Illés Róbert  Illés Róbert

GUARDIOLA ÉS A MANCITY – TÖKÉLETES PÁROS

 

 

Guardiola és a Bayern házassága – utólag már könnyű belátni – eleve kudarcra volt ítélve. Ugyanis amit Pep gondol a futballról, az nem kompatibilis a klub hagyományaival. A Bayern identitása mindig is a direkt erőfutballra épült, a klub utolsó 20 évének nem véletlenül Matthäus, Effenberg vagy Kahn voltak a legnagyobb ikonjai. Ha külföldi sztárokat vásároltak, akkor inkább a Luca Tonikat keresték, semmint a Thiago Alcantarákat. Guardiola ezzel nem tudott és nem is akart azonosulni. Inkább nekiállt Bajorország közepén felépíteni az új Barcelonát. A klub legelhivatottabb szurkolói ezt valószínűleg akkor sem bocsátották volna meg neki, ha sikerül behúznia a BL-t valamelyik évben.

 

Innen két logikus lépés kínálkozott Guardiola számára: vagy keresni egy olyan klubot, amelyiknek a hagyományos stílusa rímel az ő elképzeléseire (Ajax, Arsenal, esetleg újra a Barcelona), vagy olyan helyen ülni le a kispadra, ahol a hagyományok nem kötik gúzsba (és nem mellesleg: rengeteg a pénz), ezért gyakorlatilag tőle várják, hogy teremtse meg a klub hagyományait. A második kategóriából egyértelműen a ManCity volt a legjobb választás. Nincsenek múltbéli gigasikerek vagy nyomasztó árnyékú elődök, akiket túl kellene szárnyalni. És a szurkolók nemhogy nem tiltakoznak a játékstílus ellen, aminek Guardiola a prófétája, hanem már a második héten dalt költenek róla, és meggyőződésük, hogy a világ legjobb edzője érkezett hozzájuk.

 

Az eredmények eddig Guardiolát igazolják, de mindenki tudja, hogy sem az angol bajnokságot, sem a BL-t nem szeptemberben kell megnyerni (az előbbit nem ritkán a karácsonyi erőltetett menet szokta eldönteni). Egyelőre azonban úgy tűnik, tökéletes párost alkotnak. 

További posztok