Az elfelejtett Juve-csatár kalandja a drogokkal

Az elfelejtett Juve-csatár kalandja a drogokkal

, kl

Boldog születésnapot

"Nyugdíjas" futballistákat köszöntünk a héten: Pavel Nedvedet, Jon Dahl Tomassont és Vincze Ottót.



Pavel Nedved megállás nélkül zakatolt, és robogott a pályán - mindig. Bombázott, szerelt, passzolt, megállíthatatlanul. Miért a múlt idő? Mert sajnos erre már képtelen. Mondjuk ki: a cseh csillag megöregedett. Tegnap 36 éves múlt. Egy bajnoki címmel, vagy egy BL-győzelemmel szépen búcsúzhatna a futballtól.

Pavel Nedved


Hallották már Paul "Tist" Nielsen nevét? 1910 és 1925 között 52 gólt lőtt (38 meccsen!) a dán válogatott mezében, amivel jelenleg is csúcstartó. De már nem sokáig, ugyanis a második helyen Jon Dahl Tomasson áll 51 találattal. Arra pedig, hogy hamarosan átveszi a vezetést az örökranglistán, akár mérget is vehetünk, ugyanis Tomasson még csak 32 éves múlt pénteken.

Tomasson 10 legszebb gólja


"Megkaptam az élettől a lehetőséget, csak rajtam múlik, hogy élek-e vele" - hallottuk Vincze Ottó szájából, amikor a Barcelona B csapatába igazolt 1997 tavaszán. Az őszt azonban már a Ferencvárosban kezdte... Vincze Ottó egyike az eltékozolt magyar futballzseniknek. Azért a Grasshoppers elleni gólokért mindig emlékezni fogunk rá, mint ahogy most is köszöntjük a 34. születésnapján, amelyet pénteken ünnepelt.

Vincze Ottó második gólja a Grasshoppers ellen


Gerhard Rodax nevét először az osztrák gombfocicsapatban ismertük meg, amikor lejátszottuk az 1990-es világbajnokságot. Akkor még nem tudtuk, hogy abban az évben ő volt Ausztriában a gólkirály 35 találattal. Azóta sem lőtt senki ennyit egy szezon alatt a sógoroknál. De mi most nem ehhez, hanem 43. születésnapjához gratulálunk, melyet pénteken ünnepelt.

Rodax gólja a spanyolok ellen


Michele Padovano nevére vagy azok emlékeznek, akik szeretik a Juventust, vagy azok, akik a bűnügyi híreket olvasgatják. A Zebrákkal 1996-ban Bajnokok Ligáját nyerő csatárt 2006 tavaszán tartóztatták le kábítószer-kereskedelem vádjával. A pere még idén májusban is tartott, jogerős ítélet továbbra sincs. Csütörtökön vajon milyen hangulatban ünnepelhette 42 születésnapját?

Padovano duplája a Lazio ellen


Unja a teli stadionokat? Unja a szupersztárokat? Akkor nézze meg a Moldova-Kazahsztán barátságos meccs februári mérkőzésének összefoglalóját (figyelmükbe ajánljuk az eredményjelző táblát). Mindezt annak az Igor Dobrovolszkijnak a tiszteletére, aki szerdán múlt 41 éves, jelenleg pedig a moldáv válogatott szövetségi kapitánya.

Moldova-Kazahsztán 1-0



A hét eseményei
- Uruguay és Belgium független állam lesz (1825. augusztus 25.)
- Kiadják az Emberi- és Polgári Jogok Nyilatkozatát (1789. augusztus 26.)
- Szétvágják a vasfüggönyt a magyar-osztrák határon (1989. augusztus 27.)
- I. Szulejmán elfoglalja Nándorfehérvárt (1521. augusztus 29.)
- A mohácsi csata (1526. augusztus 29.)
- A török elfoglalja Buda várát, Magyarország három részre szakad (1541. augusztus 29.)
- Létrejön a "forródrót" Moszkva és Washington között (1963. augusztus 30.)


A hét szülöttei
- Guillaume Apollinaire, francia költő (1880. augusztus 26.)
- Georg Wilhelm Friedrich Hegel, német filozófus (1770. augusztus 27.)
- Teréz anya, albán származású, Nobel-békedíjas apáca (1910. augusztus 27.)
- Deco, portugál futballista (1977. augusztus 27.)
- Igor Dobrovolszkij, orosz futballista (1967. augusztus 27.)
- Johann Wolfgang Goethe (1749. augusztus 28.)
- Bojan Krkic, szerb-spanyol futballista (1990. augusztus 28.)
- Michele Podovano, olasz futballista (1966. augusztus 28.)
- Jon Dahl Tomasson, dán futballista (1976. dán futballista 29.)
- Gerhard Rodax, osztrák futballista (1965. augusztus 29.)
- Vincze Ottó, magyar futballista (1974. augusztus 29.)
- Pavel Nedved, cseh futballista (1972. augusztus 30.)


(kl)


*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább