A Babaarcú Gyilkos és a darabokra tört lábú áldozat

A Babaarcú Gyilkos és a darabokra tört lábú áldozat

, kl

Boldog születésnapot

Fiatal futballzsenik - köztük a nemrégiben lábtörést szenvedett Eduardo Da Silva - ünnepeltek születésnapot.



Horvátország elvesztette a selejtezőkön tíz gólt szerző támadóját. Két nappal a 25. születésnapja előtt Martin Taylor ripityára törte Eduardo Da Silva lábát, amelyen azóta sem tudjuk túltenni magunkat. Szerintünk bűncselekmény történt.

Eduardo Da Silva


Tizenegy évig volt tagja a Manchester Unitednek (augusztusban vonult vissza), de mintha egy percet sem öregedett volna. Még a beceneve is erre utal: a "Babaarcú gyilkos". Ole-Gunnar Solskjaer, aki 1999-ben megnyerte a BL-t a Vörös Ördögöknek, kedden múlt 35 éves.

Ole Gunnar Solskjaer


Több, mint két év telt el azóta, hogy röviden bemutattuk az afrikai világbajnoki selejtezők gólkirályát. Akkor még a Monacóban játszott, manapság viszont már az Arsenalban igyekszik a legendák közé emelkedni. Van még ideje: Emanuel Adebayor még mindig csak 24 éves.

Emmanuel Adebayor


Négy világbajnokságon (1970-82) védett, 112-szer állt a Squadra Azzura kapujában, csak Maldini (126) és Cannavaro (114) volt nála többször válogatott. Emlékeznek az olasz-holland elődöntőre a 2000-es Eb-n, amikor a hollandok öt tizenegyest (kettőt a rendes játékidőben) hagytak ki az olaszok ellen? Akkor éppen az a Dino Zoff volt a szövetségi kapitány, akit most köszöntünk 66. születésnapja alkalmából.

Olaszország-Hollandia (Eb-elődöntő, 2000)


A 2005-ös UEFA-kupa fináléjában egy fabatkát sem adtunk volna a CSZKA Moszkva győzelméért, hiszen a döntőt a portugál Sportinggal játszotta az orosz csapat, mégpedig Lisszabonban. De jött Daniel Carvalho, és három gólpasszával eldöntötte a meccset. Első éve játszott Moszkvában, és máris kupagyőzelemre vezette csapatát. Akkor 22 éves volt, tegnap pedig betöltötte a 25-öt.

Sporting-CSZKA Moszkva 1-3


Kit ünnepelhetünk még? Winnetout? Incsu-Csunnát? Old Shatterhandot? Vagy inkább megálmodójukat, Karl Mayt? A német író múlt születésének 166. évfordulója volt pénteken. Szintén február 25-én született Anthony Burgess, akiről az a legenda kering, hogy akár napi 80 szál cigarettát is elszívott olykor. Mi inkább a Mechanikus Narancs című regénye miatt emlékezünk rá, amelyben bebizonyította, hogy Beethoven muzsikájára is lehet verekedni. Születésnapot ünnepelhetett volna George Harrison is, és aki szeretne egy Beatlessel kevert focis válogatást megnézni, kattintson ide. Búcsúzóul következzen a nyolcvanas évek popkirálya, a Modern Talking - mégsem ajánlhatunk minden héten metált. Az apropó: Thomas Anders (Modern Talking) szombaton múlt 45 éves.

Mechanikus Narancs


Modern Talking - Brother Louie


A hét eseményei

- Kovács Bélát, az FKgP főtitkárát elrabolják és a Szovjetunióba szállítják. Magyarországon február 25-e "kommunizmus áldozatainak emléknapja" (1947. február 25.)
- Megalakul az FC Bayern München (1900. február 27.)
- Megalakul a Magyar Távirati Iroda, az MTI (1881. március 1.)
- Megkezdődik az amerikai csapatok kivonása Vietnámból (1973. március 2.)

A hét szülöttei

- Karl May, német író, a Winnetou szerzője (1842. február 25.)
- Anthony Burgess, angol polihisztor, a Mechanikus Narancs c. regény írója (1917. február 25.)
- George Harrison, angol zenész, a Beatles tagja (1943. február 25.)
- Eduardo Da Silva, horvát futballista (1983. február 25.)
- Ole Gunnar Solksjaer, norvég futballista (1973. február 26.)
- Emmanuel Adebayor, togói futballista (1984. február 26.)
- Jon Bon Jovi, amerikai zenész (1962. március 2.)
- Dino Zoff, olasz kapus (1942. február 28.)
- Thomas Anders, a Modern Talking énekese (1963. március 1.)
- Paul Le Guen, francia edző (1964. március 1.)
- Aron Winter, holland futballista (196. március 1.)
- Daniel Carvalho, brazil futballista (1983. március 1.)
- Kevin Kuranyi, német futballista (1982. március 2.)

(kl)



*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább