A fogcsikorgatások világbajnoksága

A fogcsikorgatások világbajnoksága

, focitipp.hu

Virágkorát élte a kegyetlen futball, csontok reccsentek, lábak törtek. Már a Chile-Olaszország meccsen elszabadult a pokol, szinte percenként verekedtek a játékosok, az adok-kapok során a nézők is besegítettek...Magyar remények

Egyöntetű megállapítás, hogy a 1962-es vb-t három szenzáció jellemezte: a chileiek harmadik helye, Masopusték ezüstérme és Brazília ismétlése (a dél-amerikaiak Pelé és pszichológus nélkül is könnyen nyerték az aranyérmet). Nagy reményekkel indultak a magyarok is, az első meccsen elegáns győzelmet arattak Anglia ellen, a folytatás még szebb volt (Bulgária 6:1). Új nagycsapat született, hirdették az újságok, a fináléba tippelték Baróti Lajos edző védenceit. De oda a totálisan védekező, merev és szürke futballt produkáló Csehszlovákia jutott. A magyarok testén keresztül.


Grosics lest vitatott

A negyeddöntő a papírforma szerint indult, Alberték rohamoztak, ellenfelük foggal-körömmel védekezett. Közben egy ritka alkalommal Scherer kapta a labdát, Grosics lest vitatott, s máris vezetettek a csehszlovákok. Ekkor még senki sem gondolt rosszra, a nyomasztó fölény során majd csak betalál valaki... De nem és nem. Legalább egy tucat tiszta gólhelyzetük volt a magyaroknak, ellenfelüknek egyetlenegy. Tichy bombaszabadrúgása után ugyan a felső léc alsó lapjáról a gólvonal mögé pattant a labda, de Latisev szovjet játékvezető nem így látta...


Jókedvű brazilok

Amikor Pelé a csehszlovákok elleni csoportmeccsen megsérült, viharos gyorsasággal kimondták a halálos ítéletet: a brazil válogatott Pelé nélkül nem nyerhet vb-t. Tévedés. Megnyerte. Könnyedén. A brazilok 4-3-3-ra változtatott pedáns és tiszta hadrendje éppoly látványos és elegáns, sőt jókedvű játékot produkált, mint a korábbi győztes gárda...

(tomivince)


Krónika

Döntő: Brazília-Csehszlovákia 3:1 (1:1)
1962. június 17., Santiago de Chile, 80 ezer néző
Játékvezető: Latisev (szovjet)
Gólszerzők: Amarildo (17.), Zito (69.), Vavá (78.), ill. Masopust (14.)
Brazília: Gilmar-D. Santos, Mauro, Zozimo, N. Santos, Zito, Didi, Zagallo, Garrincha, Vavá, Asmarildo
Csehország: Schrojf-Tichý, Popluhár, Pluskal, Novák-Kva¹òák, Masopust-Pospíchal, Scherer, Kadraba, Jelínek
A vb gólkirálya: Jerkovics (jugoszláv), Albert (magyar), Garrincha, Vavá (brazilok), Sanchez (chile) 4-4 gól
Résztvevők: Anglia, Argentína, Brazília, Bulgária, Csehszlovákia, Chile, Jugoszlávia, Kolumbia, Magyarország, Mexikó, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szovjetunió, Uruguay.

*****


További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezel…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább