Mario Kempes és a többiek

Mario Kempes és a többiek

, focitipp.hu

A futball népszerűségéről tanúskodik, hogy az argentínai fesztiválra először jelentkezett száznál több válogatott (106). Magyarország reményekkel utazott a vb-re, de mindhárom meccsét elvesztette.Rensenbrinken múlott?

Hollandia négy év után is a döntőben (a zseniális Cruyff nélkül, aki még a királynő felkérésére sem ment a világbajnokságra). Újra a hazaiak ellen. Robie Rensenbrink iramodik meg, talán első épkézláb szólója ezen a vb-n. Olguint elküldi a lelátóra, Galvant átugorja, Fillolt elfekteti, és már csak a kapu van előtte. Az üres kapu. Visszanéz, mosolyog. Talán egy kicsit bocsánatkérően: „Ne haragudjatok, fiúk, ti a barátaim vagytok, de nekem az a kötelességem, hogy ezt itt most berúgjam…“ Négy méterről találta el – a kapufát. Öt perc volt hátra. Tragédia? A hollandoknak igen. A hosszabbításban Argentína két gólt lőtt, és világbajnok lett.


Tánc, zene nélkül

Sokféleképpen értékelték az argentínai seregszemlét. Az agyontaktikázott játék rabságában szenvedett a futball, szürke, unalmas mérkőzéseken unatkozott vagy éppen fütyült a közönség. Mintha a nemzetközi kupameccsek átka, a kis lépések taktikája átragadt volna a válogatott összecsapásokra. Hogy miért? Egyszerű a képlet. A hetvenes évek vége felé kezdték univerzális jelzővel jellemezni a labdarúgást, az edzők ügyeltek arra, hogy minden játékosuk képes legyen bármelyik poszton improvizálni, szükség esetén a csatár védekezzen, a védő pedig támadóként fejezze be az akciót. Jókedv, szellemesség, ötletesség nélküli mérkőzéseket láttunk, s ez olyan volt, mint a tánc zene nélkül. Fizikailag jól felkészített atléták futkostak a pályán, s azok a csapatok vitték a legtöbbre, amelyek némileg egyesítették magukban az erőt a technikával, a küzdőképességet az intelligenciával.


"Ademas, Mario…"

Sokat vitatták Argentína elsőségét, a hazai környezettel járó előnyöket emlegették. De az argentinok támadófocit játszottak, nem taktikáztak, és ez nagy dolog volt az akkori idők futballsivatagában. Cesar Luis Menotti edző szinte csodát művelt, csaknem ismeretlen labdarúgókból, többnyire individualistákból csapatot formált, amely fegyelmezetten, összpontosítva, gólra törően játszott. No és egyedül neki volt igazi nagy egyénisége: Mario Kempes. „Ademas, Mario – Még egyet, Mario“ – harsogta a közönség a lobogó hajú 10-es felé, s az teljesítette a 25 millió argentin kívánságát.


(t.v.)Krónika

Döntő: Argentína–Hollandia 3:1 (1:0, 1:1, 2:1) – hosszabbítás után

1978. június 25., Buenos Aires, 80 ezer néző

Játékvezető: Gonella (olasz)

Góllövők: Kempes (35., 104.), Bertoni (114.), ill. Nanniga (81.)

Argentína: Fillol–Olguin, Galván, Passarella, Tarantini–Ardiles (Larrosa), Gallego, Kempes–Bertoni, Luque, Ortiz (Houseman)

Hollandia: Jongbloed–Jansen (Suurbier), Brandts, Krol, Poortvliet–Haan, Neeskens, W. Kerkhof–R. Kerkhof, Rep (Nanniga), Rensenbrink.

Gólkirály: Mario Kempes (argentin), 6 gól

Résztvevők: Argentína, Ausztria, Brazília, Franciaország, Hollandia, Irán, Lengyelország, Magyarország, Mexikó, NSZK, Olaszország, Peru, Skócia, Spanyolország, Svédország, Tunézia

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezel…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább