Nagygéci Kovács József  Nagygéci Kovács József

BÉNA KACSA - avagy most mi van, Real Madrid?

                                                                                                            (Máté Sanyinak,

                                                                                                  aki nem ér rá mostanában Madrid-meccset nézni

                                                                                                                          és lehet, hogy ő jár jobban.)

 

„Éppen ezért az idényre elképesztő Madrid-fölényt jósolok, és ebben nem csak a szurkolói rajongásom súg.” – írtam itt, ezen az oldalon 2017. augusztus 13-án. Pedig akkor még előtte voltunk a Barcelona elleni spanyol szuperkupa-meccseknek, épp csak tönkrevertük a Manchester United-et az európai szuperkupában, megszerezve ezzel a 2017-es év 3. trófeáját, amit még kettő követett. Nagyot változott azóta a madridista világ, a bajnokságban borzasztóan szerepelünk, a meccsek felét nyertük csak meg, s bár még összejöhet akár idén is az öt kupa, egy csapatot nem –csak – az mér. A madridista baja elsősorban az, hogy nem látjuk a csapatunkat. Illetve látjuk, bár ne látnánk: egy béna kacsa vagyunk.

 

Megkerestem két, hozzám hasonlóan megrögzött Real-szurkolót, Csiszár Boldizsárt, a ZF-Eger BL-elődöntős vízilabdázóját és Herczeg Ákos irodalomtörténészt, az Alföld (és a kulter.hu) szerkesztőjét, kicsit „elbeszélgettünk”, ezt adom közre most, „vigyük el közösen a balhét”.  

 

NKJ: Egyszerű, rövid a kérdés: ahogy Kollár-Klemencz énekli: „most mi van?”

Herczeg Ákos: Összetett ügy. Első és legfontosabb: megborult az egyensúly a csapaton belül: annyira kijöttünk a "galaktikus"-filozófiából, hogy csikócsapatot csináltunk a Bl-triplázásra készülő csapatból. Akiket elvileg ésszel, fokozatosan akart Zidane beépíteni - ahogy tavaly pl. Asensiót. Csak hát addig meg nagyon hiányzik két-három olyan játékos, akikben a rutin segít megoldani a kényesebb szituációkat. Hiába a tehetség, ha beállsz 20 percre, akkor értened kell a focihoz, hogy hasznára legyél a csapatnak. Ezek a játékosok most máshol rugdossák a gólokat, nincs, aki eredményhez vezető lendületet adjon (ezért van az impotencia a 2. félidőre rendre). A legnagyobb baj persze nem az elhibázott döntések az átigazolási időszakban, hanem az attól való félelem, hogy ha kijelentjük, hogy baj van, akkor tényleg az is lesz. Miközben baj van, nyilvánvaló. Egy edzőnek bízni kell a játékosaiban, de az sem árt, ha felismeri, hogy nem működik. (Érthetetlen, hogy miért nem kavarja fel jobban a kezdő 11-et, ha a bizalom megvan. Egy hibát hibára halmozó Marcelót, egy elszürkülő Kroost meg lehetne próbálni tartósabban padoztatni, főleg hogy az állandó játék láthatóan nem terelte helyes ösvényre őket.) Szóval nem jóllakottság van a háttérben, nem is a félgőz, hogy hátha akkor nyernek a Bl-ben, hanem – merni kell kimondani -, gyenge (legalábbis nem kiegyensúlyozott) a keret. Pár tehetséges középpályás nem pótolja azt a hátrányt, amit a támadósor kiárusítása jelentett gólokban, gólpasszokban. És a gondokat még sorolhatnám. Benzemának kimondottan rosszat tesz, hogy nincs cseréje - ő egy lusta típusú csatár, nem minden erény nélküli, de lusta és nem elég gólérzékeny. Ő addig teljesített, amíg a cserepad nyomást jelentett számára. CR? Nem véletlenül jelezte az elején, hogy kicsit fiatal lett a csapat: direkt figyelem, egy darabig keresi a rést, sokat mozog labda nélkül, de sose oda és akkor jön a passz. Aztán ő meg olyan, hogy elkedvetlenedik és kalap. Hiányzik mellőle Bale, aki csúcsformában lefutott, centerezett, gól. Amire nincs magyarázat a rossz passzjáték mellett: a gyenge beadások (szögletnél is).Az összes szélsőnk úgy ível be, mintha a (bocsánat!) Baktalórántházát nézném. Persze, a formahanyatlásra a legnehezebb magyarázatot adni: a beívelés olyan, mint az egyszeregy, ha begyakoroltad, megy. Tavaly Marcelóék ebben elég jók voltak. Az, hogy sorra kikapunk, ikszelünk, a gödör-effekt (ha már belecsúsztál, könnyebb mélyebbre kaparni magad, mint kimászni) mellett tehát a begyűrűző keretgondok miatt van szerintem. Több olyan játékos kellene, akik billenteni tudnak olykor a beragadt szekéren, mert a mostani cserék erre nem képesek. A csatárgond meg egyértelmű, nagy hiba ezt nem belátni. Ez jelenthetné Zizou következő lépését afelé, hogy tényleg jó edzővé váljon.

NKJ: Annyiban védeném Zizout,hogy amit tavaly meg tudott oldani - azt, hogy két kezdőcsapata van,mert elfogadta mindenki -,idén már nem lehetett megcsinálni. Morata és James ennyit bírt,csillogni vágytak,elmentek. Ha maradnak és padoznak, lehet,hogy még ennyire se volna jó a csapatmorál.

Csiszár Boldizsár:Először is:Zidane és a csapat annyi örömöt okoztak az elmúlt másfél évben nekem, nekünk madridistáknak, hogy igazán hibáztatni és szidni őket ebben a helyzetben szerintem nem méltó. A kérdés meg, hogy maradjon-e Zizou, vagy sem: egyenesen sértő. Ez nem azt jelenti, hogy a hibákról ne kellene beszélni és kijavítani őket mihamarabb, ameddig nyerhetőek még plusz trófeák.

A legszembetűnőbb probléma számomra a 4-3-3-as bevált szisztéma hiánya. Ez talán azért van, mert nincs egy befejező kilencesünk(Benzema említése viccnek is rossz ebben a csapatban. Nincs meccs, amit ne néznék meg, de amit ez a srác művel, nem a habfehér mezhez méltó, már bocsánat!), aki mellett CR és Bale szabadon játszhatna a szélen. A mostani középpálya besűrűsödik Iscoval, a két szárnyvédő felfutásait óvatosabban kellene alkalmazni, mert sorra jönnek a gólok egy eladott labda után, sajnos a mai meccsen is rengeteg eltékozolt labda volt az ötlettelen passzok miatt (a beszélgetés a gyalázatos eredményű Villarreal-meccs után zajlott).Valahogy hiányzik a dinamika ebben a hadrendben. Nekem a fiatalokkal semmi bajom, sőt... Csak legyen már meg a stabil 11 játékos és a fiatalok nekik segítsenek be évközben. Mert tavaly, ha sérülés volt, jöttek a padról: főleg MORATA.
Én bízom a fiúkban, bár egy Real szintű befejező csatár nélkül reménytelen lesz bármi is!

NKJ: Csatlakozva hozzád jelzem, hogy nem csak fiatalok tudnhatnak beszállni a padról, hanem „öregek” is, emlékszem (még ha ezzel elárulom magam és kiderül, hogy melyik a kedvenc angol csapatom) egy bizonyos HenkeLarssonra,aki "öreg"korára is megőrizte remek formáját,már csak 20-30 perceket játszott, de akár csereként beszállva is tudott segíteni aktuális csapatának. Ilyen kéne,aki nem sértődik meg,ha padozik és bevethető. Morata nem ilyen volt,sajnos Asensio már nem ilyen,Borja Mayoral meg talán sosem lesz.Egyebekben is egyetértek veletek. Zizou a király,hatalmas év volt 2017! De az is van még,hogy CR már rég nem szélső,megkopott kicsit,szívesebben van elől középen(Hegedűs Henrik írt erről egy jó kis elemzést az ujszo.hu-n). De a tömörülés a középpályán valid probléma. Ráadásul a védelem sem stabil, Ramos sokszor hülyegyerek és a hátvédeink előrefutva haszontalanok,hátra meg nem érnek vissza. Pedig Nacho jó,és a többiek is,de Ákosnak is igaza van, a fiatalok még nem az a szint, ami elvárható.

Csiszár Boldizsár: De lehetne Roni középen, csak akkor kell egy Hazard szintű balszélső mellé, Bale a túloldalra és meg is van a 4-3-3-om és az egyensúly. Sőt, így a szélén se kell olyan gyakran felfutnia Marcelonak meg Carvajalnak.

NKJ:Hazard jöhetne,igen:-)De nem fog:-(Cé is tudna ám osztogatni,ha akarna,de nem akar,ő gólokat akar. Ha Zidane rá tudná venni,olyan karmester lenne! Szélről meg szaladgáljon Isco:-)

Csiszár Boldizsár:Ebben az esetben az én két lehetséges megoldásom: 1. ISCO-CASEMIRO-MODRIC ASENSIO-RONI-BALE 2.CASEMIRO-KROOS-MODRIC BALE(bal)-RONI-VAZQUEZ(jobb)

Herczeg Ákos: Tavaly majdnem a szezon végéig többé-kevésbé fontosnak érezhették magukat a játékosok, nem is csoda: Zidanetöbbet is forgatta őket, mert nem csak szóban bízott bennük, hanem élesben is, míg Ceballosékról úgy sejti, hogy jók lesznek, de még nem lehet rájuk akkora terhet rakni, míg a múltkori cseresorra simán. Erre gondoltam, amikor az egyensúly hiányára utaltam: igen, igaz, nem lehetett egyben tartani a tavalyi gárdát, de hiba volt azt hinni (és a mai napig kommunikálni, miközben a mostanihoz hasonló helyzetben sem hozza be az egy szem cserecsatárt, ami beszédes), hogy ez is elég lesz. Főleg, hogy aztán a beépítés mégiscsak hosszabb folyamat: naná, húsz éves srácokkal nem lehet még többfrontos háborút vívni. Kellene nekik a tanulóév valahol még, mint Carvajalnak és Moratanak.

Hazard-ra is reagálva: ő megtestesíti számomra mindazt, amire a mai Madridnak szüksége lenne: nem hiszem el, hogy ezt nem látják. Messi után a legjobb egy-egy ellen, jól olvassa a játékot (temérdek gólpassza van), ráadásul feltalálja magát a kapu előtt. Ő annyi energiát szabadíthatna fel a többi támadó számára, amivel még akár egy Benzemát is fel lehetne támasztani:) De igen, meglepne, ha tényleg elhoznák.

De én egy Sancheznek is örülnék már, azzal se lennénk rosszabbak.

NKJ: Itt tartunk most. Végezetül kérek szépen egy-egy tippet, mire lesz elég ez a szezon, illetve ez az év. Én fenntartom, amit év elején írtam: egy kupánk mindenképpen lesz. A bajnokságnak viszont vége.

Csiszár Boldizsár: Szerintem kétesélyes a történet: ha (akár még utolsó percben kapott góllal is, de) kiesünk a Bl-ből, akkor mehet a levesbe a szezon... Viszont én hiszek a triplázásban és abban, hogy Zizou újra megtalálja azt a formációt, taktikát, amivel söpörtünk Európában 2017 nagy részében.

Herczeg Ákos: A bajnokságban szerintem a harmadik helyre leszünk jók, a Valencia fog még hibázni, előrébb nem nagyon. Az rossz, de nem vállalhatatlan eredmény, ébresztőnek jó lesz. Viszont idén a kudarc van megírva nekünk – a PSG szerintem meglesz, ahogy lépünk még egyet a kupában, de utána földet fogunk érni. És akkor el lehet kezdeni tervezni a jövőt.

 

 

További posztok