A fair play díjas török és ramadán az Európa-bajnokságon

A fair play díjas török és ramadán az Európa-bajnokságon

, Kiss László

Ma délután Törökország–Horvátország mérkőzéssel folytatódik az Európa-bajnokság. Csaknem napra pontosan húsz évvel ezelőtt (1996. június 11-én) szintén ez a két csapat mérkőzött a kontinenstornán. Akkor mindkét csapat Eb-újoncnak számított. De, hogy jön ide a ramadán?



A mérkőzés nem volt különlegesen emlékezetes, egészen a 87. percig, amikor 0-0-s állásnál egy váratlan dolog történt. A törökök végeztek el szögletet, de az előrehúzodó hátvéd, Alpay Özalan eladta a labdát az ellenfél tizenhatosánál, így a horvátok kontrát tudtak indítani. A kontra végén kiugró Goran Vlaovicot a lélekszakadva sprintelő Alpay ugyan utolérte, de nem szabálytalankodott vele szemben, hanem engedte tovább a támadót. Vlaovic aztán elhúzta a labdát a kapus mellett, és az üres kapura gurított. Alpay halált megvető bátorsággal rohant az üresen tátongó kapu felé, hogy korrigálja hibáját és egy vetődős becsúszással megmentse csapatát a góltól. Emlékszik még, mi lett a történet vége?

 

Az alábbi videóban megnézheti.

 

Alpay Özalan a mérkőzés után fair play díjat kapott az UEFÁ-tól.

 

Alpay Özalan a Kába-kőnél.

 

Az Európa-bajnokság és a ramadán

Apropó, körülbelül egy hete tart a ramadán, az iszlám vallás böjti hónapja. Ilyenkor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, és nem ihatnak semmit. Felmerül a kérdés, hogy az Európa-bajnokságon szereplő muszlim futballisták (például Paul Pogba, Mesut Özil, illetve az egész török válogatott) miként járnak el? Ilyenkor ezek a játékosok nem böjtölnek, de a Korán előírásai szerint ezeket napokat – a következő ramadánig – pótolhatják bármikor. A böjt alól mentesítve vannak az utazók, és mivel a török futballisták nem a hazájukban tartózkodnak, ezért utazási időnek tekinthető ez az időszak. Persze az is jó kérdés, ki számít utazónak? Az iszlám törvényei szerint utazónak csak az számít, aki legalább 100 km-re utazik otthonától. A megérkezés után három napig mentesül a böjt alól, de a negyedik napon már tartania kell a ramadánt. Mivel a csapatok fel, s alá utaznak Franciaországban, így ennek kiszámítása már a török szövetség problémája, ők bizonyára tudják, mivel nem sértik meg a vallási előírásokat.

További cikkek a rovatban

A Real Madrid 29 éve tartó italofóbiája

, Kiss Tibor Noé

A Real Madrid 29 éve tartó italofóbiája

29 éve nem ütött ki olasz csapatot a nemzetközi kupából a Real Madrid.

Tovább

20 év – new wave?

, Sziva Csaba

20 év – new wave?

Szombaton Tottenham–Arsenal derbit rendeznek. Elevenítsük fel most az utolsó olyan meccset, amikor nem Arsene Wenger ült az Arsenal kispadján, de már játszott Dennis Bergkamp.

Tovább

Mikor Bergkamp triplája is kevés volt a Leicester ellen

, Horváth Béla

Mikor Bergkamp triplája is kevés volt a Leicester ellen

Vasárnap Leicester City-Arsenal, a párosítás kapcsán nosztalgiáztunk egy kicsit.

Tovább

Mikor a Fradi bevette Torinót

, Horváth Béla

Mikor a Fradi bevette Torinót

Ma lenne 77 éves Novák Dezső. A kiváló bekkre élete egyik legnagyobb sikerének felidézésével emlékezünk.

Tovább

Amikor Zico bohócot csinált Európa legjobbjaiból

, Horváth Béla

Amikor Zico bohócot csinált Európa legjobbjaiból

Retróvideók című rovatunk második részében az 1981-es Interkontinentális Kupa fináléját idézzük fel. Liverpool-szurkolók csak saját felelősségre nézzék meg a videót.

Tovább

Több Seedorfot a futballba!

, Horváth Béla

Több Seedorfot a futballba!

Beleszaladtunk egy régi Seedorf-videóba, amit mindenkinek látnia kell.

Tovább