Nagygéci Kovács József  Nagygéci Kovács József

FALCAO (ÉS A TÖBBIEK) 

 

 

Piszok jó BL-nap volt, ez minimum elmondható. Ráadásul 10/14-as a mutató, ami az általam realtime-ban látott gólokat illeti, jó ritmusban kapcsolgattam, ezek szerint. És micsoda játék itt is, ott is! És micsoda focisták! Mondjuk Kampl a Leverkusenből, vagy a – még mindig nem eléggé sokat emlegetett – 21 éves kölyök, Sané a Cityből! A gólok közül nehéz választani: egyaránt gyönyörű volt az atleticós Saul Nigez tekerése, vagy a Cityben nagyon bizonyítani akaró Kun Agüero kapáslövése és eleve két meccsen 14 gól esett! Ebből a sokból én mégis könnyen választok, mégpedig Falcao emelését. Mert Falcao egy figura. Ő is (és második) gólja is olyan, ami miatt érdemes meccset nézni. (Azon kívül, hogy 30 évente egy-egy világeseményre kijut a magyar válogatott.) Persze érzem én, hogy kiemelésem hasonlíthat kissé a nemrég híressé vált közmédiás grafikon túlzására, de ne feledjük, ez csak foci, nem veszélyes és ráadásul nem kapok rajongásomért cserébe közpénzt.

 

"El Tigre" egy figura, azaz jelenség. Mindig is az volt, ha csúcson volt (portói, madridi szezonjai), ha nem (a besztlígben finoman szólva sem alkotott maradandót). Szerencséje sem mindig volt, gólkirály volt a 2014-es vb-selejtezőkön, majd sérülés miatt kihagyta a vb-t. (Pedig megnéztem volna, mennyire szenvedett volna Brazília a negyeddöntőn Kolumbia ellen, ha ő is játszik.) Ma is figura volt: gólt szerzett, ráadásul klasszikusnak tekinthető csukafejest, aztán kicsit eltűnt, majd két labdaeladás után tizenegyest rúghatott a 3-1-ért, kihagyta. (Nem, nem Caballero védett, ez tényleg rosszul lett rúgva.) Aztán az ő labdaeladásából indult el Sterling, abból meg rúgott (potya)gólt Agüero, 3:1 helyett így lett 2:2. Kicsivel később viszont elindult egy indításra, erős volt, technikás is, lerázta a védőt és emelt egyet a kilépő kapus felett. Szemébe nézve a tizenegyest kifogó ellenfelének. Mást nem is nézve. A labdának úgy alápörgetve, amiért a strandon/grundon/lakótelepi dühöngőben fele taps-fele megkergetés jár.

 

A Monacónak nem szurkolok, miért is tenném? De Falcao figuráját nézném még a BL-ben, mert egész egyszerűen különleges. És még a jézusos pólóit is bírom.

További posztok