Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki. Az idei szezonban az utolsó forduló ad választ a lényeges kérdések többségére: Melyik csapat lesz a bajnok? Melyik lesz az ezüst-, illetve a bronzérmes? Melyik lesz a másik kieső a Gyirmót mellett? Ráadásul a bajnoki címért még harcban levő két csapat éppen egymás ellen játszik. Ennyi pikantériát… Mintha egy remekbe szabott forgatókönyvet olvasnánk.

 

Annak ellenére, hogy a futballt nem "kilóra mérik", mindenképp megemlítendő, hogy a bajnokságot vezető Budapest Honvéd játékoskeretének összértéke a mértékadónak tekinthető transfermarkt.com szerint nem az első, hanem csak az ötödik legmagasabb a bajnokságban, vagyis négy – ebből a szempontból – többre taksált csapatot is megelőz a bajnoki tabellán. Még talán a legmerészebb Honvéd-drukkerek sem mertek álmodni arról, hogy a bajnokság utolsó fordulójában csapatuknak lesz a legnagyobb esélye az aranyérem elhódítására. Erre tessék, a garantáltan teltházas Bozsik Stadionban Puskás Ferenc utódainak egy döntetlen is elég lehet ahhoz, hogy a kilencven éve, egészen pontosan 1927. április elsején született Öcsi bácsi "ünnepi évét" – a szó szoros értelmében – bearanyozzák. Öcsi bácsi 2007. november tizenhetedike óta már az égi kiskocsmákból követi figyelemmel nevelőegyesülete szereplését. Elképzelhető, hogy a mérkőzések előtt, után és a félidőben is a kedvenc nótáit kéri a prímástól, és énekli azokat a hegedűszóra, ahogy arról már egy korábbi cikkemben írtam.

 

Ha jobban belegondolunk, nemcsak az esetleges aranyérem, hanem az egész szezon a papírforma cáfolata, valamint kedves ajándék az ünnepeltnek. Példaértékű a csapatnál folyó szakmai munka: nincsen ész nélküli pazarlás, nincsenek gigafizetések, koncepciótlan ,,kapkodás”. Adott egy ambíciózus, nagyszerű taktikai érzékkel rendelkező edző, aki remek motivátor is (Marco Rossi). Adott néhány magas minőséget képviselő, húzóembernek számító idegenlégiós (pl. Davide Lanzafame). Adottak a máshol már leírt, de Rossi mester kezei alatt magukra talált játékosok (pl. a gólkirályjelölt Eppel Márton). Adottak tehetséges, saját nevelésű fiatalok, akiket bátran be lehet dobni a ,,mély vízbe”, mert meghálálják a bizalmat (pl. Koszta Márk). A csapat teljesítménye nem sínylette meg két húzóember távozása sem (Botka Endre – Ferencváros, Prosser Dániel – Puskás Akadémia).

 

"Kis pénz, kis futball, nagy pénz, nagy futball" – mondta ezt a professzionális labdarúgás világáról a "Száguldó Őrnagy". A Honvéd "utólagos" ajándékként aranyat érő cáfolatot adhat erre az állításra szombat este, ha legalább döntetlent ér el a Videoton ellen. Ha így lesz, a prímás az örökkévalóságig húzhatja az ünnepelt kedvenc nótáit a lefújást követően…

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább