Kiss Tibor Noé  Kiss Tibor Noé

100 % KÜLFÖLDI, 0% OLASZ

 

 

Handanovic, Nagatomo, Miranda, Murillo, Jesus, Kondogbia, Felipe Melo, Biabiany, Jovetic, Brozovic, Icardi.

Karnezisz, Wague, Danilo, Felipe, Widmer, Badu, Kuzmanovics, Fernandes, Edenilson, Zapata, Thereau.

 

Ezek voltak a kezdőcsapatok a szombat esti Inter–Udinese olasz bajnokin (3–1). Első ránézésre nincs ebben semmi különös, pedig van: a két csapatban a kezdő sípszó pillanatában egyetlen olasz játékos sem szerepelt. Volt viszont hat brazil, három francia, két kolumbiai, továbbá svájci, ghánai, mali és japán játékos is. Felvonult a gyepen egy kisebb balkáni hadosztály, láthattunk szlovén (Handanovic), horvát (Brozovic), montenegrói (Jovetic) és szerb (Kuzmanovics) futballistát is.

 

Mondjuk, annak akár örülhetnénk is, hogy az Interbe csereként beállt Éder, az olasz válogatott csatára! Csakhogy tudjuk, hogy Éder Brazíliából származik, az olasz emigránsok által felvirágoztatott Lauro Müller nevű tepelülésről. Csak 19 éves korában költözött Olaszországba, azaz honosított labdarúgó.

 

A statisztikai adatok fölötti meglepődés (100% légiós, 0% olasz) nem valami olcsó nacionalista túlhabzás, nem vagyunk mi olaszok + virágozzék minden virág. Inkább csak egy furcsa, nosztalgikus érzés uralkodik el bennünk, visszaemlékezve azokra az időkre, amikor a Milanban a három holland, az Interben pedig a három német jelentette az internacionalitást. Az a Milan és az az Inter ezzel együtt is olasz csapat volt, ennek minden szépségével és karakterével együtt (ahogy a Bayern akkoriban német, a Liverpool pedig angol csapat volt, minden szépségével etc.). Valahogy ez a pozitív értelemben vett nemzeti "karakter" hiányzik egyre inkább az európai klubfutballból.

 

Addig is hajrá Sassuolo: Consigli, Vrsaljko, Cannavaro, Acerbi, Peluso, Biondini, Magnanelli, Pellegrini, Berardi, Defrel, Sansone. Ez a múlt heti csapatösszeállítás a Sampdoria ellen, 9 olasszal és két légióssal.

 

A légiósok aránya a legerősebb európai bajnokságokban

 

69,0   Anglia

55,9   Belgium

55,6   Olaszország

55,6   Portugália

49,3   Németország

48,3   Franciaország

41,9   Spanyolország

40,7   Oroszország

35,3   Hollandia

19,1   Ukrajna

További posztok