Az Ajax finn rekordere és a brazilok filozófus-futballistája

Az Ajax finn rekordere és a brazilok filozófus-futballistája

, kl

Boldog születésnapot

Mágikus nap volt február 19-e. A brazil Sócrates, a belga Vincenzo Scifo, az olasz Gianluca Zambrotta és a világ legjobb női futballistája, Marta is e napon született.



Legrégebben a brazil Sócrates látta meg a napvilágot: az orvosként végzett futballista sosem volt világbajnok (ellentétben kevésbé tehetséges öccsével, Raíval, aki 1994-ben aranyérmet nyert). Viszont van neki egy diplomája filozófiából. De ezt már megírtuk régebben. Ezúttal az 54. születésnapja miatt gondoltunk rá.

Sócrates


Gianluca Zambrotta nem bombagóljaival és cseleivel hívta fel magára a figyelmet, hanem azzal, hogy neki meg se kottyan lefutni az alapvonalig, majd a végén még pontosan beadni a labdát. Akárhányszor. Nem nagy kunszt, ugye? Próbálják ki! Mi addig köszöntjük az olaszt 31. születésnapján, melyet február 19-én ünnepelt.

Zambrotta


Vincenzo Scifo nevén sokat vitakoztunk gombfocizás közben (Sífó, vagy Szkífó), pedig az ember ritkán rajong a belga futballistákért. Scifo sem belga, hiszen felmenői olaszok. Sajnos csak egyetlen szép jelenetet őriznek róla a videómegosztók: az 1990-es vb-n Uruguay ellen szerzett bombagóljával gratulálunk 42. születésnapjához.

Enzo Scifo


Legfiatalabb február 19-én született futballistánk szintén brazil. Ő sem világbajnok, de 20 évesen már a világ legjobb futballistájának választották. Kétszeres UEFA-kupa győztes, világbajnoki ezüstérmes (és még sorolhatnánk). Nem áll össze a kép, igaz? Vieira Da Silváról beszélünk, de inkább csak Marta néven emlegetik a héten 22. életévét betöltő hölgyet.

Marta


A finnekről inkább a hokisok jutnak eszünkbe (Koivu, Selänne, Peltonen), de ne feledkezünk meg Jari Litmanenről sem, akinek szülei is futballisták voltak (mindketten a Reipas Lahtiban játszottak, persze a férfi és női csapatokban). A nemzetközi kupákban 44 meccsen 24 gólt lőtt az Ajax színeiben, ezzel a klub csúcstartója, megelőzve Marco van Bastent és Johann Cruijffot is. Gratulálunk. Ahogy a 37. születésnapjához is.

Litmanen


1974-ben a Manchester City Denis Law góljával nyert 1-0-ra, s az a vereség a Manchester United számára a kiesést jelentette. Pedig azelőtt Denis Law volt a ManUtd hóhéra, aki korábban 309 bajnokin 171 gólt lőtt a Vörös ördögök mezében (1964-ben a ManUtd játékosaként kapott aranylabdát), s pályafutása végén levezetni ment a Cityhez. A legendás skót éppen ma ünnepli 67. születésnapját.

Denis Law


A héten világhíres filmrendezők ünnepelhettek. Milos Forman (76) neve eggyé vált a Hair c. musicallel, de Jiri Menzelről (80) és a Szigorúan ellenőrzött vonatokról is csak szuperlatívuszokban beszélhetünk. A fiatalabbak közül Danis Tanovicot köszöntjük (39), akinek a Senkiföldje c. filme kapott díjat a Cannes-i filmfesztiválon.

John Travoltát egyszer már láthattuk táncolni, de az régen volt. A Ponyvaregényben már egy másik arcát mutatta a héten 54. születésnapját ünneplő színész. Mátyás király születésének is évfordulója (565.) volt a héten, rá is emlékezünk, egyben várjuk a reinkarnációját. A Nirvana gitárosa, Kurt Cobain 14 éve halott, de még csak most ünnepelte volna 41. születésnapját. Végezetül pedig említsük meg Gerald Holtom nevét, aki megtervezte az azóta legendássá vált peace-jelet. Jó kis hetünk volt.

Hair


John Travolta a Ponyvaregényben


Mátyás király


Nirvana - Come as you are



A hét eseményei

- Azonosítják a Naprendszer akkor kilencedik bolygóját, a Plútót (1930. február 18.)
- Edison szabadalmaztatja a fonográfot (1878. február 19.)
- London kiadják a Kommunista Kiáltványt (1848. február 20.)
- Végleg megszűnik Poroszország (1947. február 20.)
- Gerald Holtom tervezésében megszületik az ún. béke-jel, tiltakozva a nukleáris fegyverek ellen (1958. február 21.)
- Párizsban kitör a forradalom. Ez indítja meg azt a forradalmi hullámot, amely március 15-én Pesten is forradalomhoz vezet (1848. február 22.)
- Johannes Gutenberg először nyomtat könyvet: a Bibliát (1455. február 23.)
- Az USA 10 millió dollárért megvette a Panama-csatorna feletti ellenőrzést (1904. február 23.)

A hét szülöttei

- Jókai Mór, magyar író (1825. február 18.)
- Milos Forman, cseh-amerikai filmrendező (1932. február 18.)
- Sir Bobby Robson, angol futballmenedzser (1933. február 18.)
- Claude Makelelé, francia futballista (1973. február 18.)
- Gary Neville, angol futballista (1975. február 18.)
- John Travolta, amerikai színész (1954. február 18.)
- Sócrates, brazil futballista (1954. február 19.)
- Enzo Scifo, belga futballista (1966. február 19.)
- Gianluca Zambrotta, olasz futballista (1977. február 19.)
- Marta, brazil női futballista (1986. február 19.)
- Robert Altman, amerikai filmrendező (1925. február 20.)
- Kurt Cobain, a Nirvana gitárosa (1967. február 20.)
- Danis Tanovic, bosnyák filmrendező (1969. február 20.)
- Jari Litmanen, finn futballista (1971. február 20.)
- Artur Boruc, lengyel kapus (1980. február 20.)
- Ivan Campo, spanyol futballista (1974. február 21.)
- Arthur Schopenhauer, német filozófus (1788. február 22.)
- Luis Bunuel, spanyol filmrendező (1900. február 22.)
- Kyle McLachlan, amerikai színész (1959. február 22.)
- Hakan Yakin, svájci futballista (1977. február 22.)
- Hunyadi Mátyás, magyar király (1443. február 23.)
- Jiri Menzel, cseh filmrendező (1938. február 23.)
- Denis Law, skót futballista (1940. február 24.)

(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább