Szurkolói Zóna  Szurkolói Zóna

KULTÚRA ÉS LABDARÚGÁS, KULTÚRÁLT MECCSNÉZÉS

 

 

Bihari Ágnes, Páthy Ádám, Sánta Sebő – Avignon

 

A marseille-i meccs után a kilencvenezres lakosú Avignonban szálltunk meg. A szigeten található kis mobilház fejenként 15 euró volt egy éjszakára, a kempingben bolt, büfé, mosoda és úszómedence is található. Tizenöt perces sétával érhető el a belváros, úgyhogy egyértelmű volt, hogy ott tekintjük meg a francia-svejci meccset. A város amellett, hogy hét évtizeden át volt a Pápa székhelye a 14. században, a kulturális turizmus egyik fellegvára Franciaországban. 2000-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, napjainkban pedig évente helyet ad egy nemzetközi színházi fesztiválnak, így leginkább Pécshez lehetne hasonlítani, ha nem teljesen másképp nézne ki.

 

Az óvárosban a mérkőzés kezdete előtt egy órával csak a kávézók teraszain bekapcsolt televíziók emlékeztetnek arra, hogy mindjárt pályára lépnek a kékek. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a misztrál nem tiszteli meg az eseményt, és a napernyőket le kell húzni, nehogy felkapja őket a vihar. A nálunk a nagyobb városokban megszokott közösségi kivetítő errefelé nem divat, a végeláthatatlan kávézó- és étteremrengeteg kisebb-nagyobb tévéin lehet végigizgulni az összecsapást.

 

 

Mire felhangzik a Marseillaise, alig marad egy-két szabad hely a téren. Egy férfi lengeti a trikolórt, öt másik fiatal pedig vállvetve, felállva énekli a himnuszt. DE CSAK ENNYI. Borzasztó szokatlan az elmúlt napok eseményei után. A félidő közepétől a leghangosabb egy megafon, szünet nélkül énekli, hogy „oléoléoléolé, we are tha champ”. Ha már az időjárással nincs szerencsénk ezzel legalább igen, negyedóra múlva lemerül az elem.

 

A második félidőben néhány ígéretesebb francia helyzetnek, és a fokozatosan fogyó apátsági söröknek köszönhetően kezd némi hangulat kialakulni. Most már egy-egy helyzetnél felugrál a közönség néhány tagja, és kezd folyamatossá válni az „Allez les bleus, allez” rigmus. Újra felcsendül a himnusz is. A lefújást sem taps, sem ováció nem kíséri. A bárok 80%-ban kiürülnek 5 perc elteltével. A mérkőzésnek, mint tudjuk, komolyabb tétje azért nem volt. Ettől függetlenül nem hinném, hogy a mieink portugáliai meccsekor – amennyiben ma Rooney-ék legyőzik a szlovákokat – hasonló lenne a hangulat Pécsett.

 

Holnap sajnos már elindulunk hazafelé, de még bejelentkezünk az ukrán-lengyel mérkőzés helyszínéről Marseille-ből. Megnézzük, mi valósul meg a magyar szurkolók által beígért lengyel támogatásból!

További posztok