Baumstark Tibor  Baumstark Tibor

Jackson Martinez Kínába szerződésével valami végérvényesen megváltozott. Személyében egy európai sztárcsapat sztár(ként kezelt) játékosa került az ázsiai országba. A kolumbiai az elmúlt két-három átigazolási szezonban a piac egyik legkeresettebb csatára volt, az Atletico Madridnál is kisebb örömtáncot jártak, amikor a nyáron sikerült elhappolni őt a nagy terveket dédelgető Milan orra elől. Presztízsigazolásnak számított akkor, most is az - egy kicsit másként.

 

Korábban is több olyan játékos vagy edző vette Kína felé az irányt, de akkor még nem volt jellemző, hogy európai toplligák meghatározó játékosaira vadásszon a Kuangcsu Evergrande vagy a Hebei China Fortune. Utóbbi klub 18 millió eurót fizetett például az AS Romának Gervinhóért, és persze mesés jövedelmet is garantál a gyorsléptű elefántcsontpartinak.

 

Ennyi pénzt nyilvánvalóan egyik európai klub sem fizetett volna érte, tehát az olaszok tulajdonképpen jól jártak. De vajon hosszú távon jól járnak-e az angol, olasz, spanyol egyesületek? Mert Gervinhónak, Jackson Martineznek vagy Ramiresnek bizonyosan lehetett volna még néhány éve valamelyik európai ligában. Mostantól viszont az említett hármas tagjai a Kuangcsu Evergrande, a Hebei China Fortune és a Csiangszu Suning szurkolóit boldogítják.

További posztok