Kaká: Isten fontosabb, mint a futball

Kaká: Isten fontosabb, mint a futball

, focitipp.hu

Nagyszerű brazil focista, négy betűre, ki az? Nem, nem Pelé.



Évi kilencmillió eurót kap a Milanban, de nem a pénzért futballozik. Százszámra kapja a plüssmackókat és a szívecskés szuveníreket, de elutasítja, hogy playboy-nak nevezze a sajtó. Az útlevelében ez a név szerepel: Ricardo Izecson dos Santos Leite. A mezén viszont csak annyi áll: Kaká. (Legkisebb öccse dadogott, nem tudta egyszerre kimondani a Ricardo nevet, s mindig csak addig jutott: Ri-ka-ká. Innen a Kaká becenév.)

Kaká jól cselez, intelligens és rendkívül gólérzékeny - középpályás létére tavaly ő lett a BL gólkirálya. A ringatós (Bebeto), szárnyalós (Ronaldo) és ujjszopós (Ronaldinho) gólörömök közül Kakáé a legvisszafogottabb: minden találata után az ég felé emeli a kezét. "Köszönetet mondok Istennek, amiért velem van. Tudom, hogy bármire képes vagyok, mert mögöttem ott az Isten. És ez a tudat erőt ad"- vallotta a World Soccernek adott interjújában Kaká, aki gyerekkorában egy csigolyatörés után majdnem megbénult.

Ő az a focista, aki szerint Isten fontosabb, mint a futball. A meze alatti alsótrikón az a felirat szerepel: Jézushoz tartozom. "Evangélikus lelkész szeretnék lenni" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mihez kezd majd pályafutása végeztével.

Az idei aranylabdás ennek megfelelően az alázatot tartja a futballista legfontosabb erényének. S ez emeli őt a többiek fölé. Ezért jobb, mint a pökhendi allűrjeitől szabadulni nem tudó Cristiano Ronaldo, vagy a zseniális Messi, aki tavaly a bajnoki finisben kézzel szerzett gólt az Espanyol ellen. "A cél szentesíti az eszközt" - ilyen értelemben nyilatkozott utólag Messi. Nem ő a példaképünk. S nem is Drogba, akiben túlteng az agresszivitás, s aki azt hiszi, egy könyöklés vagy egy műesés már félsiker. Nem az. Tulajdonképpen még Pirlo lett volna megfelelő jelölt, a Milan sztoikus karmestere napjaink egyik legokosabb középpályása, aki mesteri szabadrúgásaival új műfajt teremtett, de egy fokozattal lassúbb, mint aranylabdás csapattársa.

Ronaldinho az első tízbe sem került be, a tavalyi győztes Cannavaro pedig csak a 24 lett. A France Football kihirdette az Aranylabda-szavazás idei győztesét. Nem lepődtünk meg az eredményen.

(szerk.focitipp.hu)

Aranylabda 2007, Kaká: "Isten fontosabb, mint a futball" >>>
Az Aranylabda eddigi győztesei >>>
Aranylabda-tények >>>
Aranylabda 2006, a Cannavaro-dosszié >>>


Az Aranylabda-szavazás végeredménye (2007)

1. Kaká (brazil, Milan) 444 pont
2. Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) 277
3. Lionel Messi (argentin, Barcelona) 255
4. Didier Drogba (elefántcsontparti, Chelsea) 108
5. Andrea Pirlo (olasz, Milan) 41

6. Ruud van Nistelrooy (holland, Real madrid) 39
7. Zlatan Ibrahimovic (svéd, Inter) 31
8. Cesc Fabregas (spanyol, Arsenal) 27
9. Robinho (brazil, Real Madrid) 24
10. Francesco Totti (olasz, Roma) 20


11. Frédéric Kanouté (mali, Sevilla) 19
12. Ronaldinho (brazil, Barcelona) 18
13. Steven Gerrard (angol, Liverpool) 17
14. Juan Roman Riquelme (argentin, Boca Juniors) 15
15. Daniel Alves (brazil, Sevilla) 14


