Szurkolói Zóna  Szurkolói Zóna

FRANCIÁS LAZASÁG, ÉSZAKÍR SLÁGER

 

 

Sánta Sebő, Lyon

 

Megérte húsz órát utazni, ezt már a határátlépéskor átérzi az ember. Mindenhol ki vannak feszítve az Eb-n szereplő nemzetek zászlói, és még mindig minden alkalommal hitetlenkedve tekint fel az ember a magyar lobogóra, majd nyugtázza, hogy újra felléptünk az európai fodball nagyszínpadára. A franciák nagyon igyekeznek jó házigazdák lenni, ami némileg ellensúlyozza azt, hogy a francián kívül semmilyen más nyelvet nem beszélnek.

 

A Lyon melletti amerikai motelekre emlékeztető, fejenként 40 eurós szálláson nincs olyan európai nép, amely ne képviseltetné magát.(Bár most jut eszembe, hogy hollandokkal nem találkoztunk.) Két dolog közös mindenkiben: a barátságosság és több liter alkohol. Mindössze 5 euróért elvisz bennünket a vonat Lyon belvárosába. A várost láthatóan nem hozza túlzottan lázba az esemény, az emberek élik mindennapi életüket. Fokozott rendőri készültségnek és kültéri alkohol-, illetőleg kivetítőtilalomnak semmi nyoma, ami megnyugtató, minden előzetes félelmünk elpárolog. Franciás lazasággal kezelik a beléptetést is a szurkolói zónába, kétszer is udvariasan rákérdeznek, hogy belenézhetnek-e egyáltalán a táskáinkba.

 

 

 

A szurkolói zóna kialakításában és hangulatában is egy fesztiválra emlékeztet, csak itt nem a Magna Cum Laude játszik a nagyszínapdon, hanem a meccsek mennek egy gigantikus kivetítőn. A brit szigetek minden népe ölelkezik egymással, ellenségeskedésnek nyoma sincs. Mint ahogy skótok sincsenek, de nekik ez amúgy is kicsit drága lenne: 7 euró a csapolt Carlsberg (hot-dog 5 euró, szendvics 3, muffin 2). Külön színesíti az eseményt, hogy az északírek részéről három percenként felhangzik a "Will Grigg's on fire" című megunhatatlan megasláger, melyben a Wiganban játszó William Donald Grigg-gel riogatják aktuális ellenfelüket.

 

 

Összességében az első napi tapasztalatok nagyon pozitívak, a médiában keringő negatív hírek egyike sem igaz, sem verekedések, sem terroristák nincsenek, csak barátságos látogatók és igyekvő franciák. Aki még teheti, ne gondolkodjon, hanem keljen ú(l)tra! Most elindulunk a már jelenleg sem szomjas horvát barátainkkal Saint Etienne-be, a cseh–horvát meccsre. A stadionbeli tapasztalatokkal szombaton jelentkezünk!

További posztok