Válasszunk kedvencet!

Válasszunk kedvencet!

, focitipp.hu

„Anélkül nem lehet meccset nézni, hogy az ember valakinek ne drukkoljon. Nem azért drukkol valakinek, mert az a csapat játszik a legjobban, hanem azért, mert valamiért közel áll hozzá" - nyilatkozta Esterházy Péter a minap arról, hogyan néz ő futballt.Mindezt megtoldanám azzal, hogy érdemes néhány olyan kedvencet már a VB-re készüléskor kiválasztani, akiknek egy hónapon keresztül tudunk drukkolni - így nem ad hoc döntések sorozata lesz az a szűk egy hónap, amit intenzív meccsnézéssel töltünk.

Férfizsáner: Olaszország, Argentína

Számomra a kedvencek kiválasztása egyszerre racionális, és teljesen irracionális szempontok alapján történik. Az olasz válogatott kapcsán csak utólag tudom indokolni, hogy miért nekik drukkolok elsősorban: mert kreatív, ötletes futballt játszanak, változatosság jellemző a játékukra, kiszámíthatatlanok - néha nagyon el tudják engedni magukat, ennek ellenére mindig bennük van a trüvaj lehetősége és megvalósítása. A 2000-es EB-n Hollandia ellen nyújtott alakításuk egyik legemlékezetesebb meccsélményem lett. Az irracionális szempontokról diplomatikusan csak annyit: jól néznek ki, van stílusuk, Maldini combjáról pedig már ne is beszéljünk... Ha már a férfizsánereknél tartunk, megemlíteném az argentin csapatot, akiknek ugyanilyen okokból lehet nagyon drukkolni...

Közép-európai lokálpatriotizmus

A másik kedvencválasztási szempont a közép-európai lokálpatriotizmus. Horvátország válogatottja már a sukeri, bilici időktől első helyen van számomra. Közép-európai csapatnak drukkolni egy kicsit a sajátunknak drukkolás illúzióját is adja magyar válogatott hiányában. Bár bennem ez a tágabb értelemben vett lokálpatriotizmus egyébként is erősebb, mint a magyar identitás - ki tudja, lehet, hogy akkor is nekik drukkolnék, ha lenne magyar csapat... Automatikusan ide értendő Lengyelország és Csehország csapata is. Szerbia és Montenegró talán a legkevésbé, az ő játékuk nekem egy kicsit durva - bár kétségtelenül szórakoztató tud lenni.

Afrika is a szivünk csücske

Mindezen túl úgy érzem, hogy a jelentős számban felvonuló afrikai csapatok közül is kell választanom legalább egy kedvencet a politikai korrektség jegyében. Megpróbálom feleleveníteni pár évvel ezelőtti Afrika Kupa-emlékeimet, de konkrétumok helyett egy akkor megfogalmazódott gondolat elevenedik fel bennem: viccesen játszanak, és a legképtelenebb eséseket tudják produkálni. Ghána, Togo, Angola, Tunézia és Eleféntcsontpart közül azonban
jelenleg képtelen lennék választani - látnom kell őket...

Akikért biztos nem szorítunk

És végül nézzük, hogy kik azok, akiknek biztosan nem drukkolok: első helyen áll Németország - bár jelentősen javít az esélyein, hogy Kahn csak csere - és Anglia válogatottja. Azok, akik egyetértenek velem, úgyis értik miért, akik pedig nem értenek egyet, azoknak ez szívük joga. A francia válogatott is ide tartozik, mert szerintem a sikereik nagyrészét - főleg a náluk rendezett VB-n - a szerencséjüknek köszönhették.

Üres helyek a listában

Néhány üres helyet is érdemes meghagyni a kedvencek listáján későbbi kitöltésre, hiszen elképzelhető hogy néhány csapat olyan kiemelkedő teljesítményt nyújt, vagy olyan játékosfelhozatallal rendelkezik, hogy nem lehet nem drukkolni nekik...

(k.kinga.focitipp.hu)

*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább