Zelei Dávid  Zelei Dávid

NÉGY TÖRTÉNET

 

 

Az egyik legcsodálatosabb argentin novellista, Jorge Luis Borges szerint bár széles e világ, valójában mindössze négy történet van. Aligha hiszem, hogy e korán vakságra jutó géniusz túl sokat foglalkozott volna a magyar labdarúgó-bajnoksággal, mégis, szokás szerint ebben is igaza van.

 

Az első történet a városi legendáké, melyek szikáran állják az idők próbáját, pedig sosem voltak igazak: Massaro Pécsen, Rivaldo a Diósgyőrben, Batistuta a Sopronban, Pavel Kuka Újpesten, van der Vaart a Fradiban, Sevcsenko a Stadlerben.

 

A második történet a kiábrándító beteljesülésé: Túlio Újpesten, Helder az MTK-ban, Rocchi a Haladásban (a Tatabányában!), Signori a Sopronban; öreg, sérült, kövér vagy épp kaszinófüggő zsenik története ez, akik mindenen túljutva Magyarországot választják, hogy végül önmaguk karikatúrái lehessenek.

 

A harmadik történet ennek egy variációja: ebben a legenda nagy levegőt véve a félve félt Káeurópa földjére lép, de legnagyobb meglepetésére még e posvány se fogadja magába. Ez Carsten Jancker és az Újpest duettje: a hajdan BL-győztes Bayern-csatár 35 évesen már az Újpestnek sem kellett.  

 

A negyedik történet talán a legritkább: a remények beteljesüléséé. Robert Warzycha és Richard Niederbacher tényleg elvarázsolja Pécset (Massaro helyett is!), Selymessel megéri az európai kupatavaszt a Debrecen, Heinz magasan kiemelkedik egy bűnrossz Fradiból.

 

Négy történet van. Melyik lesz Kevin Kuranyi és a Haladás története?

 

(Jorge Luis Borges egypercese itt olvasható)

További posztok