Szegő János  Szegő János

ÖCSI ÉS AZ ÖREG
 
 
Végigszáguldott a neten Röhrig Géza nyilatkozata, melyben a 6:3 utolsó magyar góljához hasonlítja az Oscar-győzelem pillanatát. Azonban azt a hatodikat nem Puskás Öcsi, hanem Hidegkuti Nándor rúgta – érdekes módon a visszavágón is övé volt a hatodik, amikor az angolok egy hétre jöttek és hét-eggyel mentek. 

Nem Röhrig ellenében tartom fontosnak ezt kijavítani, hanem Hidegkuti emlékéért, és talán azért is, hogy mítoszainknak, amelyeknek közösségteremtő erejében továbbra is gyermekmód hiszek, legyen valami valóságos alapzata. Cucuék ne pár centivel a Wembley felett lebegjenek. Nem varázsszőnyeg volt az, hanem tradicionális angol gyep. 
 
Hidegkuti Nándor nagy meccse volt a 6:3, három gólt rúgott. (Volt még egy érvényes gólja, de azt lesnek ítélte a holland bíró.) 
Hidegkutit már egész fiatalon Öregnek hívták: picit idősebb volt a többieknél, korán kopaszodott. De főleg azért, mert elképesztően okos játékos volt. 
Hidegkuti hátravont középcsatárként új posztot és új lehetőséget alakított ki magának a játéktéren.
Hidegkuti zsebkendőnyi területen végrehajtott cselei Bohumil Hrabalnak annyira tetszettek, hogy egyik – Szigeti Lászlóval készült – interjúkönyvének az a címe: Zsebcselek.
Hidegkuti edzőként KEK-et és Olasz Kupát nyert a Fiorentinával.
Hidegkuti Nándornak éppen ma, március harmadikán van a születésnapja; 1922-ben született.
Hidegkuti Nándor 2002-ben halt meg.
 
A 6:3 kezdő tizenegye lett az Aranycsapat; közülük már senki se él. A visszavágón pályára lépő, sőt gólt is rúgó Tóth József viszont ma is él. A Csepel egykori focistája 87 éves, elmondása szerint még a szomszédai se tudják, kicsoda. 

További posztok