Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Svájc–Magyarország 5:2

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.



Nézem ezt a lehangoló svájci–magyar meccset, ahol sikerült visszasüllyednünk oda, ahonnan pár éve elindultunk, a bukaresti 0:3 szintjére. OK, Romániában Guzmics guzmicsozott, most meg lőtt egy szép gólt, de ez minden, a Svájc elleni 2:5-öt nem tesszük ki az ablakba. Különösen szomorú volt szembesülni a humorérzékéről ismert Hajdú B. István szervilis hangjával. A kommentátor a huszadik perc környékén megjegyezte, hogy „eddig nem nézett ki rosszul ez a mérkőzés” – Svájc épp akkor lőtte be a második gólját. A folytatás se volt jobb, „Gulácsi lábbal az egyik legbiztosabb magyar kapus” (WTF?), „Ugrai csele egy lassabb védő ellen bejött volna”, de az legalább örömhír, hogy „az utánpótlásválogatottunk a selejtezőben egyből eggyel áll”. Egyből eggyel, micsoda sorozat!

 

Aztán kaptam egy fotót a Ripost nevű lap (vagy mi a szar) borítójáról, amely szerint „bevándorlók várnak a magyar focistákra”. Még jó, hogy nem azt írták: emberevők. Szegény fiúk, még a végén elkapnak tőlük valami betegséget. Az öt gól ehhez képest semmi, csak AIDS ne legyen meg ebola. Persze, a svájciakat különösebben nem érdekli, hogy honnan származik Dzemaili, Moubandje vagy Shaquiri. A csereként beállt Breel Embolót (születési hely: Yaoundé, Kamerun) például vastaps fogadta Bázelben, a szurkolók arrafelé nem az ember bőrszínét nézik, hanem a teljesítményét. Rajta van a mez, azon a svájci címer, velünk van, a miénk, együtt vagyunk. Mi közben csak számolgatjuk az „őslakosok” arányát, a nemzet felemelkedéséről papolunk meg hogy 1912-ben nyolc gólt lőttünk Svájcnak. Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

További cikkek a rovatban

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.

Tovább

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő helyen végzett csapatok edzői, v…

Tovább