Kiss Tibor Noé  Kiss Tibor Noé

SZEVASZ, TAVASZ!

(Olasz klubsirató)

 

 

Már a sorsolás pillanatában rosszat sejtettem. Bayern München, Real Madrid, Tottenham, Villarreal – az olasz klubok csupa topligás-dobogós ellenfet kaptak. S bár a Juventust az UEFA honlapja a hét csapatának választotta a Bayern elleni parádés egyenlítés miatt, ez valószínűleg nem változtat a tényen: az olasz csapatok idén leszerepeltek Európában. 


A Juventusnak a hazai 2–2 után nem túl sok reménye maradt a müncheni visszavágóra, de a csapat magának kereste a bajt. A zebrák a csoportkörben kétszer megverték legnagyobb riválisukat, a Manchester Cityt, a Mönchengladbach-kal szemben azonban csak két sovány döntetlent szereztek, majd az utolsó fordulóban kikaptak a Sevillától. Pedig Sevillában egy pont is elég lett volna a Juvénak a csoportelsőséghez, s akkor a csapat biztosan nem a Bayern Münchent kapta volna a sorsoláson – hanem, mondjuk, a Dinamo Kijevet. A Roma pedig... A BL-csoportkörben mutatott játéka alapján már a legjobb tizenhat közé jutása kész csoda, a Real Madrid elleni hazai 0–2 a maximum, amire ez a garnitúra képes, függetlenül attól, hogy Totti a lelátón vagy a pályán mutatkozik.


Ennyit a BL-ről, az Európa-liga ugyanis jobban fáj. Már a kezdet is botrányos volt – ha erre egyáltalán valaki még emlékszik. Valamelyik nyári selejtezőkörben a Sampdoria hazai pályán 4–0-ra kikapott a Vojvodinától. Azt hittem, csak napszúrást kaptam, de nem, ez megtörtént. Tegnap aztán búcsúzott a Napoli és a Fiorentina is. A Napoliért fáj a szívem: az antifutballt mutató Villarreal csak a szerencséjének köszönhette, hogy már az első félidőben nem kapott 3-4 gólt. A Fiorentina kiesésében viszont nincs semmi meglepő, a Tottenham erősebb volt. A legjobb tizenhat közé idén egy olasz együttes jutott be, a Serie A jelenlegi középcsapata, a Lazio, amely a Galatasarayt ütötte ki.


Egy évvel ezelőtt teljesen más volt a helyzet. A Juventus kiverte a Dortmundot a nyolcaddöntőben, majd eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe is. Az Európa-liga legjobb 32 csapata között öt (Fiorentina, Inter, Napoli, Roma, Torino) olasz klub kezdte meg a tavaszi idényt, és mind az öt bejutott a legjobb tizenhat közé. Legmesszebb (az elődöntőig) a Fiorentina és a Napoli jutott. Most szinte hihetetlennek tűnik, hogy a Fiorentina tavaly ugyanebben a kupafázisban búcsúztatta a Tottenhamet, a Torino pedig az Athletic Bilbaót. A nagy álom (az angol klubok megelőzése az UEFA koefficiens-táblázatán, s ezzel a negyedik BL-induló hely visszaszerzése) egy ideig még álom marad. 


Mivel magyarázható a visszaesés? A rossz sorsolással? A csapatok meggyengülésével? Nincs itt nagy titok, alighanem a tavalyi év kiugró olasz klubszereplése volt kivételes. Sajnos.

További posztok