Pelé, aki a kőfejtőben kezdte

Pelé, aki a kőfejtőben kezdte

, focitipp.hu

Abedi Pele

Drogba, Essien, Kanoute, Adebayor, Eto'o - zsenik a fekete kontinensről, akik hétről-hétre főszerephez jutnak márkás klubjaikban. Manapság már szemünk sem rebben a dolgon, de nem volt ez mindig így. Az első fecskék, s máig a legprímább afrikai játékosok egyike Abedi Ayew volt.



Akit már művésznéven, vagyis Abedi Peléként ismert meg a világ.

De mire addig elért, munkás éveken kellett magát keresztülhámoznia. Szó szerint munkás éveken: a ghánai főváros, Accra egyik külkerületében, roppant szegénységben nőtt föl, családja még azt a minimális segítséget sem tudta nélkülözni, melyet egy gyermek a kőfejtőben szerzett jövedelmével nyújtani tud. A kis Abedi a bányászaton kívül egyébként a széneladás területén is fontos tapasztalatokra tett szert akkoriban.

Szerencséjére egy sulimeccsen egy jó szemű megfigyelő fölfedezte tehetségét, és a futball irányába terelte a srácot, akit tizennégy évesen már hazája legjobb ifjúsági játékosának választottak az újságírók.

Néhány, fejlődő országban lehúzott szezon után Franciaországba vetette a jó sors, ahol végül az akkortájt csúcson lévő Olympique Marseille-ben kötött ki. Ez volt az a Marseille, melyet Bernard Tapie gardírozott, pénzt és energiát nem kímélve egészen addig, míg a csapat 1993-ban a klubfutball európai uralkodója lett. Bár a győztes gólt nem ő szerezte, az emlékezetes müncheni csata legjobb játékosává Abedi Pelét választotta az UEFA. A ghánai ekkor már rutinos finalistának számított, hiszen a két évvel korábbi vesztes BEK-döntőben is a franciák kötelékében varázsolt.

(A romantikus emlékképek felidézése végett a '93-as sikert Basile Boli fejesével harcolták ki a gallok, s csapatuk olyan játékosokkal büszkélkedhetett, mint Didier Deschamps, Marcel Desailly, Alen Boksic vagy éppen Rudi Völler; a szakvezető pedig a belga Raymond Goethals volt.)

Klubkarrierje során megfordult még a Torinóban is, ahol az 1995/96 szezonban a Serie A legjobb külföldi játékosának választották.

Ghánában máig ő tartja a válogatottsági rekordot mind a pályára lépések (73), mind az elért gólok számát (33) tekintve. A nemzeti csapatban 1981-ben, tizenhét évesen debütált, és egészen 1998-ig számított rá a mindenkori szövetségi kapitány. Pechére olyan időszakban képviselte a Fekete Sasokat, amikor mindössze egyetlen épkézláb társa akadt, Tony Yeboah személyében, így azon túl, hogy egy fecske nem csinál nyarat, azt is megállapíthatjuk, hogy bizony két sas sem... Válogatott mezben begyűjtött egyetlen komolyabb trófeája az 1982-ben megnyert Afrikai Nemzetek Kupája volt.

Kivételes tudását a France Football is elismerte: a magazin egymás után háromszor választotta meg a legjobb afrikai játékosnak (1991-1993).

Neve legutóbb a ghánai másodosztályból való följutás kapcsán bukkant föl: a tulajdonában lévő klub (Nania FC) ugyanis kissé gyanús módon, 1-0-s félidőt követően 31-0-ra taposta el riválisát. Bár Abedi Pelé tagadott minden vádat, legerősebb érve mindössze annyi volt, hogy nem tudják rájuk bizonyítani a csalást.


NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Abedi Ayew (Abedi Pelé)
Poszt: támadó középpályás/csatár
Állampolgárság: ghánai
Születési dátum: 1964. november 5.
Születési hely: Domé (Ghana)

Pályafutás

1978/82: Real Tamale United
1983: Al Sadd
1984: AS Dragons FC de l'Ouémé
1985: Real Tamale United
1986/87: Chamois Niort FC
1987: FC Mulhouse
1987/89: Olympique Marseille
1989/90: Lille OSC
1991/93: Olympique Marseille
1993/94: Olympique Lyonnais
1994/96: Torino FC
1996/98: TSV 1860 München
1998/00: Al Ain

Válogatottság: 73 mérkőzés /33 gól

Legnagyobb sikerei

BL-győztes (1993, Olympique Marseille)
Afrikai Nemzetek Kupája-győztes (1982, Ghána)


A múlt csillagai sorozat

23. Ilie Dumitrescu >>>

22. Claudio Gentile >>>

21. Jorge Valdano >>>

20. Alain Giresse >>>
19. Gary McAllister >>>
18. Dejan Szavicsevics >>>
17. Karl-Heinz Riedle >>>
16. Paul Gascoigne >>>
15. Eric Cantona >>>
14. Salvatore Schillaci >>>
13. Zbigniew Boniek >>>
12. Bum Kun Cha >>>
11. Enzo Scifo >>>
10. Jan Ceulemans >>>
9. Preben Elkjaer Larsen >>>
8. Marco Van Basten >>>
7. Jean Tigana >>>
6. Rabah Madjer >>>
5. Pierre Littbarski >>>
4. Gaetano Scirea >>>
3. Gary Lineker >>>
2. Enzo Francescoli >>>
1. Alessandro Altobelli >>>



(pgy)


*****

További cikkek a rovatban

Az utolsó jedi

, Baumstark Tibor

Az utolsó jedi

Zdenek Zeman két periódusban is volt a Roma trénere. Most visszatér az Olimpicóba, s könnyen lehet, hogy csapata, a Pescara ott fog kiesni idén a Serie A-ból.

Tovább

Mondok egy nevet: Juhász István

, Máté Gábor

Mondok egy nevet: Juhász István

A feladat az, hogy írjunk egy nekünk kedves játékosról. Ráadásul úgy, hogy ha évek múlva olvassa valaki, akkor is érvényes legyen a szöveg. Akkor én visszanyúlok a múltba, hátha érvényes lesz ez most ebben a jelenben, pedig az egész olyan régen volt, hogy én is alig emlékszem rá.

Tovább

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

, Horváth Béla

A kapuslegenda, akit jeltelen sírba temettek

Az első profi színes bőrű futballista, Arthur Wharton neve egyszer már feledésbe merült, a rasszizmusellenes kampányok azonban nemrég újra felfedezték maguknak a zseniális atlétát.

Tovább

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

, hb

A legjobb afrikai, aki sosem volt Afrika legjobbja

Angliában zseninek tartották, Nigériában még aktív korában stadiont neveztek el róla, és Ronaldinho tőle lopta a trükkjeit. A focista, aki annyira jó volt, hogy nagyon-nagyon: Augustine "Jay-Jay" Okocha.

Tovább

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

, hb

A Keselyű, akiről számítógépes játékot neveztek el

1984-ben üstökösként robbant be a spanyol fociba, négy évvel később már számítógépes játékot neveztek el róla. Ő Emilio Butragueno, minden idők egyik legjobb és legintelligensebb spanyol csatára.

Tovább

A legjobb magyar futballista

, gj

A legjobb magyar futballista

Akik látták játszani, állítják: minden idők legnagyobb magyar futballistája volt Orth György, pedig 24 évesen egy súlyos sérülés miatt kettétört a pályafutása.

Tovább

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

, gj

'Meguntam az edzéseket' - Anderton góllal búcsúzott a futballtól

Szombaton játszotta utolsó bajnoki mérkőzését Angliában a kilencvenes évek egyik legszorgalmasabb középpályása: Darren Anderton.

Tovább

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

, gj

Az AS Roma tragikus sorsú kapitánya

Voltak tragikus sorsú futballistái az AS Romának. Például Signorini, akit a Lou Gehrig-kór vitt el, vagy Di Bartolomei, aki 1994 májusában szíven lőtte magát.

Tovább

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

, focitipp.hu

A világ legjobb középhátvédje: a gentleman, akit letartóztattak

"A barátom volt. A legjobb hátvéd, akit valaha is láttam a pályán" - mondta róla Pelé. Bobby Moore április 12-én lett volna 67 éves.

Tovább

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

, anfield

Az aranylabdás csatár, akiből majdnem államelnök lett

A telefonközpontos, akiből aranylabdás futballista lett. A futballista, akiből majdnem államelnök lett. A doktor, akinek két diplomája van, s akit a 20. század legjobb afrikai futballistájává választottak. George Weah.

Tovább