Nagygéci Kovács József  Nagygéci Kovács József

NAGY ÁDÁM ÉS AZ ARANYLABDA (MEG A FIFA-DÍJ ÉS A TÖBBI)

 

 

Komolyan mondom, nem értem az Aranylabda és a FIFA Év játékosa (csapata, stb.) díjak miatti fanyalgást! A foci nem a gálán van, de a gála része az üzletnek. Az üzletnek köszönhetően sok és sokféle jó foci nézhető, látható, tehát ez is része az egésznek, nélküle nem (így) menne. Ezen kívül meg leginkább szórakoztató és még Nagy Ádámot is bele lehet keverni. Meg is teszem, de előbb a bizonyítás:

 

Nézegetem a szavazásokat bemutató összesítőt és rettentő érdekes dolgok vannak benne! A bolgár válogatott csapatkapitánya szerint pl. Buffon volt az év játékosa (a szomáliai csk szerint is, igaz nála a harmadik helyen is kapus van, Neuer.) A vagány palesztin kapitány, álljon itt a neve, megérdemli: Bahdari Abdellatef sorrendje: Mahrez, CR, Messi. Kalaplengetés!

 

A szövetségi kapitányoknál is van ám érdekesség! A tajvani szerint Jamie Vardy a legjobb (Kanté a második és CR csak a harmadik, besztlíget néznek, gondolom).

 

A kirgiz szakember Özilt látta legjobbnak, a máltai Buffont (az olasz is, de az másképp érdekes). Az iráni kapitány, Carlos Queiroz szavazatáról már hír is van. A portugál szakember listáján Messi megelőzi CR-t, twittelt is gyorsan, hogy Iránban az élvonalbeli csapatok edzői is szavaznak és így alakulhatott, hogy nem CR lett az első, akinek természetesen nagyon gratulál, stb.

 

Az újságíróknál már nincs sok kilengés: CR, Messi, Neymar, nyomokban Griezmannt is tartalmaz, egy-két helyre jött Suarez, ilyenek. Na, jó, Vanuatu szakírója Vardyt tartja a legjobbnak, és persze a walesi meg Bale-t), de a két, aranylabdával gazdagon ellátott űrlény mindent visz.

 

Szóval szórakozásnak jó, egy napig, de ma este már MU-Hull City meccs, a Napoli is játszik, és megkockáztatom, hogy még egy francia kupameccs is fontosabb, mint a tegnapi díjátadó. A listák meg azért vannak, hogy legyen min vitatkozni, illetve kevésbé elegáns helyeken azért és abból, amiért és amennyit fizettek.

 

Ha valaki az összes díjazott teljes listáját megnézi, akkor még azt is láthatja, hogy kínosan ügyelve lett az egyenlősdire: ha már spanyolbajnokság túlreprezentáltság volt az év csapatánál, akkor az edző legyen az angolból, a Puskás-díjas gól valahonnan máshonnan (nem jegyeztem meg, a földrész nevét sem és most csakazértsem nézek utána) és így tovább.

 

Kezeket a (Fradi- s egyéb) szívek felé s úgy valljunk: mi nem így tennénk? Melyik volt a legjobb csapat 2016-ban? Attól függ melyik bajnokságra esküszöl. Mert azt láttad többet, azt értékeled igazán, a többiről itt-ott tájékozódsz. Vagy szöv.kap. vagy és még annyira sem tájékozódsz. (A játékosok szavazatát meg ne is említsük! Vagy mégis, legyen egy példa, közeli. Nézze meg mindenki, kit látott a 2016-os év legjobb edzőjének Dzsudzsák Balázs. Megvan? Hát nem vicces? De.)

Az meg klasszikus, hogy épp tíz éve, 2007-ben a legjobb 30 listájára felkerült - az amúgy extraklasszis  - Patrick Vieira, aki hihetetlen és hihetetlenül eredményes karriert futott be, de a 2007-es évben kivételesen alig játszott az Interben. És ha már a listán volt, hát Amerikai-Szamoa szakemberei (szöv.kap. és csk) be is sorolták a 2.helyre.

 

Izgalmas kísérletek azok, melyek így kezdődnek: „Most kizárva minden elfogultságot, meg kell mondani, hogy…” Sosem lesz megmondva, a foci egyszerűen nem így megy.

 

A kedvenc szavazatom egyébként az egész listán a chilei szövetségi kapitányé. Juan Antonio Pizzi a három név helyett csak egyet írt, azt természetesen az első helyre. A név, naná, hogy Alexis Sanchez. Most őszintén, nem igaza van? 

Így hát a magam aligszakértő módján, de lelkesen csatlakozom Pizzihez. És ha nem mondtam volna még, most idelinkelem a szerintemPuskás-díjas gólt, és itt van az én 2017-es díjazottam. Igen, nálam - most épp - Nagy Ádám. Baj? 

 

És most nyomás focizni, focit nézni, különben honnan fogjuk tudni, hogy ki lesz majd az új aranylabdás?

További posztok