Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

Leekens, a jól helyezkedő kalandor?

, Kiss Tibor Noé

Néhány nappal ezelőtt olvastam el az Index interjúját Georges Leekens-szel, a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitányával. Azt hittem, káprázik a szemem, és még mindig nehezen tudom értelmezni az olvasottakat.



Mostanában egyre gyakrabban vágják a fejemhez, hogy a futball kapcsán miért politizálok. Eddig védekeztem, de most már inkább visszakérdezek. Hogy lehet nem beszélni a politikáról, amikor az NB I-es mezőny szinte összes csapatának élén fideszes politikusok pöffeszkednek? A Leekens-interjú után elmondhatjuk, hogy a politikai szál új szintre lépett a magyar futballban. Nincs kedvem megszámolni, hogy ez a belga ember hányszor ejti ki áhítattal Orbán Viktor nevét, de maradjunk annyiban, hogy a kelleténél többször.

 

Mintha Leekens néhány nap alatt agymosáson ment volna keresztül – vagy egyszerűen mindig ilyen volt, mint egy rossz porszívóügynök valami Zs-kategóriás amerikai filmből. A miniszterelnök úr így bízik bennem, a miniszterelnök úr úgy bízik bennem, a miniszterelnök úr egy igazi győztes, egészen fantasztikus, ami itt történik, hiszek ebben a csapatban, hiszek ebben az országban, nem fogom magukra hagyni magukat, ó, édes istenem. Luxemburg? Szörnyű, de van ilyen. Andorra? Az még az érkezésem előtt történt. Blablabla.

 

De az atombombát még nem is említettük. Leekens szerint csodálatos a Fradi új stadionja, csodálatos a sportág támogatása, csodálatos a telki edzőközpont, csodálatos, hogy nemsokára kapunk egy új nemzeti stadiont. Ehhez képest „Belgiumban nagy gondot jelent, hogy nincs igazi nemzeti futballstadion. Látja, bizonyos téren hátrányban van a futballjuk, másban meg Belgium előtt járnak” – mondja alighanem rezzenéstelen arccal a riporternek. Szóval a meg nem épült nemzeti futballstadionunk miatt Belgium előtt járunk. Fantasztikus! Leekens ezzel a mentalitással (minden szép, minden jó; a főnököt megtapsoljuk stb.) komoly karriert futhat be Magyarországon. Eljöhet az az idő is, amikor majd ő szövegezi a Nemzeti Konzultáció kérdéseit, határ a csillagos ég.

 

Lothar Matthäus se volt egy túl szimpatikus figura, de ő legalább letett valamit az asztalra játékosként, volt miért tisztelni. Leekenset megpróbálhatják eladni úgy, hogy ő rakta le a mostani belga válogatott alapját, de azt azért tudjuk, hogy ez erős túlzás. Az eddigi pályafutása és megnyilvánulásai alapján sokkal inkább tűnik kóklernek, jól helyezkedő kalandornak, mintsem 2017-ben (!) nemzetközi szinten is komolyan vehető futballtrénernek. Még a kispadra sem ült le, de máris tökéletesen beszéli a magyar futballnyelvet, ezt a különleges zárványt. Összefogás, pozitív légkör, most rajtunk a sor – verbális foci, üres szavak.

 

Szinte látom magam előtt, ahogy az első blama után ott ül a sajtótájékoztatón, kihúzza magát a halszálkás öltönyben, megkocogtatja a mikrofont, és mosolyogva előáll egy akkora kamuval, amit még Pintér Attila is szégyellt volna.

További cikkek a rovatban

Very Important Drukker

, Benedek Szabolcs

Very Important Drukker

Szóval az történt, hogy péntek reggel fölhívtak az MLSZ-től, hogy a Szurkolói Klub szokásos internetes totóján én nyertem meg a VIP-belépőt. Beszámoló a Groupamából, a Magyarország–Costa Rica meccsről.

Tovább

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

, Kiss Tibor Noé

Siralomvölgy, ez a mi hazánk

Búsongunk, gyanakszunk, utálkozunk, irigykedünk. Siralomvölgy, jelen pillanatban ez a mi hazánk.

Tovább

Védőháló – nélkül…

, D. Bányász Gergő

Védőháló – nélkül…

…párszor már vérig sértettek, mióta szúr a borostám, de olyan sunyi, aljas érzést csak ritkán jegyzek fel, mint amit az idegenbeli meccseken szoktam a füzetembe írni – betelt a füzetem!

Tovább

"Egyet béengedek úgyis"

, Kiss Tibor Noé

"Egyet béengedek úgyis"

Székelyföldön nyaraltunk, szembe jött velünk egy plakát, így hát meccsre is mentünk. Megérte. Zeteváralja–Székelyvarság rangadó a román kupában.

Tovább

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

, Zelei Dávid

Öt pontban a Vidi elmúlt hetéről

Az elmúlt hét napban a Videoton megnyerte harmadik körös EL-párharcát a Bordeaux ellen, elkerülte a legnehezebb ellenfeleket a playoffkör sorsolásán, majd idegenben megverte a Mezőkövesdet.

Tovább

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

, Kiss Tibor Noé

Őrült hajrá vagy fogadási csalás?

Feltűnően sok sorsdöntő gól születik az NB I-es mérkőzések utolsó perceiben? Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem az a csapat győz, amelyik megszerezte a vezetést? Átböngésztük az elmúlt tizenhat NB I-es szezon mérkőzéseit, és meg kellett állapítanunk, hogy a magyar bajnokságban újabban tényleg töb…

Tovább

Gera, ne csússz be!

, Kiss Tibor Noé

Gera, ne csússz be!

Három magyar csapat maradt versenyben a nemzetközi kupákban, és az, amit láttunk tőlük ezen a héten, valamivel jobb, mint az utóbbi évek termése. A rémálom-meccsek (Tirana, Torpedo Zsodino, Zseljeznicsar) ezúttal elmaradtak.

Tovább

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

, Nagy Dániel

Kikaptunk, benne van, lesz jobb

Magyarországon, nem kell aggódni azért, hogy a futball lekerül esetleg az újságok címlapjáról. A „magyarfoci”, így egybe, hallatni akar magáról, azt akarja, hogy róla beszéljenek, önző egy teremtés.

Tovább

"Az Európa Liga nem prioritás"

, Zelei Dávid

"Az Európa Liga nem prioritás"

A ’90-es, 2000-es években, egy mostaninál jóval szerényebben dotált, gyenge bajnokságban, ahol még önkormányzatok és szponzorok próbálták több-kevesebb sikerrel összedobni a következő szezonra valót, minden átigazolási időszak úgy kezdődött, hogy a kupaszereplést érő helyen végzett csapatok edzői, v…

Tovább