A skót futballpápa, a horvát zseni és a vegetáló spanyol

A skót futballpápa, a horvát zseni és a vegetáló spanyol

, kl

Boldog születésnapot

Eheti futball-születésnaposaink: Alex Ferguson, Davor Suker és Diego Tristan. A régmúlt is legalább ilyen izgalmas volt: Morse bemutatta a távírót, Ignotus a Nyugatot, megszületett Petőfi Sándor és Cicero. Sűrű volt január első hete is.



Amióta az eszünket tudjuk, Sir Alex Ferguson a Man. United menedzsere. II. János Pál pápával voltunk így. Ő volt "A pápa". Mint ahogy Maldini maga a Milan, Gerrard a Liverpool és Guy Roux az Auxerre. Alex Ferguson pedig "A Manchester United Menedzsere". Ki lesz utána? Ne is gondoljunk bele. Inkább köszöntsük a mestert 66. születésnapján, melyet december 31-én ünnepelt.

Manchester United-Bayern München 2-1


A focitipp sosem titkolta szimpátiáját a kelet-európai futballal kapcsolatban. A számtalan horvát zseni közül most Davor Sukernek jár a gratuláció. Pályafutása során szerepelt a Sevillában, a Real Madridban és az Arsenalban is, de a horvát válogatottal is fantasztikus sikereket ért el: 1998-ban bronzérmet szereztek déli szomszédaink, Suker pedig a torna gólkirálya lett hét találattal. Az 1996-os Eb-n is voltak emlékezetes pillanatok: a csoportmeccseken a horvátok 3-0-ra verték Dániát. A találkozón Suker és Schemeichel között ritkán látható párharc zajlott le. Az elsőt a dán kapus nyerte, a másodikat azonban horvát csatár (a második legszebb Suker-gól a videón).

Davor Suker 11 legszebb gólja


Diego Tristan ma már csak egy olasz kiscsapat (Livorno) cserejátékosa. De nem volt ez mindig így. A Deportivo bajnoki címéből ugyan kimaradt, de amikor 2000-ben odaigazolt, a La Coruna még nagycsapat volt. A tavalyi évben a Mallorcában vegetált (13/0), idén a Livornóval próbálja elkerülni a kiesést (eddigi mérlege 7/1). De jelen állás szerint a Deportivo is kiesőhelyen áll. Erre mondhatná a kortárs költő: mindegy, melyik úton nem halad az ember. Fénykorában azonban szenzációs gólokat szerzett, az Eurosport szerint ő lőtte a 2003/04-es BL-idény legszebb gólját. Tristan tegnap múlt 31 éves.

Diego Tristan



Nézzük a hét egyéb évfordulóit. Immáron 36 év telt el a Beatles együttes feloszlása óta, emlékezzünk rájuk egy régi slágerükkel. Az elektronikus zene rajongóinak is tartogatunk egy számot. Thomas Bangalter (Daft Punk) is szülinapot ünnepelt a héten. Ne feledkezzünk meg Petőfi Sándorról és Marcus Tullius Ciceróról sem. Csütörtökön volt a római szónok születésének 2137. évfordulója. Búcsúzunk Önöktől erre a hétre az ő gondolatával: "Mindenki tévedhet, de csak a balga ragaszkodik hozzá." Viszlát, a jövő héten.

The Beatles - Twist and shout


Daft Punk - Around the World


A nap eseményei

- Thomas Alva Edison először mutatja be nyilvánosan az általa feltalált elektromos fényforrást, a szénszálas izzólámpát (1879. december 31.)
- Felbomlik a Beatles együttes (1971. december 31.)
- Megalakul az Egyesült Királyság, Nagy-Britannia és Írország egyesülésével (1801. január 1.)
- Ignotus szerkesztésében megjelenik a Nyugat c. irodalmi folyóirat első száma (1908. január 1.)
- Magyarországon a korona helyett új fizetőeszköz a pengő (1927. január 1.)
- Kossuth Lajos szerkesztésében megjelenik a Pesti Hírlap első száma. (1841. január 2.)
- Howard Carter, angol felfedező megtalálja Tutanhamon sírját (1924. január 3.)
- Samuel Morse nyilvánosan bemutatja találmányát, a távírót (1838. január 6.)

A nap szülöttei

- Sir Alex Ferguson, a Manchester United edzője (1941. december 31.)
- Steve Bruce, angol futballista (1960. december 31.)
- Petőfi Sándor, magyar költő (1823. január 1.)
- Davor Suker, horvát futballista (1968. január 1.)
- Hasan Salihamidzic, bosnyák futballista (1971. január 1.)
- Paulo Guerrero, perui futballista (1984. január 1.)
- Marcus Tullius Cicero, római író és filozófus (Kr. e. 106. január 3.)
- Michael Schumacher, hétszeres világbajnok német Forma 1-es pilóta (1969. január 3.)
- Thomas Bangalter, francia DJ, a Daft Punk zenésze (1975. január 3.)
- Angelosz Baszinasz, görög futballista (1976. január 3.)
- Lee Bowyer, angol futballista (1977. január 3.)
- Umberto Eco, olasz író (1932. január 5.)
- Diego Tristan, spanyol futballista (1976. január 5.)
- Terry Venables, angol edző (1943. január 6.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább