Illés Róbert  Illés Róbert

ÓDA BRITANNIÁHOZ

 

Még véget sem ért a mostani, de már alig várom a Premier Legaue következő idényét. Lehet, hogy a spanyol csapatok a legjobbak, lehet, hogy a németek a legőszintébbek, (az olaszok meg a legtaktikusabbak), de ennyire kiegyensúlyozott erőviszonyok és ennyi bajnokesélyes csapat egyik ligában sincsen. Mert akármilyen ügyes a Sevilla vagy a Villareal, a bajnoki cím jövőre is Barcelonába vagy Madridba fog kerülni. A Bayern erőfölényét egyedül a Dortmund (esetleg a Mönchengladbach) veszélyeztetheti, az olaszoknál pedig nehéz elképzelni, hogy a Juve ne nyerje meg zsinórban a hatodikat is.

 

Ezzel szemben Angliában már az is óriási kihívást jelent, hogy a következő bajnokság dobogósait megtippeljük. Ha a Leicesternek sikerül együtt maradnia, akkor semmivel sem lesz esélytelenebb a végső győzelemre, mint idén, bár valószínűleg jövőre már nem lehet 5000-szeres pénzt nyerni velük. Nagy kérdés persze, hogy sikerül-e ilyen formában, sérülés nélkül végigtolni egy újabb idényt.

 

Az idén (feltehetően) ezüstérmes Tottenhamnek bikaerős és nagyon kiegyensúlyozott csapata van, joggal érezhetik, hogy már csak egy icipici, például egy sztárigazolás, hiányzik ahhoz, hogy jövőre felülhessenek a trónra. Ha Kane-t és Allit sikerül megtartaniuk, biztosan ott lesznek májusban is a tűz közelében.

 

Az is nyilvánvaló, hogy Manchester egyik csapata sem engedhet meg magának még egy ilyen szezont. Ha minden igaz, Pep Guardiola és Mourinho ismét egymásnak feszülhet, és egészen biztos, hogy mindketten óriási kudarcként élnék meg már az ezüstérmet is. Az ilyen bulikból persze Abramovics bátyó sem szeret kimaradni, Contét pedig jól ismerjük, pontosan annyira tolerálja a lelketlen játékot és az eredménytelenséget, mint Simeone, ezért kizárt dolognak tűnik, hogy a Chelsea az idei mélyrepülés után ne térjen vissza a top háromba.

 

Az Arsenalt sokan hajlamosak egy legyintéssel elintézni, de akármilyen vaskalapos is Wenger, a legjobb négybe valahogy mindig sikerül bekúsznia. Márpedig az azt jelenti, hogy valaki a másik öt-hat bajnokesélyes közül a végén még a BL-be sem fog eljutni.

 

És akkor még nem beszéltünk a Liverpoolról, amelyet már csak egyetlen győzelem választ el a Bajnokok Ligájától. Ha a Sevillát megveri (szerintem igen), akkor nyáron egészen más alkupozícióban lesz az átigazolási piacon, mint a bajnokságban kiharcolt hatodik-hetedik hellyel. Klopp mostanra kitanulta az angol módit, ha nem csak rangadókat nyernek, hanem megtanulnak a „kicsik” ellen is jól teljesíteni, ők is ott lehetnek a végelszámolásnál.

 

(Létezik olyan emotikon, hogy tenyerét izgatottan dörzsöli?)

További posztok