Nápolyból Európa csúcsára

Nápolyból Európa csúcsára

, focitipp.hu

Fabio Cannavaro kapta idén az Aranylabdát az európai szakújságírók szavazatai alapján. Portré, statisztikák, az Aranylabda eddigi dobogósainak névsora, és a focitipp jegyzete az ünnepeltről. Tovább, tovább.



Az európai szakújságírók szavazatai alapján idén Fabio Cannavaro kapta az Aranylabdát. Figyelembe véve a France Football által felsorakoztatott legfőbb kritériumokat, nincs ebben semmi meglepő. A szaklap ajánlása szerint az Aranylabdát olyan játékosnak kell adományozni, aki az adott évben egyénileg és csapatával is kimagasló sikereket ér el. Emellett azonban fontos, hogy a díjazott ne csak tehetséges legyen, hanem képviselje a fair play-szellemet is.

Idén (majdnem) minden sikerült

Fabio Cannavaro megfelel ezeknek a követelményeknek. Tavasszal a Juventus színeiben bajnoki címet szerzett, de ennek még nem örülhetett, mert az olasz szövetség az elmúlt két bajnoki aranyat elvette a torinóiaktól. A legnagyobb sikert azonban a németországi vb jelentette, melynek végén Cannavaro az olasz csapat kapitányaként emelhette fel a világbajnoki trófeát. Természetesen bekerült a torna all-star tizenegyébe is (akárcsak a 2000-es Európa-bajnokságon), és az újságírók a torna második legjobb játékosának választották. (Ha a zsurnaliszták zöme nem a világbajnoki döntő szünetében adja le voksát, bizonyára Cannavaro ezen a listán is megelőzte volna Zinedine Zidanet...) A világbajnokságon az olaszok védelmének igazi karmestere volt, a csapat összesen két gólt kapott 690 perc alatt - az egyik tizenegyesből esett (Zidane), a másikat pedig Zaccardo ügyetlenkedte be Buffon kapujába. Júliusban aztán átigazolt az évek óta eredménytelen Real Madridhoz - a madridiaknál eddig nyújtott teljesítményéről röviden csak annyit, hogy nem ez alapján érdemelte ki az Aranylabdát...

Maradona miatt Argentínának drukkolt

Fabio Cannavaro Nápolyban született, egy nővére (Renata) és egy öccse (Paolo, aki jelenleg a Napoliban futballozik) van. A nyolcvanas évek vége ideális környezet volt számára ahhoz, hogy egy életre a futball szerelmese legyen. Ciro Ferrara, Alemao, Careca, Carnevale és az isteni Maradona - ilyen játékosok futballoztak az 1989-ben UEFA-kupa győztes nápolyi csapatban. Fabio 11 évesen kezdett el a Napoli kölyökcsapatában focizni, és éveken keresztül nézhette a nagyok játékát labdaszedőként. Maradonáért olyannyira rajongott, hogy az 1990-es világbajnokság nápolyi elődöntőjén (ahol ugyancsak labdaszedőként asszisztált) nem az olaszoknak, hanem az argentinoknak drukkolt - elvégre Diego akkor náluk játszott. Később a példaképei közé került Ciro Ferrara is, akitől zöldfülűként mindent elsajátított a védekezés mesterségéből.

Pokol és mennyország a franciák ellen

Valóban mindent sikerült megtanulnia. Alacsony testalkata (176 cm) ellenére kiváló rugói vannak. Az 1998-as világbajnokságon Maldini kapitány rábízta a nála egy fejjel magasabb Tore-Andre Flo őrzését a nyolcaddöntőben: a norvég csatár leradírozása volt Cannavaro pályafutásának első emlékezetes momentuma. Két évvel később aztán a hollandok elleni Eb-elődöntőben nyújtott játékát sokan a futballtörténelem egyik legnagyszerűbb pillanataként őrzik. Hosszú pillanat volt: az olaszok Cannavaro vezérletével kilencven percen keresztül heroikus küzdelemben őrizték tíz emberrel a gólnélküli döntetlent a nyilvánvalóan erősebb, csúcsformában lévő házigazdákkal szemben. A franciák elleni döntőben aztán jött Wiltord és Trezeguet - Olaszország romokban hevert. Idén nyáron azonban a sors kiegyenlítette a számlát, a Squadra Azzurra megszerezte negyedik világbajnoki címét - és ebben a legnagyobb szerepe egyértelműen a hollandok elleni formáját ezúttal hét meccsen keresztül megőrző Fabio Cannavarónak volt.

A hátvéd, aki focizhatna szmokingban is

Az Aranylabdát Cannavaro előtt háromszor kapta meg védőjátékos, Franz Beckenbauer kétszer, Matthias Sammer pedig egyszer (a kapus Lev Jasin is kapott egyet). Köztük és Cannavaro között azonban van egy óriási különbség. Amíg a németek szervezőnek sem voltak utolsók, addig az olasz klasszikus védőjátékosként érdemelte ki a díjat. Persze Cannavaro-féle klasszikus védőjátékosból évtizedenként, ha egy születik. Az olasz a legrázósabb helyzetekben is megőrzi hidegvérét, eleganciáját és sportszerűségét - ez emeli őt a legnagyobbak közé. Szinte minden meccsen láthatunk tőle egy ollózást vagy egy sarkazást kiélezett szituációban: a tekintélyét is inkább ennek köszönheti, mint a hátvédekhez illő durva belemenéseknek. A Juventusszal az előző két BL-idényben 18 mérkőzésen mindössze 31 szabálytalanságot követett el. Első torinói szezonjában, a 2004/05-ös évben pedig csapata minden bajnoki találkozóján pályára lépett, és mindössze kétszer kapott sárga lapot.

Szex-szimbólum és adakozó úriember egyszerre

Fabio Cannavaro 18 évesen ismerte meg jelenlegi feleségét, Danielát. Romantikus szerelmük emlékét talán máig őrzik azok a nápolyi falak, amelyekre Cannavaro felfirkálta a lánynak írott üzeneteit. Később az ő testét firkálták össze különböző tetoválószalonokban: a lábára egy napot, a kezeire gyermekei és felesége nevét varratta. Talán ez is közrejátszott abban, hogy egy internetes szavazáson az olasz hölgyek a világbajnokság legszexisebb focistájának választották. Jelenleg gyermekkori ideáljával együtt vezetnek egy Fondazione Cannavaro Ferrara nevű jótékonysági alapítványt, amellyel egy nápolyi kórháznak próbálnak rákkutatáshoz és speciális műtétekhez szükséges eszközöket beszerezni. Cannavaro számára különösen fontos a város, ahol felnőtt. Korábban már bejelentette, hogy a Real Madrid után Nápolyban szeretné befejezni pályafutását, testvére oldalán. De az Aranylabda elnyerése utáni egyik első nyilatkozatában is megemlítette szülővárosát: „Szeretném ezt a trófeát elvinni Nápolyba, mert a város nehéz időket élt át mostanában. El szeretném mondani a nápolyi srácoknak, hogy higyjenek az álmaiknak, mert azok egyszer beteljesülhetnek.".

(ktn.focitipp.hu)

Nápolyból Európa csúcsára >>>

Fabio Cannavaro névjegye >>>

A 2006-os Aranylabda-szavazás végeredménye >>>

Tények és statisztikák az Aranylabdáról >>>

Az Aranylabda összes eddigi dobogósa >>>

Francia-olasz nyilatkozatháború Cannavaro Aranylabdája kapcsán >>>

Én is voltam Cannavaro (focitipp-jegyzet) >>>


A fotók a www.cannaddicted.com oldalról valók



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább