Francia, olasz, slussz, passz

Francia, olasz, slussz, passz

, gj

C csoport, 2. forduló

Olaszország-Románia 1-1, Hollandia-Franciaország 4-1

Hogy is van ez? A franciák majd átszáguldanak a halálcsoporton, az olaszok öregurasan is szexi futballt mutatnak be, a holland narancs legfeljebb citromdíjra lesz jó, a románokat meg felejtsük is el? Ha C csoport, akkor francia meg olasz, slussz, passz? Aha.



Egy nagy aha az olasz-francia befutónak, egy másik, nem kevésbé hangos aha a korrekt játékvezetésnek. Melyikkel kezdjük?

Nincs olasz rejtély, nincs mit magyarázgatni, az olaszokkal az égvilágon semmi baj nincs - azon kívül, hogy megöregedtek. Kár, hogy ezt senki nem merte megmondani a világbajnokoknak. Az Arsenal ugyan utalt rá, amikor simán szétfutotta a Milant, azt a Milant, amelyből Donadoni ragyogó érzékkel beemelte (előbb leporolta, aztán beemelte) a Gattuso-Pirlo-Ambrosini középpályát a válogatottba. Láttuk őket, ott ácsorogtak a kezdőkörben a hollandok ellen.

Inzaghi kellett volna? Hát hogyne. Meg Vieri, Roberto Baggio, Albertini, és valaki szólhatott volna Altobellinek is, hátha beszáll. És akkor 30 helyett 50 lett volna az átlagéletkor, mégiscsak kerekebb szám.

Mi a helyzet a bírókkal? A bírókkal az a helyzet, hogy rezzenéstelen arccal tévednek. Megadnak gólokat, melyek nem azok (Van Nistelrooy, Guerrero), nem adnak meg gólokat, melyek viszont azok (Toni), nem ítélnek büntetőt, amikor kellene (például Ooijer kezezésénél), viszont ítélnek olyankor, amikor nem kellene (például Webb az osztrákoknak, Övrebö a románoknak). Tovább is van, de most ennyi elég.

A halálcsoportban péntek 13-án vér folyt, Mirel Radoi egy ütközés során orrát törte és megsérült a szeme is, olyannyira, hogy műteni kell. Kemény, kemény, de ennél sokkal keményebb az, hogy a románok is felkapaszkodhatnak a hollandok buszára, és vígan utazhatnak a negyeddöntőbe.

Az ördög nem alszik, semmi sincs lefutva még - valami ilyesmit motyognak a franciák. Csakhogy nem alszanak a bukmékerek sem, s amikor Ribéry még a pályán lógatta az orrát a holland négyes után, a William Hill már csak 4.5-ös szorzót kínált az Oranje Eb-sikerére. Mert bármilyen primadonna is Robben, bármilyen nagyképű fazon is Van Nistelrooy, azért a foci - a franciákkal és az olaszokkal ellentétben - ezekben a napokban nagyon megy nekik.

A Reuters szerint Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök az öltözőben ünnepelt a csapattal a franciák felnégyelése után. Uraim, mondta volt a politikus a futballistáknak, találkozunk a bécsi Ernst Happel Stadionban, június 29-én, éjjel fél tizenkettő körül. S hogy a futballisták hevesen bólogattak. Hát majd meglátjuk.

(gj)
*****

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább