A veszett fejsze nyele

A veszett fejsze nyele

, focitipp.hu

Fordítások

A Bayern München tanult az 1999-es BL-döntőből - a bajorok a Bundesligában 13 pontot szereztek olyan meccseken, ahol már vereségre álltak. A Leverkusen viszont győztes állásból veszített el 19 pontot.



A Manchester United szurkolói bizonyára egyetértenek azzal az állítással, hogy nincs nagyobb öröm a futballban annál, ha egy csapat vesztett állásból szerez fontos pontot vagy győzelmet. A focitipp összeszámolta, hogy a négy topliga mely csapatai hajráznak a legjobban.

Pontszerzők

Az eredményekből egyértelmű, hogy a Bayern München továbbra is Európa legjobban küzdő csapata: a bajorok talán az 1999-es BL-döntőben tanulták meg végleg, hogy egy meccs addig tart, amíg a bíró nem fújja. Felix Magath fiai idén ősszel 13 pontot szereztek a Bundesligában olyan meccseken, ahol az ellenfelük már vezetett. Jól küzdenek az A-kategóriás csapatok is: az Aachen, az Arsenal és az Atletico Madrid.

Van azonban két olyan csapat is Európa topligáiban, amelyeknek egyszer sem sikerült vesztett állásból legalább egy pontot megmenteniük. Meglepetésre egyikük a német bajnokságot a Werderrel holtversenyben vezető Schalke: ha egy kicsit küzdőképesebbek lennének a gelsenkircheniek, akkor talán egyedül állhatnának az élen. A másik nullpontos a Getafe, de ez nem is meglepetés, tekintve, hogy a madridi kiscsapat tizenhat lejátszott mérkőzéséből hétszer csak egy gól, háromszor pedig még annyi sem esett.

Szerzett pontok száma vesztett állásból

13 pont
Bayern München
11 pont
Aachen, Arsenal, Atletico Madrid
10 pont
Barcelona
9 pont
Espanyol, Nürnberg, Sevilla, Siena
8 pont
Aston Villa, Fiorentina, Internazionale, Portsmouth, Roma, Sampdoria, Stuttgart, Villarreal, Werder Bremen
(...)
2 pont
Ascoli, Betis, Everton, Levante, Parma, Reggina, Watford
1 pont
Charlton, Manchester City, Real Zaragoza, Valencia, Wigan, Wolfsburg
0 pont
Schalke, Getafe

Pontvesztők

Öt olyan csapatot is találunk, amely akárhányszor előnybe került ősszel, a győzelmet is megszerezte. Olaszországban az Inter és a Roma, Angliában a Liverpool és a Manchester City, Spanyolországban pedig az Osasuna ellenfelei adhatták fel, ha a fenti csapatok bármelyike is megszerezte a vezetést. Kilenc csapat csupán egyszer adott győztesnek látszó meccset döntetlenre a szezonban. Meglepetés, hogy a lista éllovasai közötti tizenhárom csapat közül csupán egyetlen játszik a Bundesligában - az még nagyobb meglepetés, hogy éppen a kiesőhelyen álló Mönchengladbach számít ezen a téren a legjobb német csapatnak.

Kimagaslóan a legtöbb pontot veszítette el győztes állásból a Leverkusen, valamint az Atalanta és a Messina. A gyógyszergyáriak elképesztő mérlege: hét olyan mérkőzésük is volt az ősszel (a tizenhétből), amikor győztes állásról végül kétszer meg kellett elégedniük a döntetlennel, ötször pedig ellenfelük fordítani is tudott. Olaszországban a Messina és az Atalanta a legnagyobb pontvesztő. A szicíliaiak nyolcszor szerezték meg hiába a vezetést: hatszor ikszeltek, kétszer vesztettek; az Atalanta pedig hétszer látszott nyerőnek, de végül háromszor is döntetlenezett, négyszer pedig vesztett.

Elvesztett pontok száma előnyből

0 pont
Internazionale, Liverpool, Manchester City, Osasuna, Roma
2 pont
Arsenal, Atletico Madrid, Deportivo, Espanyol, Getafe, Manchester United, Mönchengladbach, Palermo, Torino
(...)
12 pont
Nürnberg, Parma
13 pont
Bielefeld, Bilbao, Wigan
14 pont
Chievo, Tarragona, Zaragoza
18 pont
Atalanta, Messina
19 pont
Leverkusen

Az utolsó negyedóra gólkirályai

A meccsek hajrái az olasz bajnokságban tűnnek a legizgalmasabbnak: a legalább három gólt szerző játékosok több mint fele (tizenhétből kilenc) az olasz bajnokságban szerepel. Az egyéni listát a Torino fiatal csatára, Alessandro Rosina és a Werder brazil felfedezettje, Diego vezeti: ők ősszel négyszer is betaláltak a mérkőzések utolsó negyedórájában. A nagy sztárok a hajrában igazolják igazán, hogy miért nagy sztárok: Didier Drogba, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo, Luca Toni, Amauri, Alberto Gilardino és Kaká egyaránt három-három találatot jegyez a zárás előtti percekben. De olyan játékosok is a fontos gólok mestereivé léptek elő idén, mint a liechtensteini Mario Frick, Rolando Bianchi, Gionatha Spinesi, a brazil Naldo vagy a lengyel Ebi Smolarek.

Gólok a mérkőzések utolsó negyedórájában

4
Diego (Werder), Rosina (Torino)
3
Ronaldo (Manchester United), Drogba (Chelsea), Sinama-Pongolle (Recreativo), Ronaldinho (Barcelona), Frick (Siena), Mutu (Fiorentina), Spinesi (Catania), Bianchi (Reggina), Toni (Fiorentina), Amauri (Palermo), Gilardino (AC Milan), Kaká (AC Milan), Frei (Dortmund), Naldo (Werder Bremen), Smolarek (Dortmund),

(Az adatok lezárva 2006. december 23-án.)

Getafe itt, Getafe ott (Gólok és góllövők) >>>
Angol úriemberek, mediterrán dúvadak (Sárga, piros) >>>
Az Inter sorozatban a legjobb (Sorozatok) >>>
Hányan is vannak a stadionokban? (Nézőszámok) >>>
Még mindig a Milané a legjobb védelem (Rúgott és bekapott gólok nélkül) >>>


*****

További cikkek a rovatban

Szenvedély, szív, hivatás, haza

, Kukorelly Endre

Szenvedély, szív, hivatás, haza

Kukorelly Endre emlegeti a Fradit, Varga Zoltán és a horvátokat – meg az unalmat. Év végi körkérdés, 18. rész

Tovább

X Professzor a mutánsok élén

, Horváth Béla

X Professzor a mutánsok élén

Horváth Béla szerint X Professzor lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Év végi körkérdés, 18. rész.

Tovább

A foci ereje

, László Ágnes

A foci ereje

László Ágnes (a "Kislány, nagy foci" blog szerkesztője) a barcelonai élményekről, az egyiptomi és angol hősökről és a manchesteri buszozásokról. Személyes válaszok. Év végi körkérdés, 17. rész.

Tovább

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

, Zelei Dávid

Videoton, Hoffenheim, Tatabánya!

Zelei Dávidnak a Vidiről vannak jó emlékei 2017-ből: a Bordeaux elleni siker tényleg óriási volt. A folytatást hagyjuk, inkább hajrá, Tatabánya! Év végi körkérdés, 16. rész.

Tovább

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

, Sánta Szilárd

Andrés Iniestától Ferenc pápáig

Sánta Szilárd számára Andrés Iniesta „a futballista”. Ferenc pápa pedig az ideális szövetségi kapitány. Év végi körkérdés, 15. rész.

Tovább

Coutinho maradjon, kösz!

, Gazdag József

Coutinho maradjon, kösz!

Gazdag József szerint Vinnie Jones lenne az ideális választás a magyar szövetségi kapitányi posztra. Különben pedig: Liverpool forever! Év végi körkérdés, 14. rész.

Tovább

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

, Purosz Leonidasz

Mikor él át egy Real-drukker ilyet?

Purosz Leonidasz az Udinese feltámadásának örül a legjobban, de a szövetségi kapitány kérdésében bizonytalan. Éljen az olaszos tiki-taka! Év végi körkérdés, 13. rész.

Tovább

Hátha majd most! Hahaha!

, Kiss László

Hátha majd most! Hahaha!

Kiss Lászlónak nem sok öröme volt idén a futballban (Juve-kudarc a BL-döntőben, Olaszország lemaradása a vb-ről), de az év csapata kárpótolta mindenért. Év végi körkérdés, 12. rész

Tovább

Szeretném tovább csodálni a játékukat

, Focitipp Official

Szeretném tovább csodálni a játékukat

Egressy Zoltán a Barcelona fanatikusa, vagyis nem nagyon érdekli, hogy a Real Madrid hány trófeát nyert idén (sokat). Év végi körkérdés, 11. rész.

Tovább

Futballkapitány? Kemény Dénes!

, Máté Gábor

Futballkapitány? Kemény Dénes!

Máté Gábor nem sémákban gondolkodik, szerinte Kemény Dénest kellett volna kineveznia magyar fociválogatott élére. És még: az új Messire várva. Év végi körkérdés, 10. rész

Tovább