Kiss Tibor Noé  Kiss Tibor Noé

FELCSÚT MESSZIRŐL BŰZLIK

 

 

Magyarországon az idegenlégiósokkal és állami pénzekkel felturbózott Puskás Akadémia csapata az NB I-ben kiesőhelyről várja a bajnokság utolsó fordulóját. Az MLSZ mindent elkövet a felcsúti sikerért: a rivális Vasas ellenfelét, a stadionfelújítás miatt albérletről albérletbe hurcolkodó MTK-t ezúttal Dunaújvárosba rendelte az angyalföldiek ellen, bónuszként a szurkolói kártya kötelezővé tételével a Vasas-szurkolók nagy részét kizárta a meccsről. Ne szurkoljanak már annyian a Vasasnak, na! Az MTK (elnök: Deutsch Tamás) egyébként eddig is mindent megtett azért, hogy kedvére tegyen Orbán Viktor kedvenc gombfoci futballcsapatának: a kék-fehérek az előző fordulóban szégyenteljes vereséget szenvedtek hazai pályán a Felcsúttól, most pedig a megmenthetik a másodosztálytól a PAFC-ot, ha szombaton megverik a Vasast. Itt lép be azonban a képbe a Honvéd! Ha a kispestiek legyőzik a Puskást, akkor a Felcsútnak annyi. Másodosztály! A Honvédnál amúgy is be vannak rágva a PAFC-ra a névhasználat (és a kicsinyes lelátói botrányok, például a Puskás Ferencre utaló transzparenseknak a Pancho Arénából történő kitiltása) miatt. Ez lehet a fantasztikus Szöllősi–Hemingway csörték újabb állomása. Te jó ég, annak a csapatnak szurkolunk, amelynek az elnöke, Szabóról Hemingwayre változtatta a vezetéknevét. Dehát aligha tévedünk: nincsenek túl sokan, akiknek tetszik, hogy Puskás nevével évek óta Fejér megyében bizniszelnek. 

 

Persze, piti biznisz az egész magyar futball. A sorozatos bundabotrányok, a tömegesen elcsalt meccsek után immár a politika is rátenyerelt a sportágra. Alig találni olyan csapatot az NB I-ben, amelynek ne lenne valamilyen módon kötődése a Fideszhez, kár is sorolni a neveket, lassan a párt elnökségének nem lesz olyan tagja, aki ne lenne futballklub-elnök valahol a magyar ugaron. Nem csoda, hogy már az a hír is felmerült, hogy a szövetség vezetői ismét létszámemelésre készülnek. Ha máshogy nem, így talán meg lehet menteni ezt a szedett-vedett felcsúti futballcsapatot, amelyben évek óta csak egyet nem láttunk: az akadémiáról kikerült fiatal magyar futballistát. Aki meg ér valamit, azt parkolópályára teszik, mint Kleinheislert, akit Bernd Storck az NB III-ból válogatott be a norvégok elleni pótselejtezőre, a többi futballtörténelem. Ugyanez lehet a helyzet a 21 éves Kocsis Gergővel, akit Storck szerint kiváló hátvéd, a Puskás szakértő brigádja azonban tartalékolja. Sosem láttuk játszani Kocsist, de látatlanban is a szövkapnak adunk igazat. Ja, hogy a Puskás Akadémia a miniszterelnök szerint Európa egyik legerősebb akadémiája – vicc, vicc, vicc.

 

S miközben mi ezekkel a pitiáner ügyekkel vagyunk elfoglalva, addig a toszkán területi ligában szereplő Signa 1914 nevű futballcsapat Puskás Ferencről nevezi el a stadionját, a gálameccsre május 14-én kerül sor az Empoli ellen. Hogy miért? 1958. január 23-án a Signa barátságos meccset játszott az Empolival, amelyre (a Fiorentinához való átigazolását tervezgető) Puskás Öcsi is beállt. Aligha túlzás: sokunknak ez a kis toszkán libalegelő lesz az igazi Puskás Aréna. Mert bármilyen lenyűgöző is az a Makovecz-féle fagerendázattal felcicomázott betonszarkofág, Felcsút messziről bűzlik.

További posztok