Gera, ne csússz be!

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak. 

Honvéd

Nem mondhatnánk, hogy a Honvédra túl jól futballozott volna Izraelben, de nagy szerencsénkre a Hapoel Beér-Sheva sem azt a formáját mutatta, amit egy évvel ezelőtt mondjuk az Inter ellen (kettős győzelem az El-csoportkörben). Már az első percekben látszott, hogy baj lesz, már ami a játék színvonalát illeti, a labda egy pillanatra sem állt meg, csak pattogott összevissza. A Honvéd másik szerencséje a nem éppen tiszta pedigréjű Lanzafame. Az olasz kilógott a mezőnyből, hihetetlen mennyire meglátszik még ezen a szinten is a profi képzettség. A gól előtti mozgása és a fejese – tanítanivaló. A látottak alapján a Honvéd egyáltalán nem esélytelen, továbbjutása (ami a párharc előtt bravúrnak tűnt volna) kézzelfogható közelségbe került.

 

Videoton

A Videoton lényegében tovább is lépett, igaz, ez elvárható volt a csapattól a szerény képességű észt csapat, a Nomme Kalju ellen. Az észtek amúgy fejlődőképesek, tavaly már a selejtező harmadik köréig jutottak (kiütötték a Maccabi Haifát is), de a két csapat játékosállománya közötti különbség az első pillanattól kezdve nyilvánvaló volt: amilyen biztonsággal Lazovics és Scsepovics a labdával bánt a szakadó esőben, az az észtek számára csak álom marad. A következő körben jöhet akár a Milan is!

 

Ferencváros

A Fradi egyenesen tündökölt a dán Midtjylland ellen – 44 percig. A tavalyi gyötrelmek és a nem túl sikeres átigazolási szereplés miatt sokan féltették a Ferencvárost a nemzetközi színtértől, ehhez képest a magyar csapat az első félidőben olyan játékkal rukkolt elő, hogy már-már elkezdtünk Lisztesre, Kunticsra és Kopunovicsra emlékezni. Aztán jött Koch (nem Koch Róbert, emlékszik még rá valaki?), hanem Julian Koch, aki találkozott Paul Onuachuval. A futballban látható legidegesítőbb jelenet zajlott le köztük: Koch a nigériai felé nyúlt, talán hozzá is ért, majd azonnal elrántotta a kezét. Későn. A 201 centi magas szálfa eldőlt, a bíró pedig büntetőt adott. A századik olyan eset, amikor valóban van minimális (mondjuk, egy leheletnyi) érintkezés a két játékos között, de a mozgás dinamikájából következik, hogy a csatár nem a védő „beavatkozása” miatt esett el, hanem a tizenegyesre játszott. A piros lapon is el lehet vitatkozni, a szabály szerint adható volt, hiszen Koch mozdulata nem a labdára irányult, de ez a büntető + piros lap kombó legalább akkora ökörség, mint a mezlevételért járó sárga lap. Persze, lehet, hogy mindezt csak az mondatja velem, hogy a Fradinak drukkoltam… Ezzel együtt megengedhetetlen, hogy egy csapat tizenhatosára ilyen mélységi, lapos passz érkezzen, az ott álló csatár pedig ennyire őrizetlen legyen. S azért az sem feltétlenül törvényszerű, hogy egy csapat tíz emberrel három gólt kapjon negyvenöt perc alatt. A visszavágón csoda kell, Gera Zoltánnak (akinek két szabálytalanságát is pontrúgás-gólok követték) pedig meg kellene tiltani, hogy becsússzon.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő helyen végzett csapatok edzői, v…

Tovább