Egy-két-há – MTK

Egy-két-há – MTK

, Kiss L. László

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei. Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet mégMa már nem követem a magyar futballt, leszámítva a fősodor viselt dolgait, azokat is ad hoc nethírek alapján, nem vagyok rajta az eredményeken, nem járok meccsre, ha föl kéne sorolnom egy kezdő tizenegyet, aligha futná többre egy kezdő háromnál – nem merek rákérdezni magamnál, de gondolatban talán még mindig a gyerekkori gombfocicsapatok tagjait rakosgatom föl a képzeletbeli Várhidi-táblámra, Garabától Híresen át Nyúlig. Viszont a minap kiesett az MTK.

 

Sose kötődtem különösebben a klubhoz, ha már, akkor a Csank gardírozta Vác, vagy mint kocadrukkerekhez illik, a Manchester-ölő Zete, esetleg a sándortamásos Loki, és persze főleg szülővárosom csapata, az egyébként szintén kék-fehér Gyula.

 

Nagyapámhoz azonban kötődtem. Ő tanított meg rüszttel lőni (garázskapu, Morzsi mint Koszta János), és ő volt, aki ha lecsúszott a második hosszúlépés a családi partikon, előállt a rigmussal – egy-két-há: MTK! (a kettőspontban nem vagyok biztos, de a legendás MTK-keménymag mintha így zsolozsmázná) –, amire őszintén bólogatni illett, leszámítva keresztapát, aki fradistaként ugyanezt skandálta, de a szurkolói karakternek megfelelően gúnyosan, amitől nagyapám szeme vérbe borult, és odavágott a Ferencvárosnak, mire keresztapa türelmének hajszálere is elpattant, és kezdetét vette a nagy családi hozzáértés a focihoz. Mondanám, hogy késhegyre menő vita bontakozott ki, de nagyapámnak nyársa volt.

 

Nagymamám nyolc évet élt egyedül, utolsó hónapjait leginkább kórházban töltve. Vasárnaponként én vittem neki az ebédet a sudár nyárfáktól védett szanatóriumba. Ostoba voltam, meg nyilván szerelmes, ezért míg szegénykém a forró levest kanalazta, hogy erőre kapjon, vagy legalább az erő illúziója meglegyen a hátralévő hetekre, beszélgetés helyett sokszor a tévé elé ültem a kórházi folyosón. Az egyik húsleveses vasárnap délben MTK-meccset adtak. Valaki gólt fejelt (szerintem Híres), a kommentátor teli tüdőből ordibált, görögtűz kéklett a lelátón. Így emlékszem. Élet volt, csodálatos.

 

A napokban bevonatoztam Pestre, s ahogy minden bevonatozáskor, célba érés előtt most is fölpillantottam a Hungária körúti reflektorokra. A stadion szemei.

 

Kiestek. Ki lesz a következő, mi jöhet még?

 

MTK nélkül egy kelet-európai ország pontosan annyit ér, mint Népszabadság nélkül. Adjátok vissza az MTK-mat, adjátok vissza nagyapámnak az MTK-ját, de gyorsan! Egy-két-há!

További cikkek a rovatban

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő hel…

Tovább

Irapuato: 31 éve

, Somos Ákos

Irapuato: 31 éve

Hamis az a duma, hogy azok a felelősök, akik "szétverték" a máskülönben "világszínvonalú" magyar válogatottat. Annak a csapatnak a játékosai, saját utólagos állításaik ellenére, még évekig játszottak ilyen-olyan magyar válogatottakban, csak azt a "kegyelmi" állapotot már nem…

Tovább

Arany

, Benedek Szabolcs

Arany

Pesszimista típus vagyok, aki a lehetséges szcenáriók közül rendre a rossz, netán a legrosszabb bekövetkeztére számít – de legalábbis nem a jóra. Persze az is lehet, hogy ez egyfajta sztoikus óvatosság, amely nyomán annál inkább lehet örülni a nem várt jónak. Ugyanakkor az, h…

Tovább

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

, Kiss Tibor Noé

Bravó Honvéd! – de mi lesz a BL-ben?

Tele volt a Bozsik Stadion, a hangulat príma volt, a meccs már kevésbé. A Honvéd teljesen megérdemelten szerezte meg a győzelmet és a bajnoki címet a Videotonnal szemben.

Tovább

Puskás90 – A legszebb ajándék

, Nádudvari Péter

Puskás90 – A legszebb ajándék

Puskás Ferenc idén lenne 90 éves. Szeretett klubja szombaton a számára talán legszebb ,,utólagos” ajándékot adhatja neki.

Tovább

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

, Kiss Tibor Noé

„Csodás stadionban nagyszerű meccs”

Nem csodálkozunk azon, hogy úgy alakult, a jövő heti Honvéd–Videoton meccsen dől el a bajnoki cím sorsa. FUTBALLÜNNEP következik, hangolódjunk rá mi is.

Tovább

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

, Kiss Tibor Noé

Hrepka Ádám, a magyar futball szomorú szimbóluma

Már csak három forduló van hátra az NB I-ből. A 30. forduló meccseiről az jutott eszünkbe: szerencsére már csak három.

Tovább

Davide, a Góliát

, Benedek Szabolcs

Davide, a Góliát

Davide Lanzafame. A múlt héten egy kihagyott tizenegyes, most viszont a győztes gól mellett végigzakatolta a pályát, vitte, hajtotta a csapatot, belekergette a győzelembe (az újrarúgatott büntetőt is megint ő harcolta ki).

Tovább

Tengely nélkül

, Zelei Dávid

Tengely nélkül

Padlón a Fradi, Thomas Doll pedig már nem bírózik, nem libalegelőzik, beismeri: itt minőségi problémák vannak. Megmondjuk, miért.

Tovább

Doll: "Megkaptuk a büntetésünket!"

, Kiss Tibor Noé

Doll: "Megkaptuk a büntetésünket!"

A Fradi idei szezonjának vége, a Honvédnál már az utolsó fordulóra készülnek. NB I-es összegzés.

Tovább