Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

Mitől fosztotta meg Mourinho a Manchester Unitedet?

, Máté Gábor

Kellő távolságra került az EL-győzelem és a bajnoki sorozat, hogy higgadtan írjak néhány sort arról, hogy nem csupán az angol labdarúgást, de a labdarúgás egészét (mint olyat) is mekkora veszteség érte azzal, hogy bekövetkezett a Mourinho-korszak a Manchester United életében.Amikor a Chelsea irányítását vette át, annak a csapatnak (tegyük hozzá: egy gazdag orosz pénzéből összevásárolt kompániának) mondjuk úgy, jót tett a nagyszerű edző munkája. Hiszen a semmiből gyártott eredményorientált csapatot. Bosszantó volt, de az ember legfeljebb nem nézte a bajnok meccseit. Ezt ki lehet bírni, ha amúgy a Manchester United (hol volt még akkor a City?) az Arsenallal nyíltan focizott. Nem beszélve a kisebb csapatokról, akik bárhol, bármilyen körülmények között képesek voltak bármire. A játékosok széthajtották az agyukat, ütköztek, íveltek, rohantak a labdáért vagy a labda után satöbbi. Mourinho a pszeudo Chelsea-t megtanította nyerni.

 

Aztán történt, ami történt. Viszontagságos európai körút után, egy már amúgy is romjaiban lévő MU-t ( Moyes és Van Gaal rémálom szerű garázdálkodása után) adtak a portugál tréner kezébe. Első ránézésre lehetett azt gondolni, a „special one” arroganciája jól áll majd a Ferguson által felépített üzemnek. Most már kijelenthető, hogy ezt a gárdát, amely foltjaiban sem emlékeztet a skót manager főművére, megtanította a játék megölésére. Képességesnek látszó labdarúgók asszisztálnak ehhez a koncepcióhoz, égetik magukat háromnaponként különböző felállásokban. Ha netalántán rúgnak egy gólt, azonnal labdatartásra rendezkednek be, és egy bekapott gól után képesek a döntetlen tartására.

                                         

A támadások arra épülnek, hogy Ibrahimovic mit kezd a neki ívelt labdával, illetve Fellaini miként tudja oldal- és hátrapasszaival megakadályozni saját csapatának gördülékenynek indult támadását. Mindez annak fejében, hogy a belga egy-egy előre vágott pontrúgásnál esetleg belefejelhet a labdába. Egy olyan labdarúgót hoz meccsről meccsre meghatározó pozicióba, aki Fergusonnál legfeljebb az Old Trafford bejáratánál árulhatott volna cukorkát. A méregdrága Pogba árnyéka olaszországi önmagának. A kődrága Martial mit sem ér. Shaw, a szigetország legjobb balhátvédje örül, ha néha bekerül a kezdőbe. „Mikitárján” véletlenszerűen jó csak. A még mindig megbízható Carrick csak mutatóban kerül a kezdőbe. Vagy csere negyedórákra. Rooney a cserepadon haldoklik. Rashford Ibrát szolgálja ki, így amikor valódi lehetőséghez jut, finoman szólva sem üzembiztos. Valencia fix jobbhátvéd lett, felfutásai egyre veszélytelenebbek. A középső védőként nagy ígéretnek tűnő Baillyt néhány meccsen megkínálta a felfutó szélsőhátvéd szerepkörével. Smalling totálisan elbizonytalanodott, Jones taknya-nyála összefolyik, és rendre hibázik.

 

Talán csak Herrera mutatja azt a tehetséget, ami miatt megvásárolták.

 

Na most, hogy ez miért baj a labdarúgás egészére nézve? Mert kell egy olyan csapat a nagymúltúak között, akik néha – mint a mesében – a reménytelennek tűnő helyzetekben foggal-körömmel megoldják a megoldhatatlant. És ebben mezei nézőként hinni is lehetett, kíváncsinak lenni, hogy ez megtörténik-e?

 

(Ettől a hittől és kíváncsiságtól fosztotta meg a most már ősz „mester” a világot.)

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább