Ronaldo és a Real mennybemenetele

Ronaldo és a Real mennybemenetele

, Kiss Tibor Noé

Megtörtént, amire lassan harminc éve várunk: egy csapatnak sikerült megvédenie címét a Bajnokok Ligájában. A szerencsésen megúszott első félidő után a Real Madrid lemosta a pályáról a Juventust, megszerezve 12. BEK/BL-címét. Abszolút maximum.



Óriási várakozások előzték meg a mérkőzést, a tavaszi szezon egyértelműen két legjobb formában lévő csapata, a spanyol és az olasz bajnok futott össze Cardiffban: Real Madrid–Juventus. A spanyolok joggal tartottak a Juventustól, az olaszok az első percekben több helyzetet is kidolgoztak, kellett vagy negyedóra, míg a Real magára talált. Az első félidő így is az olaszoké volt, az 1:1 a blancókra nézve volt hízelgő. A második félidő azonban álomszerű madridi játékot hozott, a Real Madrid hosszú ideje nem futballozott olyan tökéletesen, mint ebben a negyvenöt percben. Az olaszok a félpályát is alig tudták átlépni, 4:1, KO. Nehéz megmondani, hogy ki volt a Real Madrid legjobbja. A kétgólos Ronaldo? A metronómpontosságú Kroos? A művészi Modric? A góllövő-serpa Casemiro?

 

„Nem tudom megmondani, mi történt velünk a második félidőben” – mondta a meccs után a bekapott négy gól ellenére is lassan a világtörténelem legjobb kapusává előlépő Gianluigi Buffon. Szokatlan őszinteség, sokan nem értik. Az olaszok számára a legjobb hír az 1:4 ellenére, hogy a tavasz során annyi csapattal „összeboronált” Massimiliano Allegri folytatásról beszélt. „Egyértelmű, hogy meg kell erősíteni a csapatot, csak így érhetünk el még nagyobb eredményeket, és technikailag is fejlődnünk kell” – fogalmazott a tréner, aki három szezon alatt így is hét trófeát bezsebelt már a zebrákkal. Nagyon szimpatikusan beszélt a Real Madrid edzője, Zinedine Zidane, aki az első tréner (nyilván!), aki megvédte BL-címét edzőként. Arra a kérdésre, hogy ő e a világ legjobb edzője, így felelt: „ugyan már”. Cristiano Ronaldo nem volt ilyen visszafogott. „Én lettem a gólkirály, mi kell még?” – mondta a 12 találatig jutó játékos. Ő is megvédte címét.

 

Borzasztó dolog lehet Juventus-szurkolónak lenni. A csapat kétszer nyerte meg a BEK/BL-trófeát, hétszer pedig kikapott a döntőben. 1985-ben a Liverpoolt, 1996-ban az Ajaxot győzte le az olasz csapat, amely a legutolsó sikere óta az ötödik Bajnokok Ligája fináléjában maradt alul (1997: Dortmund, 1998: Real Madrid, 2003: Milan, 2015: Barcelona, 2017: Real Madrid). Ezzel a csapat utolérte a másik nagy vesztest, a Guttmann-átok által sújtott Benficát, amely ugyancsak zsinórban öt BEK/BL-döntőt bukott el.

 

A Juventus a BL-döntők elvesztése mellett a csodálatos döntős-gólokra specializálta magát. Ki ne emlékezne Alessandro Del Piero sarokkal szerzett találatára az 1997-es fináléban? De az is kevés volt, mert jött a csereként beállt Lars Ricken, aki átemelte a labdát Peruzzin, a Dortmund pedig 3:1-re nyert. A cardiffi gól pedig… Alex Sandro kapásból emelte középre a labdát egy hosszú ívelés nyomán, már ez a mozdulat is szépségdíjas volt. Aztán Gonzalo Higuain mellel levette azt, és áttette Mario Mandzukicnak. Ő pedig… Ugyancsak levette mellel, majd a kapuba ollózott. Fenomenális volt, de csak ezüst jár érte.

 

A Real Madrid megvédte címét – elsőként a BL története során. Ezt a sztorit évek óta kívülről fújjuk, és nem véletlen, hogy ez annak a Realnak sikerült, amely valóban az európai futball egyeduralkodója. Mintha a BEK/BL sorozatát a madridiakra írták volna: az első öt trófeát a Real Madrid kaparintotta meg az ötvenes években, s most, amikor az elmúlt bő tíz évben mindenki a világtörténelem legjobb Barcelonájáról értekezik (nem alaptalanul), akkor a győzelmek számát tekintve a Real Madrid egalizált: 2006 (az új kor első Barca-sikere) óta a Barcelona és a Real Madrid is három-három alkalommal szerzett BL-címet. S még valami: a Real Madrid az első csapat, amely elérte az 500 gólt a BL-ben.

 

A Real győzelme a spanyol foci nagy győzelme is. Sorozatban negyedszer avattak spanyol bajnokot a sorozatban, ennél hosszabb szériájuk utoljára az angol kluboknak volt: a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján az angol egyesületek nyertek zsinórban hatszor (Liverpool, Liverpool, Nottingham, Nottingham, Liverpool, Aston Villa).

 

 

A nap hőse: Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Kezdjük a számolást. Megszerezte a 600. gólját a klubcsapataiban és a válogatottban. Ő szerezte a legtöbb gólt a BL negyeddöntői (20), elődöntői (8) és döntői (4) során. Őt idézve: mi kell még?

 

A nap citromdíjasa: Sergio Ramos (Real Madrid)

Az mire volt jó, hogy a Juan Cuadradóval történt csetepaté után el kellett játszania (a 83. percben, 3:1-es vezetésnél), hogy a kolumbiai szándékosan belerúgott? SR sosem lesz a kedvencünk.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább