Az első palermói győzelem 1932 óta

Az első palermói győzelem 1932 óta

, focitipp.hu

Olaszország, 7. forduló

Milan-Palermo 0:2

Huszadszor lépett pályára Milánóban a Palermo, és végre megszerezte első győzelmét, amivel rögtön a tabella élére ugrott. A Milan viszont sorozatban negyedik bajnokiján sem tudott nyerni.



A nyomasztó múltbeli Milan-dominancia...

A Real Madrid-Barcelona mérkőzés árnyékában rangadóra készültek Olaszországban is, ahol a Milan fogadta a Palermót a hetedik forduló záró mérkőzésén. Rangadóról beszélünk, noha a két csapat egymás elleni mérlege nyomasztó milánói fölényt mutat. A két gárda vasárnap estig összesen 38 mérkőzést játszott egymással. A Milan ebből 25, a Palermo pedig 5 alkalommal győzött 8 döntetlen mellett. A milánói eredmények pedig önmagukért beszélnek: 19 mérkőzésen 17 hazai győzelem és 2 döntetlen született, vagyis a Palermo még nem hagyta el győztesen a lombardiai várost. Az 1950 és 2005 között lejátszott tizenhárom milánói mérkőzésből például tizenkettőt elveszítettek, a gólarány 34:1 volt a Milan javára.

...ellenére mégis rangadót játszottak a San Siróban...

A statisztika ellenére mégis rangadót játszottak a San Siróban. Egyrészt a közelmúltban a Palermo már meglepte néhányszor a Milant: 2005 tavaszán többek között a Palermo elleni hazai 3:3 is közrejátszott abban, hogy a bajnokságot végül a Juventus nyerte a Milan előtt; a tavalyi szezonban pedig Palermóban 3:0-ra győztek a hazaiak (a jelenleg interes Mariano Gonzalez két, Caracciolo egy gólt szerzett). Másrészt a Zamparini elnök által szisztematikusan felépített Palermo kiválóan rajtolt a bajnokságban.

...ahol az előjeleket figyelembe véve...

A Palermo már a West Ham elleni UEFA-kupa mérkőzéseken bizonyította rátermettségét: a Tévezzel és majd' fél tucat klassziscsatárral felálló angolokat kettős győzelemmel, 4:0-s összesítéssel búcsúztatta. Az Empoli elleni idegenbeli és az Atalanta elleni vereség némileg ront a képen, de a hét meccsen szerzett 16 gól alaposan javítja a megítélésüket (ennél többet a topligákban csak a Manchester és a Werder Bremen szerzett).

...a Palermo vezéregyéniségeinek köszönhetően győzött...

A Milan ellen egy tökéletesen összerakott csapatot láthattunk. Cristian Zaccardo kezdi feledtetni a világbajnokságon hozott bakiparádéját, az új Nestának kikiáltott Andrea Barzagli viszont már most jobban játszik, mint az eredeti (a FIFÁ-nál az év játékosának is jelölt Alessandro az első palermói gólban is vastagon benne volt). Eugenio Corini már a Chievónál is bizonyította játékintelligenciáját, a középpályán Mark Bresciano és Davide Di Michele a gyorsaságot és a kreativitást képviselte, a brazil Fabio Simplicio pedig annyit futott a 90 perc alatt, mint tizenegy másik a magyar bajnokságból.

...a megújulásra képtelennek tűnő Milan ellen

A Milannak persze lett volna lehetősége egyenlíteni, a 70. percben például Kaká rúgott zúgó kapufát harmincról, majd a kipattanót Pirlo bombázta a felső lécre huszonötről - nem volt szerencséjük. De a Palermo győzelme nem volt véletlen. Ahogy Fülöp László, a Sport1 kommentátora (a Sport1 kommentátorainak és hozzáállásának, a csatorna általános színvonalának összevetése a többi magyarországi, futballt közvetítő tévétársasággal megérne egy misét...) megjegyezte: Carlo Ancelotti semmi újat nem tudott húzni a Palermo ellen. Magyarul: vagy bejön az Ancelotti-féle rombusz, vagy nem. Most nem jött be. A Milan sorozatban negyedik bajnokiján maradt nyeretlen - ez sem lehet véletlen.

(ktn.focitipp.hu)

A Serie A állása >>>


Milan-Palermo 0:2
San Siro, 51 000 néző
Milan: Dida - Cafu, Nesta, Ka³adze, Jankolovski (64. Maldini) - Gattuso (73. Brocchi), Pirlo, Seedorf (77. Oliveira), Kaka - Gilardino, Inzaghi
Palermo: Fontana - Biava (77. Capuano), Barzagli, Zaccardo, Diana (82. Tedesco) - Simplico, Corini, Guana, Bresciano - Di Michelle (68. Cassani), Amauri
gól: 48. Bresciano, 74. Amauri


*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább