszankodni rajta), szenvedéllyel, de ostoba indulatok és belemagyarázások nélkül, mert a foci tényleg a világ, de a világ nem lesz eltérítve és nem jut ebek harmincadjára egy elnézett les vagy elmaradt sárga lap miatt. Nem tudom, sikerült-e. Nem álltam meg most sem, hogy megnézzem mások értelmezését, és hogy vitába szálljak velük – de talán mégsem voltam olyan indulatos, mint máskor. És le tudom írni, mert úgy láttam, ahogy apám látta volna: remek meccs volt egy nagyszerűen játszó Real Madriddal és egy káprázatos formában futballozó, önmaga szerepét újraértelmező Cristiano Ronaldóval.  

 

Meccset nézni a meccsért, kívülről, de beleélve magunkat, örülve annak, amit kapunk tőle. Úgy nézni, mintha az utolsó meccs lenne, mint amilyen apám összes, és utolsó meccsnézése volt. Emberien. Gondoljuk el, hogy "csak az ember néz meccset". (EP)

További cikkek a rovatban

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?

Tovább

Röhigcsélés és önámítás

, Kiss Tibor Noé

Röhigcsélés és önámítás

Kikaptunk Andorrától – ez blamázs, ez felfoghatatlan, ez nem történhet meg. Ezt írják a lapok. Mindenki harsog, elégedetlenkedik, Dzsudzsák Balázs könnyes szemét kinagyítva nézhetjük a sportnapilap honlapján. Megvertek minket a postások és a pékek! Dúlnak az érzelmek és az in…

Tovább

„Rossz dolog az öregedés”

, Wenczel Edwin

„Rossz dolog az öregedés”

Ez a mondat Sean Connery száját hagyta el "A szövetség" című filmben, ahol kiöregedett, mesterien célzó kalandort alakít. Aztán felhúzza a szemüvegét, és ugyanúgy lepuffantja több száz méterről a rossz fiút, mint pályája elején. Új szerzőnk, Wenczel Edwin a Bayern München…

Tovább

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Ronaldo és a Real mennybemenetele

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.

Tovább

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.

Tovább

Végül nem Tottit vettem meg…

, Nagy Dániel

Végül nem Tottit vettem meg…

Egy bordó mez hátulján ott volt, hogy Totti. Végül nem ezt vettem meg. Nem is lettem Róma-szurkoló. Viszont Totti a mai búcsújával nem csak az AS Románál zárt le egy korszakot, hanem ugyanúgy a Seria A, valamint az európai futball történtében is.

Tovább

Ma este megbukunk

, D. Bányász Gergő

Ma este megbukunk

Szinte lehetetlen úgy színházba menni, hogy előadás közben játszik a kedvenc (angol)csapatom. Az pedig csak kis gyógyír a kínzó fájdalomra, ha induláskor szerzünk vezetést.

Tovább

Madridi derbi: megint a Real!

, Kiss Tibor Noé

Madridi derbi: megint a Real!

Az Atlético ráijesztett a Real Madridra, de ennél többet nem tudott elérni – a 2:1-es győzelem azt jelenti, hogy a Real 4:2-es összesítéssel jutott be az idei BL-döntőbe.

Tovább

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

, Kiss Tibor Noé

Allegri zsenije, Dani Alves sarka

A Monaco legyőzése után egyértelmű: a spanyol gigászok mellé felzárkózott a Juventus.

Tovább

Cristiano Ronaldo, a különbség!

, Kiss Tibor Noé

Cristiano Ronaldo, a különbség!

Nem mondhatni, hogy az Atlético Madridnak túl sok szerencsét hoznának a Real Madrid elleni mérkőzések a Bajnokok Ligájában.

Tovább