Fociról, életről, halálról

Fociról, életről, halálról

, focitipp.hu

Akit meccsnézésen érnek, azt jobb esetben nyilvánosan megkorbácsolják, rosszabb esetben pedig példát statuálnak vele: kivégzik.



Szomália maga a pokol. A teljes reménytelenség. Látjuk a BBC helyszíni videóit, mégsem hiszünk a szemünknek. A látvány értelmezhetetlen. Ahogy a szülők pokrócba bugyolálják az aprócska testet: saját gyermekük holttestét. A gyermekükét, aki éhen halt. Állnak a kiásott sírgödör fölött, mezítláb, és imádkoznak.

Az ENSZ húsz év után használta ismét az "éhínség" kifejezést Szomáliával kapcsolatban. Megfigyelők szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. Csak Szomáliában az utóbbi három hónapban több mint 29 ezer gyerek halt éhen. Az öt éven aluli gyermekek közül minden tizedik.

Kelet-Afrikában hatvan éve nem volt ekkora szárazság, mint idén. Az aszály következtében tönkrement a termés, elhullottak az állatok, a kecskék, a szarvasmarhák, de még a szárazságot viszonylag jól bíró tevék is. Aki mozdulni tud, az menekül Szomáliából. A legtöbben gyalog vágnak neki a több száz kilométeres útnak, gyalog a forró köveken, hogy eljussanak Kenyába vagy Etiópiába. Megváltás helyett azonban ott is csak zsúfolt menekülttáborok várják őket. S újabban már kolera is.

A kelet-afrikai térségben több mint 12 millióan élnek közvetlen életveszélyben az élelemhiány miatt. A hírügynökségi beszámolók szerint előfordulnak olyan esetek is, amikor az anyáknak döntetniük kell, hogy azt a kevés élelmet melyik gyerekük kapja, s melyiket hagyják elpusztulni. Vannak térségek, ahol a gyermekek több mint 70%-a alultáplált. Bruno Le Maire francia mezőgazdasági miniszter szerint a szomáliai éhínség lesz "az évszázad botránya".

Szomáliában az ország középső és déli részét az Al Sabab (Shabaab) nevű radikális iszlamista szervezet felügyeli. Fegyveres alakulatai rettegésben tartják a lakosságot - sokan éppen e milíciák kegyetlenkedései elől menekülnek. Az Al Sabab dzsihádot (szent háborút) hirdetett az iszlám ellenségei - így az ENSZ és a humanitárius szervezetek - ellen, a segélyszállítmányokat nem engedi be az általa felügyelt tartományokba, adót szed a vízért cserébe, s betiltotta - a melltartó viselése, a zenehallgatás, a filmnézés és az angol nyelv mellett - a futballt is.

Focizni és focit nézni egyaránt tilos. Az Al Sabab szerint a futball iszlámellenes. Akit meccsnézésen érnek, azt jobb esetben nyilvánosan megkorbácsolják, rosszabb esetben pedig példát statuálnak vele: kivégzik. Tavaly nyáron, a dél-afrikai világbajnokság idején Szomália fővárosában, Mogadisuban tíz embert letartóztattak, két fiatalt pedig kivégeztek - bűnük az volt, hogy az Argentína-Nigéria vb-csoportmeccset nézték. Nem voltak eléggé óvatosak. A BBC-nek nyilatkozó helyiek elárulták, hogy a fociról nehéz lemondani, ezért úgy nézik a meccseket, hogy lehalkítják a tévét, s őröket állítanak a kapuba, akik jelzik a milícia érkezését.

"Amíg mi ezt a meccset játszottuk, ez alatt a kilencven perc alatt 15 szomáliai gyerek éhen halt. Ilyen helyzetben nem maradhatunk tétlenek" - nyilatkozta a West Bromwich-Manchester Utd bajnoki mérkőzés után Sir Alex Ferguson, hozzátéve: klubja megpróbál segíteni az éhezőkön.

Ha egy mód van rá, próbáljunk meg segíteni mi is.


Gazdag József

További cikkek a rovatban

Színház az egész (futball)világ!

, Kiss László

Színház az egész (futball)világ!

Tartozom egy vallomással. Nem másnak, magamnak. Egy ideje alig nézek focit. A tabellákat persze frissítem, minden nap, szünet nélkül.

Tovább

Ki lesz a Focitipp szakértője?

, Focitipp Official

Ki lesz a Focitipp szakértője?

Tippjátékot indítunk a Focitippen, amely miatt egész évben lesz miért izgulni: az alábbi kérdésekre ugyanis a válaszokat csak jövő tavasszal kapjuk majd meg.

Tovább

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

, kl

"Most már olyan komoly baj csak nem jöhet"

Sokszor mondják, felejtsük el az Aranycsapatot és ez igaz, de emlékezni mindig kell valamire. Az elmúlt időszak legnagyobb futballsikere továbbra is egyértelműen a Fradi BL-szereplése volt az 1995/96-os idényben. 1995. augusztus 9-én, a Fradi megtette az első lépést. Húsz évvel ezelőtt. Emlékezünk.…

Tovább

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

, kl

”Rúgtunk egy öngólt, aztán még egyet”

A Videoton megszerezte első győzelmét a 2015/16-os idényben, de a diósgyőri mérkőzés mégsem erről marad emlékezetes.

Tovább

Bepalizva

, hb

Bepalizva

Dárdai ment, de az erkölcsi győzelem a miénk. Legalábbis papíron.

Tovább

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

, ktn

Idézzük fel az Egervári-korszakot!

A finnekkel szemben hagyományosan szerencsések vagyunk, de most nem csak ebben bízhatunk. A "tavaszi idény" utolsó selejtezője következik a magyar válogatott számára, Helsinkiben. Hatalmasat léphetünk a továbbjutás felé.

Tovább

Focira várva

, ktn

Focira várva

Az idei Afrikai Nemzetek Kupájáról hiányzik az afrikai futball két legnagyobb csillaga: Samuel Eto' és Didier Drogba. Érdemes lesz nézni a meccseket?

Tovább

Egy elpocsékolt évről

, ktn

Egy elpocsékolt évről

Eltelt egy év, és ismét a bukaresti román-magyar meccset várjuk.

Tovább

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

, hb

A "Futball Hete": Misszió vagy bisznisz?

Ma este elrajtol az Eb-selejtezők második (és aztán a harmadik) köre, avagy jön a "Futball Hete". De kell ez nekünk?

Tovább

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

, ktn

José Mourinho és a magyar utánpótlásnevelés

Ne szépítsük, borzasztó szomorú volt nézni ezt a riportnak álcázott vergődést. - Jegyzet a Sport TV felejthetetlen José Mourinho-interjúja ürügyén.

Tovább