Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.Amikor a Chelsea irányítását vette át, annak a csapatnak (tegyük hozzá: egy gazdag orosz pénzéből összevásárolt kompániának) mondjuk úgy, jót tett a nagyszerű edző munkája. Hiszen a semmiből gyártott eredményorientált csapatot. Bosszantó volt, de az ember legfeljebb nem nézte a bajnok meccseit. Ezt ki lehet bírni, ha amúgy a Manchester United (hol volt még akkor a City?) az Arsenallal nyíltan focizott. Nem beszélve a kisebb csapatokról, akik bárhol, bármilyen körülmények között képesek voltak bármire. A játékosok széthajtották az agyukat, ütköztek, íveltek, rohantak a labdáért vagy a labda után satöbbi. Mourinho a pszeudo Chelsea-t megtanította nyerni.

 

Aztán történt, ami történt. Viszontagságos európai körút után, egy már amúgy is romjaiban lévő MU-t ( Moyes és Van Gaal rémálom szerű garázdálkodása után) adtak a portugál tréner kezébe. Első ránézésre lehetett azt gondolni, a „special one” arroganciája jól áll majd a Ferguson által felépített üzemnek. Most már kijelenthető, hogy ezt a gárdát, amely foltjaiban sem emlékeztet a skót manager főművére, megtanította a játék megölésére. Képességesnek látszó labdarúgók asszisztálnak ehhez a koncepcióhoz, égetik magukat háromnaponként különböző felállásokban. Ha netalántán rúgnak egy gólt, azonnal labdatartásra rendezkednek be, és egy bekapott gól után képesek a döntetlen tartására.

                                         

A támadások arra épülnek, hogy Ibrahimovic mit kezd a neki ívelt labdával, illetve Fellaini miként tudja oldal- és hátrapasszaival megakadályozni saját csapatának gördülékenynek indult támadását. Mindez annak fejében, hogy a belga egy-egy előre vágott pontrúgásnál esetleg belefejelhet a labdába. Egy olyan labdarúgót hoz meccsről meccsre meghatározó pozicióba, aki Fergusonnál legfeljebb az Old Trafford bejáratánál árulhatott volna cukorkát. A méregdrága Pogba árnyéka olaszországi önmagának. A kődrága Martial mit sem ér. Shaw, a szigetország legjobb balhátvédje örül, ha néha bekerül a kezdőbe. „Mikitárján” véletlenszerűen jó csak. A még mindig megbízható Carrick csak mutatóban kerül a kezdőbe. Vagy csere negyedórákra. Rooney a cserepadon haldoklik. Rashford Ibrát szolgálja ki, így amikor valódi lehetőséghez jut, finoman szólva sem üzembiztos. Valencia fix jobbhátvéd lett, felfutásai egyre veszélytelenebbek. A középső védőként nagy ígéretnek tűnő Baillyt néhány meccsen megkínálta a felfutó szélsőhátvéd szerepkörével. Smalling totálisan elbizonytalanodott, Jones taknya-nyála összefolyik, és rendre hibázik.

 

Talán csak Herrera mutatja azt a tehetséget, ami miatt megvásárolták.

 

Na most, hogy ez miért baj a labdarúgás egészére nézve? Mert kell egy olyan csapat a nagymúltúak között, akik néha – mint a mesében – a reménytelennek tűnő helyzetekben foggal-körömmel megoldják a megoldhatatlant. És ebben mezei nézőként hinni is lehetett, kíváncsinak lenni, hogy ez megtörténik-e?

 

(Ettől a hittől és kíváncsiságtól fosztotta meg a most már ősz „mester” a világot.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képvi…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább

Tabellák

Anglia I.
1. Manchester City 18 +44 52
2. Manchester United 17 +26 38
3. Chelsea 18 +18 38
4. Arsenal 18 +11 33
5. Burnley 18 +4 32
6. Liverpool 17 +14 31
7. Tottenham 18 +13 31
8. Leicester 18 +1 26
9. Watford 18 -6 22
10. Everton 17 -8 22
11. Huddersfield 18 -14 21
12. Southampton 18 -7 18
13. Brighton 18 -9 18
14. Crystal Palace 18 -13 17
15. West Ham 18 -15 17
16. Bournemouth 17 -5 16
17. Stoke City 18 -20 16
18. Newcastle 18 -11 15
19. West Bromwich 17 -10 14
20. Swansea 17 -13 12

Ugrás a részletekre

További tabellák