A futballista, aki pénzt lobogtatott a bírónak

A futballista, aki pénzt lobogtatott a bírónak

, kl

Boldog születésnapot

Az atomfutball korszakát éljük. Mai ünnepeltjeink azonban még kimaradtak a tinibálvány- és zselévilágból. Szerencséjükre.



Kezdjük mindjárt Ruud Gullittal. Zseniális futballista volt, de olyan cingár, hogy ha ma meglátná egy erőnléti edző, rögtön teletömné "táplálék-kiegészítőkkel". Mára viszont meghízott, és olykor reggae-t énekel a Revelation Time nevű holland zenekarban. A hollandok és az AC Milan klasszisa 46 éves múlt hétfőn.

Ruud Gullit


Gullitnál 366 nappal korábban született a "kolumbiai Gullit", Carlos Valderrama. Hasonló stílusuk volt, ezért Valderramát nem is a góljaival köszöntjük 47. születésnapján, hanem azzal a jelenettel, amikor pénzt lobogtatott a játékvezetőnek. Emiatt tíz meccsre eltiltották, szülővárosában viszont hat és fél méter magas bronzszobrot állítottak neki. Boldog születésnapot, Carlos!

Valderrama "vesztegetési" kísérlete


Volt egy poszt a futballban, ami az atomfutball előtti időszakban a legfelelősségteljesebb szerepnek számított egy csapatban: ez volt a söprögető. A söprögetőnek technikásnak és intelligensnek kellett lennie. Ez egy futballistánál ritka konstelláció, Matthias Sammernél azonban mindkettő stimmelt, nem véletlenül nyert Aranylabdát is. 41 éves múlt pénteken.

Matthias Sammer


Tomas Skuhravy a kinézete alapján egy svéd metálzenekarban is gitározhatna, hírnevét mégis a csehszlovák válogatottban, és Genoában szerzett találatainak köszönheti. Az olasz csapatban öt év alatt 57 gólt lőtt, ami klubrekordnak számít. Nem nyert nagy nemzetközi kupákat, legnagyobb sikere egy UEFA-kupa elődöntő volt 1992-ben, de bizonyára boldogan ünnepelte tegnap 43. születésnapját. Talán éppen abban a genovai night clubban, melynek ő a tulajdonosa...

Skuhravy gólja az Oviedo ellen


Volt egyszer egy zseniális jugoszláv válogatott, volt egyszer egy BEK-győztes Crvena Zvezda (ma már egyik sincs). És volt abban egy horgas orrú lesipuskás, a macedón Darko Pancsev. A Marseille elleni BEK-döntőben ő lőtte a belgrádiak utolsó tizenegyesét, majd a Világkupa-döntőn is betalált a Colo Colo ellen. Darko Pancsev a Crvena Zvezdában 91 meccsen 94 gólt lőtt, 1991-ben 34 találattal megszerezte az európai Aranycipőt. Nemcsak ehhez, hanem 42. születésnapjához is gratulálunk, amelyet tegnap ünnepelt.

Crvena Zvezda-Colo Colo 3-0 (1991)


"Tavaszi szél vizet áraszt" - énekelte Freddie Mercury a Népstadionban 1986-ban. Mi azonban egy 1973-as dalával emlékezünk a Queen együttes énekesére, aki pénteken lett volna 62 éves.

Queen - Liar


Dolores O'Riordan énekelt már családról, háborúról, drogos gyerekekről. Dalaival a világbékéért küzd. Szélmalomharcát üdvözöljük, és köszöntjük 37. születésnapján melyet tegnapelőtt ünnepelt.

The Cranberries - Daffodil lament



A hét eseményei
- V. Orbán pápa engedélyt ad Nagy Lajos királynak, hogy Pécsett egyetemet alapítson (1367. szeptember 1.)
- Megalakul Budapesten az Iparművészeti Múzeum (1872. szeptember 1.)
- Kitör a második világháború (1939. szeptember 1.)
- Az actiumi csata: Octavianus legyőzi Antoniust és Kleopátrát (Kr.e. 31. szeptember 2.)
- Buda felszabadul a török uralom alól (1686. szeptember 2.)
- Odoaker germán vezér előzi a 14 éves Romulus Augustulust, az utolsó római császárt, hivatalosan is megszűnik a Nyugat-Római Birodalom (476. szeptember 4.)
- Zrínyi Miklós katonáival kitör Szigetvár várából és hősi halált hal (1566. szeptember 7.)


A hét szülöttei
- Barry Gibb, a Bee Gees énekese (1946. szeptember 1.)
- Ruud Gullit, holland futballista (1962. szeptember 1.)
- Simon Tibor, magyar futballista (1962. szeptember 1.)
- Tony Cascarino, ír futballista (1962. szeptember 1.)
- Hakan Sükür, török futballista (1971. szeptember 1.)
- John Zorn, amerikai zenész (1953. szeptember 2.)
- Carlos Valderrama, kolumbiai futballista (1961. szeptember 2.)
- Szavo Milosevics, szerb futballista (1973. szeptember 2.)
- Alexandre Pato, brazil futballista (1989. szeptember 2.)
- Paul Shaw, angol futballista (1973. szeptember 4.)
- Freddie Mercury, a Queen énekese (1946. szeptember 5.)
- Milinko Pantics, szerb futballista (1966. szeptember 5.)
- Matthias Sammer, német futballista (1967. szeptember 5.)
- Joseba Etxeberria, baszk futballista (1977. szeptember 5.)
- John Carew, norvég futballista (1979. szeptember 5.)
- Dolores O'Riordan, ír énekesnő (1971. szeptember 6.)
- Darko Pancsev, macedón futballista (1965. szeptember 7.)
- Tomas Skuhravy, cseh futballista (1965. szeptember 7.)
- Marcel Desailly, francia futballista (1968. szeptember 7.)
- Mario Frick, liechtensteini futballista (1974. szeptember 7.)


(kl)



*****

További cikkek a rovatban

Gólöröm

, D. Bányász Gergő

Gólöröm

Mit kap az a játékos, aki gólöröm miatt leveszi a mezét? Sportszerűtlen viselkedés miatt sárga lapot. Uff

Tovább

Futball a földi pokolban

, Nádudvari Péter

Futball a földi pokolban

Hetvenkét éve, 1945. január 27-én szabadult fel a történelem egyik legnagyobb szégyenfoltjának helyszíne, az auschwitzi lágerkomplexum. A krematóriumok között időnként futballmérkőzéseket rendeztek.

Tovább

Kisbeszéd-töredék a szünetről

Nos, csak a kép kedvéért, kedves magyar bajnokság, jó hír, hogy páran lessük még a monitort, a takarót. Kevésbé jó: nem mindig tudjuk, hogy amit látunk az a valóság, vagy végtelenített felvételről valami régi program. Azaz, hogy élsz e még egyáltalán. Nagygéci Kovács József a "szünetről".

Tovább

„Tengerben a tenger”

Július 14-én, csütörtökön, 66 éves korában meghalt Esterházy Péter író, Esterházy Márton testvére. NAGYGÉCI KOVÁCS JÓZSEF egy személyes történetet idéz fel a futball iránt rajongó EP-ről. Jelen időben beszélünk róla.

Tovább

„Magyaros, csípős”

, Focitipp Official

„Magyaros, csípős”

Állandó posztolónk, SZOMBATHY PÁL újságíró tökélyre fejlesztette a minimált az előzetes esélylatolgatás során. Rövid, de velős. Eb-körkérdések.

Tovább

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

, focitipp

Magyarország futballban is világirodalmi tényező

A cím legföljebb azok számára szorulhat némi magyarázatra, akik nem hallottak még a magyar íróválogatottról. Remélhetőleg ők vannak kevesebben. Különösen ama három feledhetetlen famagustai (Észak-Ciprus) nap után, amikor a csapat nemzetközi színtéren is – újra – letette névjegyét. Nem is akárhogy! –…

Tovább

Kőrösi Zoli halálára

, Szegő János

Kőrösi Zoli halálára

Tegnap meghalt egy magyar író, aki szeretett focizni, és tudott is írni a fociról. A logikai láncolatból ne maradjon ki az se, hogy tudott is focizni, és szeretett is írni. Szegő János búcsúzik tőle.

Tovább

Nyerjen könyveket a Focitippel!

, focitipp.hu

Nyerjen könyveket a Focitippel!

Itt a Focitipp nagy könyvnyeremény-akciója. Hat nyertes összesen 18 könyvet nyerhet meg a játékban, amely a Facebookon zajlik.

Tovább

A Professzor visszaemlékezései

, Kiss Tibor Noé

A Professzor visszaemlékezései

Mit tudhatunk meg Andrea Pirlóról a Gondolkodom, tehát játszom című önéletrajzi könyve alapján? Rengeteg mindent – de azért várjuk a folytatást. Könyvkritika.

Tovább

Egy Dózsa-regény vége

, Szegő János

Egy Dózsa-regény vége

Szusza, Bene és Törőcsik – három egykori futballsztár egy fotón. Szegő János új sorozata a kultúrszekcióban: "egy kép alá".

Tovább