Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

Pimaszság, dörzsöltség, éljen a Vidi!

, Kiss Tibor Noé

Nem túlzás: a Videoton a Bordeaux legyőzésével az utóbbi tizenöt év egyik legnagyobb magyar kupasikerét vitte véghez. A kulcs: a pimaszság?Már az is váratlan volt, hogy a Videoton tegnap legyőzte, és ezzel kiütötte az Európa-ligából a Bordeaux csapatát. Az azonban egyenesen döbbenetes volt, hogy a Vidi végig jobban focizott a francia csapatnál, amelynek valójában esélye sem volt. S most hagyjuk azt, hogy a Bordeaux tavaly csak hatodik volt a francia bajnokságban, és a legismertebb focistái (Plasil, Toulalan) már kifelé mennek a korból. (Jegyezzük meg: Toulalannak ezzel a fordulékonysággal a Ligue 1-ben esélye sem lesz belső védőként.) A Bordeaux egy komoly európai futballklub, jelentős hagyománnyal rendelkező egyesület, nem egy Trabzonspor, Levszki Szófia, Gent vagy Montpellier, hogy az elmúlt tizenöt év legnagyobb futballskalpjait elevenítsük fel – ez a Videoton győzelmének értékét alaposan megnöveli.

 

Ráadásul a Videoton legjobbjai is kifelé mennek a korból, Juhász Roland és Danko Lazovics sem lesz már fiatalabb (bocs!), de rajtuk kívül ott voltak a pályán olyan focisták, mint Asmir Suljic, Stopira vagy Szolnoki Roland. Egyikük sem Messi (pláne nem 222 millás Neymar), de valahogy képesek voltak egy rendszerben, fegyelmezetten futballozni, nem tojtak be, ha kellett kipasszolták a labdát az oldalvonalon túlra, becsúsztak. Vagy elcselezték magukat, de akkor is azonnal rohantak vissza.

 

Igazából a tudatosság volt váratlan, ez a Sousa-remix Marko Nikolicstól. Érdemes megnézni Stopira fejesgóljánál Juhász elzárását, de a fehérváriak majd minden pontrúgása veszélyes volt. (Mielőtt valaki cikizni kezdi emiatt a csapatot, emlékezzünk az EL-ben menetelő Midtjyllandra, amely ugyancsak a pontrúgásokkal tarol.) Az sem megszokott, hogy egy magyar csapat edzője bejelenti, hogy 1:0-ra nyerünk, majd 1:0-ra nyerünk. Lehet, hogy a fanyalgóknak ez túl olaszos, de hát csak kivertük a Bordeaux-t, amely „egy komoly európai futballklub, jelentős hagyománnyal rendelkező egyesület” stb. Vagy nem is a taktikáról van szó, hanem egyszerűen csak annyi, hogy ebben a Vidiben vannak olyan európai szinten is értelmezhető játékosok, mint Marko Scsepovics vagy ez a pimasz csávó, Ezekiel Henty? (Nem véletlenül szerezte meg a nigériait 2013-ban az AC Milan.)

 

Alighanem ez a kulcs, a pimaszság. Hogy egyetlen másodpercig sem volt olyan érzésünk, hogy valaki döntő pillanatban elcsúszik vagy luftot rúg a mieink közül. Na, jó, igen, Vargának csak sikerült fejbe rúgnia az ellenfelét háromszáz méterre a magyar kaputól. De most még ez is belefért.

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább