Szegő János  Szegő János

ALESSANDRIA ÖRÖK
 
Olvasom, hogy a Milan 6–0-s összesítéssel ütötte ki a harmadosztályú Alessandriát az Olasz Kupa elődöntőjében. Alessandria kisváros, Torinótól 90 kilométerre. 
 
Nevét a napokban elhunyt Umberto Eco szülőhelyeként jegyeztem meg még régebben: külön tetszett hogy a Könyvember éppen egy Alexandriára utaló városban látta meg a nap- és szövegvilágot. Alessandria – a csodálatos Kavafisz vers után – így lesz örök; és kapcsolódhat össze Eco meg a harmadik liga. 
 
Az már valóságos Eco-motívum hogy 1932-ben a szerző születésének évében a U.S. Alessandria Calcio 1912 edzője a magyar Molnár Ferenc volt, aki 1891-ben született Érden. Forrásaim szerint itthon az MTK-ban játszott, Olaszországban pedig – többek között – a Hellas Veronában, a Speziában és a Fiumében, ami akkor nem volt Rijeka. 
 
Edzőként sok helyen megfordult: Napoli, Lazio, Fiorentina, Cagliari, Udinese. Eltöltött egy évet a rotterdami Feyenoord kispadján is 1936-ban. (Eco mester itt összekötést – vagy egyenesen jobbösszekötőt? – találhatna Rotterdami Erasmussal.) Utolsó csapata 1943-ban a Reggiana volt, innen jött, pontosabban kényszerítették haza Magyarországra, tartalékos katonának. További sorsa ismeretlen.
 
Egy valóságos regényszinopszis, amelyben egy váratlan ponton megtudjuk hogy Molnár edző túlélte a világháborút, és amelyben a kiscsapat Alessandria megverheti egyszer a nagy (vagy egykor nagy?) AC Milant.
 
Grazie Dottore!

További posztok