16. Filippo Inzaghi (olasz, Milan) 12
17. Franck Ribéry (francia, Bayern München) 10
18. Paolo Maldini (olasz, Milan) 8
19. Gianluigi Buffon (olasz, Juventus), Petr Cech (cseh, Chelsea), Gennaro Gattuso (olasz, Milan), Thierry Hanry (francia, Arsenal és Barcelona), Clarence Seedorf (holland, Milan) 7

24. Fabio Cannavaro (Real Madrid), Michael Essien (ghánai, Chelsea) 5


26. Wayne Rooney (angol, Manchester Unietd) 4
27. Iker Casillas (spanyol, Real Madrid), Rogerio Ceni (brazil, Sao Paulo) 3
29. Younis Mahmoud (iraki, Al-Ghafara) 2
30. Dimitar Berbatov (bolgár, Tottenham), Samuel Eto'o (kameruni, Barcelona), Ryan Giggs (walesi, Manchester United), Guillermo Ochoa (mexikói, America Mexico), Carlos Tévez (argentin, West Ham és Manchester United), Robin van Persie (holland, Arsenal) 1.



*****

További cikkek a rovatban

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

, Kiss Tibor Noé

Conte, Simeone és az NB I-es nyilatkozatok

Nem mondhatni, hogy a BL csoportkörének utolsó fordulójában túl nagy izgalmakat kellett volna átélniük a szurkolóknak. A PSG megőrizte a csoport első helyét, a Roma megelőzte a Chelsea-t, kiesett az Atlético. Kábé ennyi.

Tovább

Prémium párizsi

, Kiss Tibor Noé

Prémium párizsi

Fiatal futballsztárok repítik a PSG-t, bekövetkezik a generációváltás az európai topfutballban?

Tovább

Angol gólokban tobzódunk

, Kiss Tibor Noé

Angol gólokban tobzódunk

Megint az angolok… A Manchester City a bombaformában lévő Napolinak rúgott négy gólt idegenben, a Tottenham futballsulit tartott a BL-címvédő Real Madridnak.

Tovább

Kékre verték Rómában a kékeket

, Kiss Tibor Noé

Kékre verték Rómában a kékeket

A Bayern München és a PSG biztosan ott lesz a legjobb tizenhat között a Bajnokok Ligájában, de szinte biztosan továbblép majd a Roma, a Chelsea, a Manchester United és a Barcelona is.

Tovább

Újhullámos olasz klubfoci

, Kiss Tibor Noé

Újhullámos olasz klubfoci

Az idei szezon eddigi legjobb BL-meccsét játszották Londonban: Chelsea–Roma 3:3. Gólzápor két olasz edzővel a kispadon!

Tovább

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

, Kiss Tibor Noé

Guardiola egyik legnagyobb győzelme?

Újra az angolok voltak a főszereplők a Bajnokok Ligájában: rangadót nyert a Manchester City, idegenben állította be a BL-rekordot a Liverpool, a címvédő otthonából rabolt pontot a Tottenham.

Tovább

Totális német futballblama

, Kiss Tibor Noé

Totális német futballblama

A héten mind a hat német csapat veszített a nemzetközi kupaporondon. A legnagyobb bukás a Bayern Münchené, Ancelottit menesztették.

Tovább

Isztambulban a füldugó sem segített

, Kiss Tibor Noé

Isztambulban a füldugó sem segített

A lipcsei játékosok nem bírták a fülsiketítő zajt Isztambulban, könnyen nyert odahaza a Napoli és a Sevilla, Cristiano Ronaldo örök.

Tovább

Az ember, aki fut

, Somos Ákos

Az ember, aki fut

A képzés lehet akármilyen licenszes, akárhány műfüves pályán zajló és akárhány milliárd TAO-ból megfinanszírozott. Egyetlen gyönyörűen megtervezett, jó elgondoláson alapuló és rendszerben gondolkodó elmélet sem "csinál" olyan focistákat, mint Vardy, aki azt az egyet képviseli, ami nélkül semmit sem…

Tovább

Majdnem le lettünk

, Kiss L. László

Majdnem le lettünk

Csütörtök este megnéztem az Arsenal hazai meccsét a Köln ellen. Ötven percig azt gondoltam, nem kellett volna, mert annál, amit láttam, pontosabban, amit a gépből olykor kínos óvatossággal fölpillantva észleltem, még a dolgozatjavítás is gyümölcsözőbb.

Tovább